Tarih: 13.10.2014 16:26
RİZE HEMŞİN YÖRESİ YEMEKLERİ
Geçmişten günümüze gelenek olarak gelen HEMŞİN Yemekleri;
BUĞDAY UNU EKMEĞİ
Ekmek mayası
Malzeme: 1 kg buğday unu, 3 su bardağı yoğurt, birmiktar tuz
Yapılışı: Bir kap içerisine un, yoğurt, tuz koyu¬larak yoğrulur. Yoğrulmuş olan hamuru üç gün bek¬letilir. Bekletilen hamur ekşidikten sonra maya olarak kullanılır.
Malzeme: Buğday unu, ekmek mayası, su
Ekmeğin yapılışı İhtiyaca göre yapılacak ekmeğin hamuru yoğrulur, yoğrulma esnasında maya ilave edilir. Ekmek hamuru tepsi içerisine koyulup may¬alanması beklenir ve mayaya gelen hamur tekrar yoğrularak tepsiye veya plekiye konularak pişirilir.
PAPA (HAŞIL)
Malzeme: 1 İt. su, 1 kase mısır unu, tuz, tereyağ
Yapılışı; 1 İt Su kaynatılıp içerisine 1 kase mısır unu yavaş yavaş ilave edilir. Yeteri kadar tuz ilave edilerek kısık ateşte karıştırılarak mısır unu katılaşana kadar kaynatılır. Katılaşan unun içerisine tereyağı ilave edilir servis yapılır.
MISIR EKMEĞİ
Malzeme: Mısır unu, sıcak su, tuz.
Yapılışı: Mısır unu derin bir kap içerisine koyu¬larak sıcak su ile topaklanmayacak şekilde yavaş ya¬vaş yoğrulur. Yoğrulma esnasında bir miktar tuz İlave edilir. Diğer taraftan pleki ısıtılır. Isıtılmış olan plekinİn içerisine hazırlanmış olan mısır unu hamuru konulur üzeri saçla kapatılır. Saçın üzerine köz dökülerek pişirilir. (Veya püıtada pişirilir)
İÇ HOĞİÇ (Sebzeli Ekmek)
Malzeme: 1 kg mısır unu, 1 çay bardağı sıvı yağ, tuz, 1 kg ıspanak, pazı yıkandıktan sonra ince ince doğranır. Doğranmış olan yeşil sebzelerin içerisinde bir miktar tuz koyularak suyu çıkartılır. Yoğrulmuş hamuru bir tepsiye alarak ortası açılır, ortasına yeşil sebzeler koyulur. Üzerine hamurun kalan yarısı koyu¬larak kapatılıp. Üzerine sıvı yağ veya tereyağ konu¬larak fırına verilir.
FASULYE KAVURMASI
Malzeme: Taze fasulye, sarımsak, soğan, tereyağ, maydonoz, tuz
Yapılışı: Fasulyenin kılçıklarını temizleyerek bol su¬da yıkanır. Ortadan ikiye bölerek haşlanır süzdükten sonra soğumak üzere bir kenara ayrılır ve suyu sıkılır. kuru soğanı temizleyip, ince ince kıyılır. Bir tencerede tereyağı eritilir. Soğan ve taze fasulyeyi ilave ederek kavrulur. Kavrulan fasulyenin içerisine ince kıyılmış sarmısak, maydonoz ilave edilerek tuzla birlikte 1-2 dakika daha kavrulur.
KÖY USULÜ TAZE FASULYE
Malzeme: Fasulye, tereyağ, soğan, tuz, içyağı, kuru nane, su
Yapılışı: Fasulyenin kılçıkları temizlenir ve ortadan ikiye bölünerek bol su içerisinde yıkanır. Bir tencerede tereyağ eritilir, içerisine bol miktarda soğan koyularak kavrulur. Kavurduktan sonra içeri¬sine fasulye, içyağı konulur ve su ile pişirilir üzerine nane ilave edilir.
KURU FASULYE
Malzeme: Kuru fasulye, soğan, kuşbaşı et, tere¬yağ, içyağı nane
Yapılışı: Kuru fasulye akşamdan ıslatılır. Bir ten¬cerede tereyağ, soğan, içyağı ve et kavrulur. Kavrul¬duktan sonra içerisine fasulye ilave edilerek su ile Piştikten sonra üzerine nane ilave edilir.
KETE
Malzeme: Un, süt, tuz
İçi için malzeme (Hoğüs): Tereyağ, mısır unu, şeker
Yapılışı: Un, süt ve tuz karıştırılarak bir hamur yapılır, içi için tereyağ eritilir. Mısır unu katılarak iyice kavrulur. Kavrulduktan sonra şeker ilave edilir. Hamur açılır. Kare olarak kesilir, Malzemeden içine 1 çorba kaşığı koyulup, köşelerinden dörte katlanır. Isıtılmış sal üzerinde veya tepsiye konularak plekide veya pilita`da pişirilir.
SEBZELİ HAMSİ
Malzeme: 1/2 Hamsi, 4 domates, 2 patetes, 4 soğan, 1 demet pazı, 4 çarliston biber, 1 demet
maydonoz, sıvı yağ, 1 bardak mısır unu tuz, kuru nane
Yapılışı: Patates dışındaki tüm sebzeler ince ince doğranıp. Patates rendelenir. Hazırlanan karışıma mısır unu ve temizlenmiş hamsi eklenir, tuz ve nane ilave edilerek, karıştırılır. Tepsiyi yağlayıp karışım tep¬siye konarak fırında ya da plekide pişirilir.
HOŞMERİ (Özel Yemek)
Malzemeler: Kaymak, mısır unu
Yapılışı: Kaymak büyükçe bir tavaya konularak kaynıtılır, kaynadıktan sonra içerisine yavaş yavaş un yedirilip kaynatılır. Kıvamına gelmeye başladığı za¬man iyice kaynatılarak, kaymağın yağının yüzeye çokması sağlanır, yağ yüzeye çıktıktan sonra isteğe göre taze peynir ilave edilip iyice kaynatlır.
MUHLAMA
Malzeme: Peynir, un, tereyağ, az miktarda su
Yapılışı: Peynir ince ince doğrandıktan sonra içeri-sine un ve bir miktar su katılır diğer taraftan tereyağ ocakta kızdırılır. Kızdırmış olduğumuz tereyağın içeri¬sine hazırlanmış karışımı üzerine dökerek içindeki peynir eriyene kadar pişirilir. Bazı köylerde rnuhla-malara soğan, yumurta ilave edilerek yapılır.
MİNCİ MUHLAMASI
Malzeme: Minci, tereyağ, az imtarda su
Yapılışı: Baklava hamuru gibi yoğrulur, avuç içi kadar açılır. Isıtılmış sal taşı üzerinde pişirilir.
Sal taşı: Düz yuvarlak bir taş
PİLİNA
Malzeme: Su, un, tuz toz şeker
Yapılışı: Bütün bu malzemeyi birbirine karıştırdık¬tan sonra kızdırılmış olan tereyağı veya sıvı yağda altı üstü kızarıncaya kadar çevrilerek pişirilir, üzerine toz şeker serpilir.
MAFUŞ
Malzeme: Un, maya, tuz, su, iç malzemesi: Peynir, maydonoz
Yapılışı: Un derin bir kabın içerisine alınır ve or¬tasına bir havuz açılarak içerisine maya (ekmek mayası), tuz ve su koyularak yoğrulur. Yoğrulan hamur dinlemeye alınır. Hamur yaklaşık 1 saat kadar bekletildikten sonra yumuşak bir hamur elde edilir. Yapılan hamurdan küçük parçalar koparılarak hamur oklavayla avuç içi kadar açılır. Açılan hamurun içeri¬sine peynir ve maydonoz (isteğe göre farklı harç konulabilir) harcı konulup kapatılır. Hazırlanan karışım yağda kızartılır.
MANTAR (Sung)
Malzeme: 2 adet soğan, göz kararı mantar, 3 adet domates, 2 adet yeşil biber, bir miktar may-donoz
Yapılışı: Yağ tavaya koyulur soğanları kavurduk¬tan sonra içerisine mantar, domates, yeşil biber ve tuz koyulur hafif ateşti pişirilir. Üzerine maydonoz koyularak süslenir.
Mantarlar, köze konularak veya bir tepsiye dizil¬erek fırında sade olarak pişirilebilir.
FASULYE TURŞUSU
Malzeme: Fasulye, su, tuz, sarmısak
Yapılışı: Taze yeşil fasulye ayıklanarak yıkandıktan sonra kılçıkları alınarak tekrar yıkanır. Bir tencereye kaynar su doldurularak fasulyeler kendi rengi sararana kadar bekletildikten sonra çıkartılır. Çıkartılan fasulyeler büyük birtepsiye doldurularak soğunmaya bırakılır, iyice soğduktan sonra bir küp içerisine doldurularak su, tuz ve sarımsak konularak üzeri asma yaprağı ile kapatılır. Malzemelerin suyun içinde kalması için üzerine bir ağırlık konulur.
ŞALGAM TURŞUSU
Malzeme: Şalgam, sarmısak, tuz, su
Yapılışı: Topraktan çıkan şalgamlar güzelce yıkanıp temizlenir. Küçük şalgamları diri büyükleride 4`e bölerek bir miktar suyla haşlanır. Haşlanan şal¬gamlar küpün içine konulur. İçerisine tuz, sarmısak, alabildiği kadar su konulup, dinlenmeye bırakılır.
LOKUM
Malzeme: Tereyağ, un, şeker, tuz, su
Yapılışı: Tereyağı eridikten sonra bir bardak su ilave edilir. Daha sonra şekeri yağın içerisine dökülür, şeker iyice eritilir, yeteri kadar tuz ilave edilir. Alabil¬diği kadar un konur ve kulak memesi yumuşaklığın¬da hamur yoğrulur. Hamur düz tepsinin içine yayılır ve hamur kare şeklinde kesilip fırına verilir.
ALABALIK
Malzeme: Alabalık, tereyağ, un, tuz
Yapılışı: Alabalıktı temizlenip ve yıkanır. Sonra bir kabın içinde hafifçe tuzlayın. 2 çorba kaşığı yağı tavaya koyup, eritilir. Una bulunan balıklar yağda yeterli derecede kızartılır.
YOĞURT
Malzeme: Süt, yoğurt mayası
Yapılışı: Sağılan süt, bir kabın içine süzdürülür, daha sonra bir tencereye alınarak iyice kaynatılıp, soğutulur. Süt ılık olunca bir kaşık yoğurt mayası ilave edilir. Mayalana bölmesi için üzeri sarılarak 3-4 saat bekletilir.
LAHANA YEMEĞİ (ÇAHALA)
Malzeme: Kara Lahana, Barbunya Fasulyesi, sıvı yağ, mısır unu, içyağı, tuz,
Yapılışı: Barbunyalar akşamdan ıslatılır. Lahanaları çok ince olmayan parçalar halinde doğranır ve haşlanır. Barbunyaları haşlanır ve haşlanmış la-hanalarla birlikte karıştırılır. Soğan küçük küçük doğranır. Sıvı yağ ve içyağ ile beraber pembeleşinc-eye kadar kavurulur. Lahana ve fasulyeyi de kavrulan soğanla karıştırılır. Tuz ve biber ekleyerek kısık ateşte pişmeye bırakır. Piştikten sonra 1 kase mısır unu içerisine ilave ederek pişirilip geriye alınır. İmkanlar dahilinde içerisine et veya kavurma konulabilir.
EKŞEŞ
Malzeme: Barbunya fasulyesi, kırılmış mısır, pekmez
Yapılışı: Barbunyalar akşamdan ıslatılır. Bir kab içerisine konulup su ilave edilerek pişirilir. Daha son¬ra doğranmış karalağahana ve mısır unu ilave edil¬erek piştirilir.
EZME LAHANA
Malzeme: Kara Lahana, içyağı, mısır unu, tuz
Yapılışı: Lahanayı yıkayın ince ince doğradıktan sonra suda haşlanır. Pişen lahananın suyunu döküp, tekrar suyun içine konur ve içine içyağı ve tuz ilave edilip pişirilir, piştikten sonra mısır unu lahana ezeceği ile ezilir. Tekrar 10 dk. pişirilip geri alınır.
ETLİ KARA LAHANA SARMASI
Malzeme: Kara lahana, kuşbaşı et, soğan, pirinç, sıvıyağ, maydonoz, sarmısak, nane, karabiber, tuz.
Yapılışı: Kara lahana sapları kırılarak yıkanır ve içi su dolu bir tencereye koyularak haşlanır. Diğer taraftan sarma içi hazırlanır. Kuşbaşı et iyice incelti lerek doğranır, ince kıyılmış soğan, pirinç, sarmısak, maydonoz, nane, tuz, karabiber ve sıvıyağ koyularak yoğrulur. Haşlanan kara lahana içerisine hazırlanan karışım koyularak parmak kalındığında sarılır ve bir tencereyi dizilir, içerisine sarmaların üzerine gelecek miktarda su ilave edilerek kısık ateşte pişirilir.
BÖĞÜRTLEN REÇELİ (Cuh)
Malzeme: Dağlardan toplanan böğürtlen, şeker, su
Yapılışı: Böğürtlenleri ayıklayıp temizledikten son¬ra tencereye konululup içine şeker, su konularak kay¬natılır. Reçel kıvamına gelince ateşten indirilir.
ISIRGAN YEMEĞİ
Malzeme:Toplanmış olan ısırgan, yağ, tuz, mısır unu
Yapılışı: Isırganları ayıklayıp yıkadıktan sonra tencerenin içine konulur. Üzerine biraz su konulup haşlanır. Haşlandıktan sonra aynı kabın içine yağ, tuz, , ilave edilip, üzerine mısır unu ilave edip, lahana ezeceği ile ezilir ve servis yapılır.
ŞALGAM KAVURMASI
Malzeme: Şalgam, sırmısak, su, tuz
Yapılışı: Şalgamları iyice yıkadıktan sonra küçük parçalar halinde doğrayıp, tavanın içerisine konu¬larak içme yağ, tuz ve soğanları ilave ettikten sonra kavurulur. Maydonozla süsleyip servis yapılır.
PEYNİR
Yapılışı: Sağılan sütün kreması süt makinesi ile ayrılır. Kreması alınan süt biriktirilir. Bir kazana veya tencereye konulur, ısıtılır ılık olduğu zaman içine peynir mayası konularak kaynatılır. Bir tahta kaşık
yardımıyla hafifçe karıştırılarak hepsi bir araya toplanır. Toplanan peynir ayrı bir kaba alınarak suyu çıkartılarak peynir şekli verilerek, tuzlanır ve kovanın İçerisine konularak bekletilir.
TEREYAĞ
Yapılışı: Sağılan süt kamineden çekildikten sonra sütün kaymağını ayrı bir kabın içerisine alınır. Kay¬mağı yayığın içerisine konularak çırpılır. Yağ katılaşmaya başlayınca yağı yayıktan çıkartıp bir kap içerine alınarak soğuk suyla yıkanır. Yıkandıktan son¬ra bir avuç tuz ilave edilip, tuzun yağa karışması sağlanır.
MİNCİ
Yapılışı: Peynir yapımından arta kalan kısım süzme torbasına doldurularak süzdürülür. Torbada kalan kısım tuzlanarak saklanır.
UZUM PEKMEZİ
Üzümler toplandıktan sonra temizleyip bir tor-baya konulur. Torbanın ağzı bağlanıp, üzümler ezil-
erek suyu çıkartılır. Çıkan üzüm suyu süzdürülerek bir kapta bekletilir. Ekşi olmasın diye içine 1 avuç kireç serpilip, iyice karıştırılıp dinlenmeye bırakılır. Tekrar süzülerek pekmez tavasına alınır ve kaynatılır. İlk kaynadığı zaman üzerinde biriken köpük alınır. Devamlı karıştırılarak pekmez kıvamına gelinceye kadar kaynatılır. Pekmez küplere doldurularak kışın tüketilmek üzere saklanır.
HURMA PEKMEZİ
Biçilen hurmalar serenderde olgunlaşmaya bırakılır, iyice olgunlaştıktan sonra, sap kısımları kopartılarak bir torbaya konulur. Ezilerek suyu çıkartılır. Çıkan su pekmez tavasına konularak pişir¬ilir. İlk kaynamasından sonra üzerinde biriken köpük alınır, tekrar kaynamaya bırakılır. Pekmez kıvamına gelince küplere doldurulur. (Pekmezin pişip pişme¬diğini anlamak için, pekmezin üzerinde sarı bir renk oluşmuşsa pekmez pişmiştir.)
ARMUT PEKMEZİ
Armutlar toplandıktan sonra temizlenir ve derin bir kap içerisinde ezilerek suyu çıkartılır. Çıkan armut suyu pekmez tavasına alınarak kaynatılır, ilk kayna¬mada üzerinde biriken köpük alınır ve tekrar kayna¬maya bırakılır. Pekmezin üzeri san bir renk aldağı za¬man pekmez olmuştur. (Pekmez tavasının İçerisinde kabak pişirilebilir.)
BAL
Feni ve Karakovan balı olarak anılır. Aşağı kesim-lerde ilhamur kestane kokulu yukarı kesimlerde kırçiceği ve çamkokuludur. Yörede Eğridiye bilinen sarıçiçek çalıtürü bitkinin feleninden elde edilen bal insana morfin etkisi verir.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —