Rize Kültür ver Turizm Müdürü bölgemiz için olumlu konuştu

Yerli ve yabancı turistlerin ilgisi haline gelen Rize ve Yaylaları her geçen gün cazibesini artırıyor.

KÜLTÜR 21.11.2013 12:38:38 99 0
Rize Kültür ver Turizm Müdürü bölgemiz için olumlu konuştu





Rize Kültür ve Turizm İl Müdürü İsmail Hocaoğlu’nu, son yıllarda Rize bölgesinde Turizmle ilgili gelişen olayların bir analizini yaptı.

 Doğu Karadeniz Bölgesi’nin her mevsim farklı tadlar sunan kenti Rize, coğrafi konumun sunduğu fırsatlarla bir doğa ve kültür cenneti durumundadır. Kuzeydoğu Anadolu’nun turizm potansiyeli en yüksek kentlerinden biri olarak yükselmeye devam ederken, yılın dört mevsiminde fırsat tanıdığı aktivitelerle gezginlerin listelerinde her geçen gün daha üst sıralara çıkmaktadır.Hem bir Karadeniz sahil kenti hem de dağ-yayla-su kenti olarak ziyaretçilerini kendine hayran etmeden sınırlarından uğurlamaz. Vadileri belirleyen dereleri, metrelerce yüksekten düşerek Karadeniz’e karışan şelaleleri, Kaçkar’ın eteklerini süsleyen yaylaları, yayla turizminin ünlü merkezlerinden Ayder ve İkizdere İlçeleri, dik yamaçlarla kurulu yayla evleri ve bu evlerdeki otantik yaşam tarzı; tarihi eskilere uzanan nadide ahşap konakları, yaz aylarında şenliği ve horon, eksik olmayan festivalleri; doğayla yoğrulan yaratıcı, özgün ve leziz sofraları; sayısız endemik bitkisi, sık ormanlarındaki zengin bitki ve hayvan çeşitliliği, buzul gölleri, Ortaçağlı kaleleri, kemerli taş köprüleri, sıcacık termal kaynakları, özenle işlenen çay tarlaları, neşeli ve esprili insanları ve özetle; her yanı ve köşesiyle herkes için bir davetiye sunuyor.

Bol yağış alan Kaçkar Dağları’nın eteklerine kurulu kent, sıkı bir akarsu ağı ile örülüdür. Zirvelerdeki buzulların erimesi ve yıl boyunca düşen yağış miktarı bölgenin her mevsim yeşil kalmasını sağlar.Bu doğal ortam yarattığı zengin bitki ve hayvan çeşitliliğinin yanı sıra, bölgede trekking(doğa yürüyüşü), dağcılık, kano, rafting, motosiklet, bisiklet, heliksi ve jeep safari gibi pek çok sportif turizm faaliyetine de olanak tanır.

Kaynağını Kaçkarlar’ın zirvelerindeki buzullardan alan, yüksek debi ve rejime sahip 50-60 kilometre hızla Karadeniz’e dökülen akarsularında, kırmızı benekli doğal alabalık popülasyonu zengindir ve kültür balıkçılığı da gelişmiş durumdadır.
Yaylalarda ve çayırlık alanlarda arıcılık yapılmaktadır. Çevre kirliliğinden uzak yaylalardaki çiçek çeşitliliğinin desteklediği üretim ile “Anzer Balı” bugün dünya ölçeğinde üne kavuşmuş durumdadır.

Geniş ormanlarla kaplı Rize kenti, yaban hayatı konusunda da hayli zengindir. Ormanlarında geyik, ceylan, bozayı, kurt, çakal, tilki; çayırlık, fundalık alanlarda huş tavuğu, ur kekliği; tepelerde ise çengel boynuzlu keçi gibi türlere rastlamak mümkündür. Atmaca avcılığı ve yakalanan bu hayvanların eğitimi sonrasında yapılan bıldırcın avcılığı yöre kültüründe önemli bir yer teşkil eder.

İlin güney sınırını oluşturan dağların denize bakan eteklerinde çok sayıda yayla sıralanır.Bu yaylalar daha çok Hemşin, Çamlıhemşin, İkizdere, gibi yerleşimler civarında yoğunlaşmış durumdadır.

Dağlarda karların erimesi sonrasında hayvanlarıyla birlikte yaylalara çıkan yöre insanı, yaz günlerini yaylada geçirip, sonbahar mevsiminin sonunda tekrar köylerine döner. Geçmişte hayvancılık amacıyla çıkılan yaylalara günümüzde dinlenmek için de gidilir. Rize yaylaları doğal zenginlikleri, yöreye özgü mimarisi ve özgün yaşam tarzı ile yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir. Patika yol ağı ile birleşen bu yaylalar civarında birçok yürüyüş parkuru da bulunur. Handüzü, Çağrankaya, Vaşa, Petran, Demirkapı(Homeze), Sivrikaya, Anzer, Ovit, Gölyayla, Sal, Pokut, Hazindağ, Samistal, Golezana, Palovit, Elevit, Amlakit, Çat, Verçenik, Hacivanak, Aşağı Kavron, Yukarı Kavron, Ambarlı, Kito yaylaları bunlardan bazılarıdır. Yayla hayatı Haziran ayının başından Eylül ayının ilk haftasına kadar sürüp giden üç aylık bir dönemi kapsar. Yaylalar insanların birbirini, bereketi simgeleyen gülsuyu ile ıslatması anlamına gelen ve coşkuyla kutlanan bağbozumu bayramı
“Vartavor” şenlikleriyle ünlüdür. Horon ve sisli manzaralar, yayla yaşamının vazgeçilmezlerindendir.

Ülkemizde son yıllarda turizm seçenekleri değişerek yerini kültürel, doğal, termal ve yayla  turizmine bırakmıştır. İlimizde tarihi değerlerimizi oluşturan kalelerimizin, kemer köprülerimizin ve konaklarımızın korunup restorasyonu yapılarak turizme kazandırılması, Körfez ve Arap Ülkelerinden bölgemize, özelliklede
Rize’ye ciddi bir turist ilgisini artırdığını görmekteyiz. Dubai, Riyad, Utrecht, Bakü, Batum fuarlarında yurtdışı seyahat acentaları ile temas kurulması, yurtiçinde ise Travel Turkey İzmir, Emitt İstanbul, Van Turizm Fuarı, Ordu Karadeniz Turizm Fuarı, Ankara II. Kültür ve Turizm Zirvesi, Ankara Rizeliler Etkinlikleri, Feshane Rize Günleri, İzmir Karadeniz Dernekleri Federasyonu Turizm Tanıtım Günlerinde İlimizin her yönü ile  etkin tanıtımının yapılması, özellikle  mayıs ayı başında Arap gazetecilerin İlimizi ziyaret etmeleri sonucunda bu yıl İlimize gelen ziyaretçi sayısında önceki yıllara oranla artış sağlamıştır.
Bölgemizde turizm altyapısını oluşturan ulaşım noktasında Karadeniz Sahil Yolunun tamamlanmış olması, Doğu Karadeniz Bölgesindeki yaylaları güneyden birleştirecek Yeşil Yol Projesi, Ayder ve Hazindak Kış Sporları Merkezi ile Ovit Kış Turizm Merkezi projelerinin hayata geçirilmesi ile İlimiz kış turizminin vazgeçilmez merkezi olacak ve turizm çeşitlenmesi açısından Her Mevsim Turizmin yapıldığı bir kent haline gelecektir.

 

Anahtar Kelimeler:

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor