Aşırı avlanma sonucu nesilleri tehlike altına giren doğal (kırmızı benekli) alabalıkların çoğaltılması maksadıyla, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan ‘’Doğal Alabalık Üretilmesi ve Orman İçi Suların Balıklandırılması Projesi’’ kapsamında Hemşin Deresi’ne alabalık salımı yapıldı.
Hemşin İlçesi, Aşağı Kantarlı bölgesinde gerçekleştirilen programa, Rize Valisi Erdoğan Bektaş'ın yanı sıra Hemşin Kaymakamı Coşkun Öztürk, Hemşin Belediye Başkanı Halim Bekar, Doğa Koruma Milli Parklar 12. Bölge Müdürü Ahmet Usta, Hemşin İl Genel Meclisi Üyesi Nadir İnce ve projede görev alan DKMP 12. Bölge Müdürlüğü teknik elemanları katıldı.
Doğa Koruma Milli Parklar 12. Bölge Müdürü Usta, program esnasında yaptığı açıklamada; projeye 2006 yılından başlandığını, Rize’de 2006-2016 yılları arasında 11.541.500 adet doğal yavru alabalığın üretilerek orman içi su kaynaklarına salındığını belirtti. Balık üretim istasyonda 2017 yılı itibariyle 3.042.000 adet doğal yavru alabalık üretimi gerçekleştirildiğini, bu balıkların orman içi su kaynaklarına salım çalışmalarına devam edileceğini söyledi.
Rize Valisi Erdoğan Bektaş, program esnasında yaptığı değerlendirmede ülkemizin üç tarafının denizlerle çevrili olmasına ve ayrıca ciddi ölçüde iç sulara sahip olmamıza rağmen, su ürünleri yetiştiriciliği ve avcılığı konusunda istenilen seviyede olmadığımızı belirterek; 'Ülkemizin doğal alabalık türlerinin üretimi ve içi su kaynaklarındaki tahrip olan alabalık popülasyonlarının optimum düzeye ulaştırılması, sportif balık avcılığının geliştirilmesi amacıyla Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından ülke genelinde devam eden Doğal Alabalık Üretilmesi ve Orman İçi Suların Balıklandırılması Projesi kapsamında bu yıl Hemşin Deresi'ne 35.000 adet, Rize genelinde ise toplam 1.131.000 adet alabalık salımı gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Bundan sonra diğer derelerimizde de salım programlarımız devam edecek. Derelerimizin eski zamanlarda olduğu gibi alabalık açısından zengin hale gelebilmesi için yapılması gereken en önemli şey bilinçsiz avlanmanın önüne geçilmektir. Bu süreçte, gerek denizlerimizde gerekse iç sularda avlanırken uymamız gereken kurallar var. Bu kuralların uygulanması noktasında gerekli hassasiyeti göstermeliyiz” dedi.
Vali Bektaş ve beraberindekiler, balık salım programının ardından Kantarlı Grup Yolu ve Hemşin Gito Yaylası yolunda incelemelerde bulundu.
Rize Valiliği