RİZE BELEDİYESİ ESKİ BAŞKANI AHMET KARAALİ

Ahmet Karaali; 26 Mayıs 1907 tarihinde Rize Merkez Dağsu Mahallesi’nde dünyaya geldi. Babası Molla Bayram Efendi; İstanbul medreselerinde eğitim almış ardından da Rize Kale camisi ve Pehlivan Mahallesi Camii’nde imam hatip olarak görev yapm?

YAŞAM 20.08.2021 10:19:58 709 0
RİZE BELEDİYESİ ESKİ BAŞKANI AHMET KARAALİ

1972-73 yılları arasında Rize Belediye Başkanı olarak görev yapan Ahmet Karaali gerek esnaflığı ve gerekse Belediye başkanlığı sürecinde doğruluktan, adaletten ayrılmayan bir yapıya sahipti.

Ahmet Karaali; 26 Mayıs 1907 tarihinde Rize Merkez Dağsu Mahallesi’nde dünyaya geldi. Babası Molla Bayram Efendi; İstanbul medreselerinde eğitim almış ardından da Rize Kale camisi ve Pehlivan Mahallesi Camii’nde imam hatip olarak görev yapmıştır. Annesi Zeyne Hanım, Rize ilinin saygın ailelerinden Karamehmetoğulları’nın kızıdır. Ahmet Karalı’nin Ayhan (Muhammed Karaali’nin hanımı), Nurhan (Ali Telci’nin hanımı), Zehra (Yusuf Varlı’nın hanımı) isimli üç kız; Oktay, Mahmut, Bayram ve Ali isimli dört erkek çocuğu vardır.

MESLEĞİNİN PİRİ İDİ

Ahmet Karali, Rize’de Rüştiye mektebini bitirdikten sonra Medrese eğitimini almak için İstanbul’a gitti. Medrese eğitiminden sonra, 1926 yılında İstanbul’da terzilik mesleğini, ermeni ustasından öğrenip, İstanbul Bahçekapı’da terzihane açtı. Vatani görevini 1936 yılında Iğdır’da tamamladı. Ardından 1937 yılında Kars ilinde terzihane açarak mesleğini sürdürmeye devam etti. Aralık 1938’de şehrimizin eşraflarından Ali Karaali’nin kızı Mihriye Karaali ile evlendi. 1943 yılında 2. Kez askere çağrıldı. Kars’ta vatanı görevini tamamladı. 1946 yılında Rize’de Terzihanesi olan kardeşi İbrahim’in 2. Kez askerliğe gitmesi nedeniyle, kardeşinin ailesine bakmak için memleketine döndü. Rize’de Terzihane açtı. Rize ilinde sayısız insanı meslek sahibi yapmış, onlarca usta terzi yetiştirmiştir.

BAKAN AKYOL’UN ARKADAŞIYDI

KENDİ EVİNİ OKULA ÇEVİRDİ

31 Mart 1989 – 20. Kasım 1991 tarihleri arasında Milli Eğitim Bakanlığı yapan Avni Akyol ile uzun yıllara dayanan güzel bir dostlukları vardı. Akyol; 1931 Temmuz 1952 tarihinde ilk görev yeri olan Rize merkez Dağsu okulunda stajyer öğretmen olarak göreve başlıyordu. Eğitim, öğretim yapacak yer sorunu Ahmet Karaali sayesinde aşılıyor. Karaali; kendi ailesi için yeni yaptığı evini, okul olarak tahsis ediyordu. Karaali’nin eğitim, öğretime verdiği önemi gösteren bu davranış ile uzun yıllar devam edecek örnek bir arkadaşlığın temeli atılıyordu.

EKREM ORHON’UN EN YAKIN ARKADAŞI

ARKADAŞIN KARAALİ ARTIK ODA YARALI

1972 Türkiye Cumhuriyet Senatosu seçimlerinde mevcut Rize Belediye Başkanı Ekrem Orhon senato adayı olmak için görevinden istifa edince Ahmet Karaali Rize Belediye meclis üyeleri tarafından Rize Belediye Başkanlığına seçildi. Ahmet Karaali ve Ekrem Orhon’un dostlukları çok eskilere dayalıydı. 1926 yılında Ekrem Orhon Robert Koleji’nde okurken babası Gafur Efendi ile Karaali’nin Bahçekapı’daki terzihanesine gitmiş, elbise diktirmişlerdir. 1936 yılında da, Karaali Iğdır’da asker iken, Ekrem Orhon tarihte Karakale Sulama Tüneli’nin inşaatını yürütmekteydi. Bu şekilde başlayan dostlukları Ekrem Orhon’un vefatına kadar devam etmiştir. Ekrem Orhon’un hayatını anlatan bir kitap yazan Eğitimci Yazar Azmi Kandemir, Ekrem Orhon için yazdığı ve mezarı başında okuduğu bir şiirinde “En yakın arkadaşın, idi Ahmet Karaali, terk ettin gittin onu, artık kalbi yaralı” ifadelerini kullanmıştır. Onların arkadaşlığı anlatmakla, yazmakla ifade edilemezdi. Ahmet Karaali, Ekrem Orhon’un en yakın mesai arkadaşı olarak, Rize Belediyesi’nde Meclis üyesi, Reis vekilliği ve encümen azası olarak 22 yıl hizmet etmiştir.

NAİF BİR KARAKTERİ VARDI

Belediye Başkanlığı sürecince her zaman oluğu gibi siyası çekişmelerden kavgalardan hep uzak durdu. Rize’deki fırınlar grev yapınca önce taksicilerin desteğiyle halkın ekmek sorununu aştı. Ardından da kısa bir sürede Rize Belediyesi bünyesinde ekmek fırını kurdu.

Karaali; tüccar terzi olarak Rize’de uzun yıllar hizmet verdi. Yeşilay Rize Şubesi, Sahil Cami Vakfı kurucularından olup birçok sivil toplum örgütlerinde hizmet yaptı. Çay üreticilerinin sorunlarıyla ve çay tarımının gelişmesiyle ilgili çalışmalar yürüttü. Çay Kooperatifi Başkanı olarak uzun süre görev yaptı. 17 Şubat 1991 tarihinde vefat etti. Mezarı Dağsu Mahallesi aile kabristanlığındadır. Rahmetle anıyorum.

Fatih Sultan KAR / İST.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI