Rize'de Atmacacılardan "Gaço" Tepkisi

Rize'de Atmacacılardan "Gaço" Tepkisi: "Kültürümüz Yasaklarla Yok Ediliyor"

KÜLTÜR 8.02.2026 16:50:00 187 0
Rize

RİZE - Rize’nin Fındıklı ilçesinde bir araya gelen atmaca severler, atmaca avcılığında kullanılan "gaço" kuşunun yasak kapsamına alınmasını protesto etti. Pazar Atmacacılar Derneği’nden Yahya Terzi, yaptığı açıklamada bu yasağın bölge kültürüne büyük bir darbe vurduğunu belirterek, "Gaço olmadan atmaca avı olmaz" dedi.

Rize ve ilçelerinden gelen çok sayıda atmaca tutkunu, Fındıklı’da düzenlenen basın açıklamasında buluştu. Ellerinde atmacalarıyla toplanan grup, geleneksel yöntemlerle sürdürdükleri bu kültürün ağır kısıtlamalar ve cezalarla karşı karşıya kalmasına tepki gösterdi.

"Gaço Kuşu Yasak Kapsamından Çıkarılmalı"

Grup adına konuşan Pazar Atmacacılar Derneği üyesi Yahya Terzi, atmaca avının ayrılmaz bir parçası olan ve "yemlik kuş" olarak bilinen gaço (kızıl sırtlı örümcek kuşu) üzerindeki yasaklara dikkat çekti. Terzi, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Bizler asırlardır süregelen bir geleneği yaşatıyoruz. Ancak son dönemde atmaca avında kullandığımız gaço kuşunun yasaklanması, bu sanatı icra etmemizi imkansız hale getirdi. Gaço kuşu bu işin temelidir; o olmadan atmaca tutmak mümkün değildir. Devletimizden talebimiz, gaço kuşunun yasak kapsamından çıkarılması ve bizlere geleneklerimizi sürdürebilmemiz için gerekli kolaylığın sağlanmasıdır."

Bölge Halkından Yoğun Katılım

Basın açıklamasına Rize merkez, Pazar, Ardeşen, Fındıklı ve Çamlıhemşin gibi ilçelerden yoğun bir katılım gerçekleşti. Atmacacılar, bu avın sadece bir spor değil, Doğu Karadeniz insanı için bir yaşam biçimi ve ata mirası olduğunu vurguladılar.

Protesto sırasında söz alan diğer katılımcılar da yüksek para cezalarından ve denetimlerin sertliğinden şikayet ederek, doğaya zarar vermediklerini, aksine atmacaları belli bir süre misafir ettikten sonra tekrar doğaya saldıklarını belirttiler.




 

Anahtar Kelimeler: ' Atmacacılardan "" Tepkisi

Rize'de Atmacacılardan "Gaço" Tepkisi

Rize’nin "Bulutlar Üstündeki" Kalesi Zil Kale’ye Ziyaretçi Akını

AMAÇ RİZE BELLEĞİ OLUŞTURMAK

Tarihçi Rıdvan Şükür, geçen yılı üç yeni kitapla bitirdi