Rize'de av turizminde köylere büyük pay verildi.

Rize’de bu yıl av turizmi için gelen yabancı avcılar; kızıl geyik, çengel boynuzlu dağ keçisi, Anadolu yaban koyunu, karaca ve ceylan vurdular!

YÖREDEN HABER 5.05.2014 19:00:12 112 0
Rize
Rize’de bu yıl av turizminden elde edilen 90 bin TL’lik gelirin 40 bin TL’si av turizmi yapılan köylerin tüzel kişiliklerine aktarıldı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen av turizmi kapsamında 40 farklı ülkeden bin civarında yabancı avcı Türkiye'yi ziyaret etti.

Ekim-Aralık dönemi içerisinde gerçekleşen av turizmi sezonunda yabancı avcılar Rize’ye 90 bin TL bıraktı. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Rize 12. Bölge Müdürlüğü bu paranın 40 bin TL’sini av turizmi gerçekleştirilen köylerin tüzel kişiliklerine aktardı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Rize 12. Bölge Müdürü Mustafa Bulut, “Bölge Müdürlüğümüz av ve yaban hayatı açısından oldukça zengin bir coğrafyaya sahiptir. Başta Üniversitelerimizin ilgili bölümleri olmak üzere, Köy Tüzel Kişilikleri, Yerel Rehberler, Avcı Dernekleri ile işbirliği içerisinde yaban hayatı ile ilgili envanter çalışmalarını gerçekleştiriyoruz. Böylece hangi sahada av hayvanı varlığı, yaş ve cinsiyet durumları bilimsel çalışmalar ışığında ortaya çıkarılmaktadır. Envanter sonuçlarından da avlanma kotalarını saha, sayı, türleri ile belirleyerek yabancı, yerli ve yerel avcılarımızın hizmetine sunuyoruz. 2013-2014 Av döneminde av turizmi kapsamında elde ettiğimiz 90 bin TL’nin 40 bin TL’sini Köy Tüzel Kişiliklerine aktardık. Bu rakam bölgemiz coğrafyası için düşük bir rakam olup önümüzdeki yıllarda daha da artacaktır. Köylerimize yapılan katkılar koruma, bakım ve avcılığın düzenlenmesi karşılığı yapılan işbirliği protokolü çerçevesinde verilmektedir. Böylece gelir elde eden köylerimiz av ve yaban hayatını sahiplenmekte ve kaçak avcılığa geçit vermemektedir. Ayrıca TÜBİTAK Marmara Araştırma Enstitüsü tarafından TÜBİTAK 1007 Projesi kapsamında ‘Ulusal Biyoçeşitliliğin ve Gen Kaynaklarının Korunması Hedefleri Doğrultusunda Büyük Memeli Türlerinin Araştırılması, Korunması ve Yönetimi’ amaçları için avlattırılan av hayvanlarından doku ve kan örnekleri alınarak TÜBİTAK‘a gönderilmektedir. Sürdürülebilir bir av ve yaban hayatı bütün kesimlerin katılımı ile sağlanabilir. Vatandaşlarımızdan da kaçak avcılıkla mücadele için destek istiyorum” dedi.ankarize

 

Anahtar Kelimeler:

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor