İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Çocuğun Psikososyal Gelişimini Destekleme (ÇPGD) Programı kapsamında sağlık çalışanlarına eğitim verildi.
ÇPGD programının tanıtılması, gebelik dönemi ve 0-6 yaş çocuğun sağlıklı gelişimini destekleyecek bilgi ve becerilerin kazandırılması, amacıyla aile hekimlerine ve aile sağlığı elamanlarına yönelik hizmet içi eğitim gerçekleştirildi.
Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığına bağlı Ruh Sağlığı Birimi tarafından 2022 yılının ikinci grup eğitimi 13 kişinin katılımıyla düzenlendi. Eğitim başlangıcında Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Mehmet Halit Baykal, katılımcıları program hakkında bilgilendirdi.
İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Tepe yaptığı açıklamada, “Çocuğun Psikososyal Gelişimini Destekleme (ÇPGD) Programı, çocuğun psikososyal gelişimini destekleme yöntemlerini birinci basamak sağlık hizmetleri içine entegre ederek, gelişimin en hızlı olduğu gebelik ve 0-6 yaş döneminde çocuğun gelişimini desteklemeyi, gelişimi etkileyebilecek risk etmenlerini erken belirleyip, erken müdahale etmeyi amaçlamaktadır. İnsanın hangi durumda nasıl tepki vereceğinin temelleri doğumdan kısa bir süre sonra atılmaya başlamakta, 5 yaşında kritik dönem sonlanmaktadır. Bu hızlı büyüme döneminde, çocuğun beslenmesi ve aldığı her türlü uyaran beyin gelişiminde çok önemlidir” dedi.
Tepe ‘‘Sinir hücrelerinin arasında sinaps denen bağlantılar vardır. Bu bağlantılar çocuğun aldığı olumlu olumsuz her türlü uyaran ve çocuğun yaşadığı şiddet, sevgi, oyun vb. ile şekillenir. İnsanın yaşam boyu kullanacağı becerileri, öğrenme kapasitesi, çevreyle ilişki yetenekleri ve kişiliği de beyin gelişimi ile birlikte büyük ölçüde bu yıllarda oluşmaktadır. İlk beş yaşta çok hızlı büyümekte olan beyin gelişimini desteklemek istiyorsak bu dönemi kaçırmamamız gerekir. Beynin hızla geliştiği gebelik ve 0-6 yaş döneminde ülkemizde anne ve çocukla düzenli ilişkisi olan tek yaygın yapılanma, birinci basamak sağlık hizmetleri yapılanmasıdır. Birinci basamak çalışmalarında gebe ve çocuklara yönelik koruyucu hizmetlerin en önemli unsuru düzenli gebe-çocuk izlemleridir.” diye belirtti.
Eğitim sonunda başarılı olan sağlık personellerine Sağlık Hizmetleri Başkanı Op. Dr. Talip Başak tarafından katılım sertifikaları verildi.