Futbola 1957 yılında Çayelispor’da başlayan 1966-1972 yılları arasında Fenerbahçe forması giyen Numan Okumuş, Fenerbahçe’nin 14. (1967-68) ve 15. (1970-71) şampiyonluklarında kadroda yer almış, futboldaki başarılarının yanında mütevazi kişiliğiyle iz bırakmıştır.
HER ŞEY ÇAYELİSPOR’DA BAŞLADI
2 Şubat 1939 tarihinde Rize Çayeli Sefalı Köyü’nde doğdu. Numan Okumuş, gerçekten de soyadı gibi yüksek tahsilli ve o dönemlerde az sayıda rastlanılan “okumuş” bir futbolcuydu. Yüksek lisans eğitimini tamamladı. Askerlik görevini yedek subay öğretmen olarak yerine getirdi. Futbola 1957 yılında Çayelispor’da başladı. Aynı yıl Samsun 19 Mayıs kulübünde forma giydi. Aynı tarihte Genç Milli takıma seçildi. 1958-1960 yılları arası Beyoğluspor’da futbola devam etti. 1960 ihtilalinden sonra İzmir Altay’a gitti. İzmir’de futbol yaşamını sürdürürken, aynı zamanda yüksek tahsiline devam edip İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’nden mezun, Siyah-beyazlı takımın defansının her iki kanadında 187 maçta ortaya koyduğu başarılı performansla dikkatleri çekmişti. 1964 yılında Galatasaray kendisini transfer etmek istedi. Fiyatı yüksek tutunca anlaşamadı. 1966-67 sezonunda Ordu milli takımıyla dünya şampiyonluk yaşadı.
FENERBAHÇE’YE KISA SÜREDE UYUM SAĞLADI
1965-66 sezonu, iki sezon peş peşe şampiyonluk yaşamış Fenerbahçe için adeta bir kabus gibi geçmişti. Sezona Oscar Hold ile başlayıp, ligin sonunu lider Beşiktaş’ın tam 16 puan gerisinde 4. sırada tamamlamak, Sarı-lacivertli camianın asla kabullenemeyeceği bir durumdu. Bir önceki yıl yaşanan kaosun izlerinin silinmesi amacıyla, Partizan teknik direktörü Abdullah Gegiç ile anlaşarak 1966-67 sezonuna başlayan yönetim, iki Yugoslav futbolcu; kaleci Radoviç ve orta saha oyuncusu Lemiç’i, Gençlerbirliği’nden Abdullah ile Altay’dan Numan Okumuş’u transfer etmişti. Numan Okumuş’a 1966-67 sezonunda Sarı-lacivertli formayı giydirmeyi başarmıştı. Beklenmedik bir Vefa yenilgisi sonucu ligi ikinci sırada bitiren Fenerbahçe defansının iki kanadında Şükrü Birant ile birlikte 25’er maçta forma giymişti.
HER İKİ AYAĞINA HAKİMDİ
1967-68 sezonu her Fenerbahçeli için büyük onur kaynağıdır. Rahmetli Başkan Faruk Ilgaz tarafından 3. Kez takımın başına getirilen Macar hoca İgnace Molnar’ın yanı sıra Yavuz Şimşek, Fuat Saner, İtalya’dan dönen Can Bartu’nun katılımıyla sezona fırtına gibi başlayan Fenerbahçe, Numan’ın da görev yaptığı güçlü defansıyla tam 13 maç üst üste kalesinde gol yememişti. 1.70 m. boyunda olmasına rağmen mükemmel tayming becerisi ile hava toplarına çok sıçrar, çabukluğu ve pozisyon alma sezgisi başarısına katkı sağlardı. Daha önemlisi her iki ayağını da aynı başarı ve rahatlıkla kullanabildiği için takımın sağ veya sol bek mevkilerinde yer alarak teknik adamlar için adeta vazgeçilmez isim olurdu.
UNUTULMAZ İSİMLERLE TAKIM ARKADAŞLIĞI YAPTI
Bilindiği üzere; o tarihi başarının elde edildiği sezonda, Numan Okumuş; Türkiye Ligi’nin yanı sıra Türkiye Kupası, Spor Toto Kupası, Balkan Kupası ve Cumhurbaşkanlığı Kupaları Yavuz Şimşek, Hazım Canıtez, Şükrü Birant, Özcan Köksoy, Levent Engineri, Yılmaz Şen, Ercan Aktuna, Selim Soydan, Şeref Has, Can Bartu, Ziya Şengül, Birol Pekel, Yaşar Mumcu, Abdullah Çevrim, Nedim Doğan, Ogün Altıparmak , Fuat Saner, Yaşar Mumcu, Raşit Karasu ve Erdinç Sandalcı gibi efsane futbolcularla birlikte kaldırmıştı. Kaleci Datcu ve dolayısıyla Fenerbahçe’nin bir sezonda (1969-70) tam 30 maçta sadece 6 gol giyerek –halen kırılamayan- Avrupa rekorunun sağlanmasında, 27 maçta görev yapan Numan Okumuş’un da kuşkusuz büyük payı vardı.. 4 kez A milli takım formasını giyen Numan Okumuş, futbolu 1972 yılında 139 kez formasını giyip şampiyonluklar yaşadığı Fenerbahçe’sinde bıraktı.
GÖNÜLLERDE İZ BIRAKTI
Evli iki çocuk babasıydı. Kızlarından Neslihan Marmara İktisat, Ayşegül ise uluslararası ilişkilerde okudu. Defans oyuncusu olmasına rağmen, son derecede centilmen ve rakiplerine saygılı yönleriyle de takdir toplayan bu değerli spor adamı 27 Şubat 2022 tarihinde vefat etti. Cenazesi Levent Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi. Rahmetle özlemle anıyorum.
Fatih Sultan KAR / İST.