Kış armudu olarak bilinen haçaçur armudu ve Demir Elma; Rize’de hemen hemen her köyde çokça bulunan ve nesli tükenen bir meyve çeşitleri.
ALİ AKYILDIZ
PAZAR-Kış armudu olarak bilinen haçaçur armudu ve Demir Elma; Rize’de hemen hemen her köyde çokça bulunan ve nesli tükenen bir meyve çeşitleri.
Rize’de kaybolmaya yüz tutan organik ürünleri Pazar yerinde satışa sunan 30 yıllık pazarcı Dursun Kanberoğlu(55) satışlardan son derece memnun olduğunu belirtti.
Rize’nin Pazar ilçesine haftada iki gün kurulan Pazar yerinde organik ürünlerin satışını yapan 30 yıllık esnaf Dursun Kanberoğlu (55),”yöremizin kaybolmaya yüz tutan en önemli meyvelerinden biri olan DEMİR ELMA ve HAÇAÇUR Armutlarını köy köy gezerek topluyorum. Pazar yerinde satışını yapıyorum. Demir Elma’nın kilosunu 5 liradan, Haçaçur Armudunu kilosunu 10 liradan ve yöresel kabağı ise 5 liradan satıyorum. Pandemi dolaysıyla vatandaşlar daha çok doğal ürünlere yöneldiği için haliyle satışlarımızda arttı. Bizi tanıyorlar o yüzden hafta günleri Pazarın kurulmasını bekliyorlar dedi.
UZMAN MÜŞAVİRDEN YÖRESEL ÜRÜNLER DEĞERLENDİRİLMESİ
Konu ile ilgili Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı Müşaviri Bahattin Bozkurt, 'Yörede nesli tükenme aşamasına gelen meyve ağaçlarının milli gen havuzunu oluşturmak için Rize Üniversitesi Pazar Meslek Yüksekokulu tarafından başlatılan proje vardı şu an ne durumdadır bilemiyorum, Projenin hayatına geçmesiyle birlikte yöreye has Bulep armudu, Bulep sarısı dediğimiz, haçaçur dediğimiz armut çeşitleri, yomur elma adını verdiğimiz elmanın, demir elmanın bir çeşidinin anaçlarından bir gen havuzu oluşturmak gerekiyor. İlerde bunlardan fidan üretmek isteyen fidancılara aşı gözü, aşı kalemi verilerek üretimine başlanması gerekir. Çünkü bitkisel gen kaynağı ülkelerin milli değeridir. Yöremizin kaybolmaya yüz tutmuş meyvelerinin bu şekilde saklanıp gelecek nesillere aktarılması önemlidir. ”dedi