Rize-Artvin arasında Otizm Okulu yapılmalıdır

2 Nisan 'Dünya Otizm Farkındanlık Günü' münasebetiyle Pazar İlçesinde Otistik çocuğu olan fedakar bir baba; Otistik ve çareleri ile Devletten bölge için beklentilerini anlattı.

SAĞLIK 8.04.2014 12:59:01 350 0
Rize-Artvin arasında Otizm Okulu yapılmalıdır
Birleşmiş Milletler tarafından 2 Nisan 2008 yılında “Dünya Otizm Farkındanlık Günü” ilan edildi.

Otizm nedir.
Otizm doğuştan gelişen genetik altyapıya dayanan, nörolojik, biyolojik altyapısı olan bir gelişim bozukluğudur. Genellikle 2.5 -3 yaşından önce ortaya çıkmaktadır.Bu olumsuzluk çocukların gelişiminde,Sosyal iletişimlerinde ve davranışlarında görülür.Amerikan Sağlık Bakanlığı verilerine göre bugün dünyada okul çağındaki her 88 çocuktan biri otizm teşhisi alıyor.

Erkek çocuklarda kız çocuklarına oranla 4 kat daha fazla otizm teşhisi konuyor. Dünya ortalamasına bakıldığında; AİDS, Kanser ve Şeker olmak üzere birçok hastalıktan daha faza otizm teşhisi alınıyor.

Ülkemizde her ne kadar sağlıklı istatistik veriler olmasa da 550-600 bin otizmli yetişkin birey ile 0-14 yaş arası 150-200 bin Arasında otizmli çocuk bulunduğu tahmin ediliyor.

Otizmin belli bir tedavi şekli bulunmamaktadır. Bugün için kabul edilen en önemli tedavi şekli” erken yaşta verilmeye başlanan yoğun” bireysel eğitimdir.

Gelişmiş ülkelerde yoğun eğitim süresi; haftada bireysel ve grup eğitimi olarak 40 saattir. Oysa ülkemizde “otizm özel eğitim raporlu” çocuklar için 6-12 saat olarak verilen eğitim dünya ortalamasının oldukça gerisinde kalmaktadır.(ODDER)

Yöremizde durum
Otizmli bir çocuğun ilerlemesinde en büyük sorumluluk önce ailelere, aile içerisinde annelere kalmaktadır.10-12 yıl öncesine kadar yöremizde otistik çocukların eğitimi için yeterli sayıda okul bulunmamakta idi. Ülkemizin belli başlı büyük illerinin dışında Samsun-Ordu ve Trabzon’dan başka illerde eğitim kurumu yoktu.

Günümüzde ilimiz Rize’de ve ilçelerinde özel eğitim ve iyileştirme merkezleri(okulları) açılmış ise de OCEM okulu (tam teşekküllü) olmaması bir eksiklikti. Ancak hayırsever bir ailenin Kızılay'a bağışladığı bir asrada Güneysu İlçesinde  7 sınıflı ve 28 öğrenci ile eğitim veren, ocem okulu ancak 2010 yılında hizmete girebilmiştir.

Okulun kıyıdan hayli içeride olması ilimizde Artvin ile Rize arasında ulaşımda sıkıntı çekilmeyecek orta bir yerde çok fonksiyonlu büyük bir OÇEM Okulu hizmete girebilir.

Güneysu OÇEM okulunun müdürü Muhittin Delihasan, Sınıf ve öğrenci sayısının artırılması için ne kadar gayret gösterdiğini yakinen bilmekteyiz. Öğrenci kapasitesi fazla, içinde çeşitli aktivitelerin verileceği (örnek 100-150 öğrenci kapasiteli) bir OÇEM okulu için Pazar ilçesi hudutlarında imara uygun olacak şekilde Hazineye, kurumlara veya özel şahsa ait bir arazinin değerlendirilerek yapılabileceğini ilgililerin dikkatine sunmak istiyoruz.

Bugün halen İlköğretim ve Ortaöğretim kurumlarında hafif zihinsel engelli öğrenciler için birer sınıfların dışında OÇEM sınıfları yoktur. Aynı zamanda ülke genelinde Otistik çocukları eğitecek branş öğretmenleri yetişmemektedir. Devletimizin Üniversite düzeyinde mesleği özendirecek düzeyde uygulamaya geçmesi gerekmektedir. Yetişecek branş öğretmenin KPSS’ye girmeden Doktorlar gibi atamaları yapılmalıdır.

Unutulmamalı ki; yöremizde eğitim görebilen Otistik çocukların sayısından birkaç kat daha fazlası şu veya bu sebeple eğitim alamamaktadır.  

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI