RİZE İÇİN ANLAMLI BİR ESER

Bilindiği üzere Dergâh Yayınları ile müşterek olarak Rize ve Doğu Karadeniz konulu eserler yayınlamayı ilke kabul etmiş olan REVAK, 2013 yılı sonunda “Rize Defteri-2” adlı 295 sayfalık akademik dergiyi ve “Ardeşen’in İnsanları”

KÜLTÜR 21.01.2014 08:18:18 200 1
RİZE İÇİN ANLAMLI BİR ESER

 

Rize kültür ve tarihine destek amacıyla yakın geçmişte kurulan Rize Araştırmaları Vakfı (REVAK), İshak Güven Güvelioğlu ve Yasemin Baki tarafından müşterek hazırlanmış olan farklı bir çalışmayı yayımlayarak büyük bir boşluğu doldurmuş oldu. “Rize’de Tasavvuf Kültürü” adlı akademik çalışma, ilimiz için alanında ilk olma özelliğini taşıyor.

Bilindiği üzere Dergâh Yayınları ile müşterek olarak Rize ve Doğu Karadeniz konulu eserler yayınlamayı ilke kabul etmiş olan REVAK, 2013 yılı sonunda “Rize Defteri-2” adlı 295 sayfalık akademik dergiyi ve “Ardeşen’in İnsanları” adlı kitabı yayımlamıştı. 2014 yılı başında ise “Rize’de Tasavvuf Kültürü: Tarikatlar, Tekkeler, Şeyhler” adlı kitabı yayımlayarak 3. Eserini okuyucularına sunmuş oldu. Bilindiği üzere REVAK’ı kuran bir avuç kültür sevdalısı insan, bundan önce Dergâh Yayınları’nın “Rize Kitaplığı” serisinden çalışmalarını yayımlıyordu. Bu açıdan bakıldığında “Rize’de Tasavvuf Kültürü” adlı eser, Dergâh Yayınlarının Rize konulu 7. Eseri oluyor.

Daha önce dokuzu Rize konulu olmak üzere 10 esere imza atmış olan araştırmacı-yazar İshak Güven Güvelioğlu ile genç araştırmacı Yasemin Baki tarafından hazırlanan kitap, şimdiye dek üzerine pek bir araştırma yapılmamış olan sıra dışı bir konuyu irdeliyor. Uzun ve titiz bir araştırma sürecinin ardından oluşturulan ve Rize genelinde yaşamış olan tarikat şeyhlerinin kimler oldukları ve bu mukaddes insanlarla ilgili detaylı bilgilerin yer aldığı kitap temel olarak iki bölümden oluşuyor.

Birinci bölümde ana hatları ile Rize tarihi ve İslâmiyet’in bölgede yayılışı, ardından Rize’de tasavvuf kültürünün yaygınlaşması ile bu kültürün temsilci kurumları olan tekkeler hakkında bilgiler verilmiştir.

Kitabın esas bölümü olan ikinci kısımda farklı tarikatlara mensup olan toplam 35 tarikat şeyhinin detaylı biyografisini bulmak mümkündür. Şöyle ki Kadiri tarikatlarına intisap etmiş 14 şeyh, Nakşi tarikatlarına intisap etmiş 12 şeyh, Halveti tarikatına intisap etmiş 3 şeyh ve Rifai tarikatına intisap etmiş 1 şeyh, biyografileri ile kitapta yer edinmiş. Ayrıca hangi tarikata mensup olduğu saptanamayan 5 şeyhin de hayatı anlatılmış. Bu bölümde birçok şeyhle alakalı mezar, mezar taşı,  fotoğraf ve belge de sunulmak suretiyle kitabın içeriği zenginleştirilmiştir.  

Bazıları müşterek olmak kaydıyla daha önce; Kalkandere Tarihi, Rize Kalkandere Hüseyinhoca Köyü, Osmanlı Mezar Taşları ve Zeynep Sultan Haziresi, Rize İyidere İlçesi Tarihi Mezar Kitabeleri, Osmanlı Belgelerinde Rize Sütlüce Köyü, İpsiz Recep, Rize Hemşin İlçesi Tarihi Mezar Kitabeleri, Rize Bibliyografyası, İyidere Tarihi ve Güvelioğulları: Tarih-Şecere adlı kitapları yayımlanan İshak Güven Güvelioğlu, bu çalışmada Yasemin Baki ile müşterek çalışarak Rize tarih ve kültürüne yeni bir katkı yapmış oldu.  

Anahtar Kelimeler:
YaLaGuZ
21.01.2014 15:14:35
hocam sizi bir kez daha içten tebrik ediyor, çalışmalarınızda başarılarınızın devamını diliyoruz.

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor