İl Genel Meclisi Başkanlığı Çevre Sağlık ve Tarım komisyonları Çay Sanayi Sektörünün Rize’de oluşturduğu çevresel olumsuz etkileri araştırma çalışmasında, baca atıkları ( Partikül salınım ) yanında, çay çöpünün gübre olarak kullanılması için çürütülüp doğal fermente edilmesinde vahşi depolama şeklindeki uygulamanın olumsuz çevresel etkileri olduğu kanaatine varıldı.Konu geniş katılımlı ele alındı.Olumlu gelişmeler sağlandı.
Proje Koordinatörü olan İl Genel Meclis Üyesi ve Ziraat Odası Başkan adayı Emin Kanbur,toplantılar ve görüşmeler hakkında açıklamalar yaptı.
Bu değerli atığın çevresel sorun olmaktan çıkartarak tekrar ekonomiye kazandırmak ve sürdürülebilir bir tarım yapabilmek için komisyon olarak bir dizi görüşmeler ve araştırma toplantıları yapıldığını da dile getren Kanbur,neler yaptıklarına dair şu bilgileri verdi.
RİZE VALİLİĞİ BAŞKANLIĞINDA TOPLANTI YAPILDI
Proje koordinatörü İl Genel Meclisi Üyesi ve Ziraat Odası Başkan adayı Emin Kanbur açıklamalarında konuyu gündemde tutacaklarını ifade etti.
Kanbur, “İl genelinde ilgili tüm paydaşlarla Sn. Valimizin başkanlığında yaptığımız toplantı sonrası yapılan basın açıklamasının ardından ulusal boyutta organik gübre üretimi ve pazarlaması yapan Denizli merkezli Biohumus A.Ş. unvanlı firma, yatırıma talip olduğunu bildirmesiyle firma ile gerekli çalışmalar yapıldıktan sonra firma sahipleri ilimize davet edilerek paydaşlarla toplantılar yapıldı. İl Genel Meclisi, Ziraat Odası ve Ticaret Odası başkanlıkları, Çaykur Genel Müdürlügü, ve Sn. Valimizle yapılan istişare toplantıları sonrası yatırımcı firma ve ilimiz paydaşlarının Ocak ayında tekrar bir araya gelerek yatırımın nihayete ulaşması için çalışmaların sonuçlanması kararına varıldı”dedi.
BU İŞE CİDDİ TALİPLİ OLDUKLARINI SÖYLEDİLER
Kambur bölgemizi yakından ilgilendiren bu önemli proje çalışmasına talip olduklarını söyleyerek konu hakkında şunları dile getirdi.
“Biohumus Şirketler grubu Yön. Krl. Bşk. Mehmet Akın; “Proje Direktörü Emin bey eşliğinde tesislerimiz Ar Ge departmanlarında yaptığımız laboratuvar çalışmaları sonucu; Çay çöpü, yarı işlenmiş çok değerli bir atık. Bu değerli atık ile 25 veya 30 bin ton yıllık kapasiteye sahip 4 milyon Euro luk bir yatırımla Karadeniz bölgesinin ve ulus ve uluslararası pazarlarda pazarı olan bir ürün üretmek mümkündür. Biohumus şirketler grubu olarak bu işe talibiz.”
Proje yöneticisi Emin Kanbur sözlerinde şu ifadelere yer vererek bu önemli konu hakkında duyduğu mutluluğu dile getirdi.“ İl Genel Meclisi Başkanlığı Çevre Sağlık ve Tarım Komisyonumuzca geliştirdiğimiz projenin, ilimiz için hayırlı bir sonuca varacak olması düşüncesi bizleri çok mutlu etmiştir. Çay sanayi sektörünün yıllık yaklaşık 60 bin tonun üzerinde atık üretmesi sonucu, başta çevreye ve diğer olumsuz etkilerini dezavantajdan avantaja çevirecek olan bu çalışma ile sürdürülebilir bir tarım için ihtiyacımız olan gübre ihtiyacının bir bölümünü karşılamak için ilimiz dinamiklerinden oluşturulacak bir yatırım ortaklığı ile kurulacak olan tesisle ilimiz organik Çay tarımı, bölgemizde sebze tarımı ve peyzaj çalışmaları için lojistik giderleri olmayan yerinde üretim avantajıyla kalitesi onaylı ve ucuz maliyetli bir gübrenin üretilmesi için tüm paydaşların konuya duyarlı olacağını ve bu yatırımı İlimize kazandırmak için özveriyle çalışmalara devam edeceğiz.”