RİZE BELEDİYESİ ESKİ BAŞKANI ZİYA ÇALIŞIR

RİZE BELEDİYESİ ESKİ BAŞKANI ZİYA ÇALIŞIR: SOY İSMİ GİBİ ÇALIŞKAN, DÜRÜST VE İYİLİKSEVER BİR İNSANDI

YAŞAM 1.05.2024 12:50:00 253 0
RİZE BELEDİYESİ ESKİ BAŞKANI ZİYA ÇALIŞIR

Eskiden kamu kurum ve kuruluşlarında belediyelerde güzel bir gelenek, uygulama vardı. Oralarda daha önce görev yapmış olan en üst yöneticilerin fotoğrafı kurumun ya da kurumun temsil makamının girişinde asılırdı. Bu uygulama bir vefa bir hatırlatma adına güzel olan bu gelenek nerdeyse tamamen ortadan kalktı.

Şehirler yetiştirdikleri değerlerle ona hizmet eden değerli yöneticilerle de anılırlar. Rize için bu değerli isimlerden biri de 1957-59 yılları arasında Rize Belediye Başkanı olarak görev yapmış olan iyiliksever, dürüst ve çalışkan olarak anılan Ziya Çalışır’dır.

Hayatına dair bilgiler araştırırken çok sevdiğim değerli büyüğüm Hemşin, Rize sevdalısı güzel insan Yusuf Kobal’ın kendisinin eniştesi olduğunu öğrenmem işimi kolaylaştırdı.

HEMŞİN BAŞKÖY’DEN RİZE BELEDİYE BAŞKANLIĞI’NA

Fırtına Vadisi’nin en başlarındaki Hemşin Üçpara Köylerden Başköy’de (Rakım 2300) 1 Nisan 1925 tarihinde dünyaya geldi. Baba adı Şevket, ana adı Mürvet’tir. Dört çocuklu bir ailenin en büyük oğlu idi. 8 yaşında babasını kaybettiğinden ilk ve orta öğrenimini Rize Pazar’da dayılarının yanında tamamladı. Pazar ortaokulunun ilk mezunlarındandır. Ailenin en büyük çocuğu olduğundan sorumluluğu çoktu. Bu yüzden genç yaşta gurbete çıktı. 10 yıllık gurbet hayatını sonrası 26 Ekim 1951 tarihinde Kobal ailesinin kızı Mihriye Hanım evlenerek Rize Merkez Müftü Mahallesi’ndeki baba evine döndü.

DÜRÜSTLÜK İLKESİYDİ

İlk olarak Ziraat Bankası’nda çalışmaya başladı. Demokrat Parti devrinde Belediye Başkanının görevden alınması sonucu Belediye Meclisi bir yıl Gazeteci Mustafa Ardan bir yıl emekli Komiser Ali Karagöz'ü Başkan seçildikten sonra Ziya Çalışır Belediye Meclisi kararı ile 1957-59 yılları arasında üç yıl Rize Belediye Başkanı olarak görev yapmıştır. Görev yaptığı süreçte Rize İskelesi’nin yenilenmesi, belediye temizlik işlerinin düzene girmesi, Rize Şehir hamamının yapımı işleriyle dikkat çekti. Belediye bütçesinin tasarruflu kullanılmasına özen gösterdi. Onun başkanlığı döneminde Türk Donanması yirmi gemiyle Rize’yi ziyaret etmiş, belediye tarafından şehir merkezinde törenler düzenlenmişti.

İZ BIRAKTI

27 Mayıs 1960 ihtilaline kadar görevini başarıyla sürdürdü. Rize İl Özel İdare’de ve YSE’de memurluk yaptı. 1972 yılında İstanbul’a yerleşti. İstanbul Balmumcu’daki Yol Su Elektrik İşleri Genel Müdürlüğü (YSE) binasında Bayırlık müdürlüğünde emekli olana kadar çalıştı. Emeklilik sonrası hac farizasını yerine getirdi. İki kız, bir erkek çocuk babasıdır. 11 Kasım 1997 Salı günü 74 yaşında Büyükdere’deki evinde geçirdiği kalp krizi sonucu hayata veda etti Kireçburnu mezarlığında toprağa verilmiştir.

Bilgi ve belgeler için Yusuf Kobal Bey’e teşekkürler.

Fatih Sultan KAR / İST.


1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI