Rize RTEÜ’de Önemli Çalıştay

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ),Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü ile T.C.Orman Genel Müdürlüğü Doğu Karadeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü destekleriyle, ilk kez 25-27 Ekim 2021 günlerinde Fırtına Vad

ÖZEL HABER 29.09.2021 10:47:08 330 0
Rize RTEÜ’de Önemli Çalıştay

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ),Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü ile T.C.Orman Genel Müdürlüğü Doğu Karadeniz Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü destekleriyle, ilk kez 25-27 Ekim 2021 günlerinde Fırtına Vadisinde yok olmaya yüz turan Şimşir Ağaçları için “1.Uluslararası Şimşir Çalışıtayı” düzenleniyor.

TÜRKİYE'nin tek yaşlı şimşir ormanı olan Dünya Doğayı Koruma Vakfı'nca (WWF) koruma altına alınması gereken 200 ekolojik bölge arasında gösterilen Rize’nin Fırtına Vadisi’ndeki şimşir ağaçları kuruma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı.

Bu nedenle, Rize’nin Fırtına Vadisi’ndeki şimşir ağaçlarında, 2010 yılında hastalık görülmeye başlandı. Hastalık nedeniyle şimşirlerin gövde ve dallarında çürümeler başladı, odun dokusunun niteliği bozuldu. Geçen zaman içinde ağaçlar kuruma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ekipleri, 1,5 hektarlık şimşir ormanındaki kurumanın önüne geçebilmek için çalışma başlattı. Hastalığın belirlenmesi için oluşturulan Şimşir Gen Ormanı'ndan kabuk ve toprak analizleri alındı, İtalya’dan gelen uzmanlar bölgede inceleme yaptı.

Bu ve buna benzer birçok çalışmaların bölgede yapılmasına rağmen hale etkili bir çözüm bulunamadı. Bu kez Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi devreye girerek konuyu Uluslararası Boyuta taşıyarak “ÇALIŞTAY” düzenliyor.

ÇALIŞTAY DA ELE ALINACAK KONULAR

Biyolojik Çeşitliliği, Korunması ve Ekolojik Restorasyon içerikli Çalıştayda masaya yatırılacak olan konularda netlik kazandı.

Biyolojik çeşitlilik ve Ekoloji,

Silvikültür ve Genetik,

Tehditler, Koruma ve Ekolojik Restorasyon,

Süs Bitkisi, Peyzaj ve Sanatta Şimşir,

Ekonomik ve Etnobotanik Özellikler, Biyolojik Mücadele

RTEÜ, Fen Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof Dr.Şengül Alpay Karaoğlu, son günlerde bölgede yapılan incelemelerde sevindirici gelişmeler gözlemledik. Bu bizi mutlu etti.” dedi.

Karaoğlu, yaptığı açıklamada Çalıştaya geniş katılımın sağlanmasının amaçladığını bu nedenle konunun uzmanlarının Çalıştaya katılmasının çok önemli olduğunu vurgulayarak, “Geçen seferki haber sayesinde sağlıklı şimşirlerin var olduğu bir yer keşfettik ve Milli parklara bildirdim. Oradan Tohum aldılar ve almaya devam edecekler. İlginç olan o bölge bir vatandaşın arazisi etraf ormanın ve ormanda tüm şimşirler kururken, vatandaşın bahçesinde canlı ve de sağlıklıymış çok ilginç. Ancak vatandaş geleneksel koruma tedbirleri almış ve başarmış çok ilginç ve çok önemli bir kazanç. Bu nedenle halkın katılımı gerçekten iyi olacaktır diye düşünmekteyim.” diye konuştu.


Anahtar Kelimeler:

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor