Rektör KARAMAN soruları cevapladı

Tayyip Erdoğan üniversitesi rektörü sayın Hüseyin Kahraman Gelişim Tv sorularını cevapladı.

YÖREDEN HABER 15.07.2014 11:39:16 52 0
Rektör KARAMAN soruları cevapladı
Hocam tercih zamanı geldi. Üniversite tercihi yapacak olan öğrenciler neden recep Tayyip Erdoğan üniversitesini tercih etmeli ?

Öncelikle sözlerime başlarken sizlere ve ekran başında bizleri izleyen değerli izleyicilere saygı ve sevgilerimi sunuyorum. Söyleyeceğim ilk şey biliyorsunuz. Üniversite çağı gençlerin hayattaki en önemli dönemleridir. Bu dönemde gençlerin yaşadığı sosyal, kültürel ve coğrafik şartlar önemlidir. Yaşadığı bölge önemlidir. Daha sonra kişiliklerinin oluşmasında bir etki ederler. Sınav içinde öğrencilerin yaşadıkları şehri dikkate almaları gerekir tercih yaparken. Tercihlerini ona göre şekillendirmeleri lazım. Bu açıdan baktığımızda Rize’nin yeşille mavinin bir anavatanı olduğunu, dolayısıyla yeşilin her tonuna sahip olduğunu düşündüğümüzde, üniversite öğrencilerimizin neden tercih etmesi gerektiği ortaya çıkar. Yine üniversitemizin olduğu şehir, Türkiye’nin Orta Asya’ya, Kafkasya’ya açılan bir kapısındaki bir üniversiteyiz. Öğrencilerimiz günü birlik Gürcistan, Batum’a gidip gelebilme imkanları var. Ilıman bir iklim kuşağında olan bir şehiriz. Bu anlamda yıllık ortalama sıcaklığın 15 derece olduğunu görüyoruz. Ulaşılması kolay bir şehiriz. Hava alanı 45 dakika mesafedeyiz. Türkiye’nin her tarafına kolayca ulaşılabilir. Tabi bunlar şehirle ilgili söyleyeceklerimiz. Başka şeylerde söyleyebiliriz.

Üniversite açısından baktığımızda bir çok şey söyleyebiliriz. Bizim bir çok ülke ile değişim programlarımız vardır. 17 ülke ile değişim programımız vardır. Bu ne demektir, bizim üniversitemizde okuyan bir öğrenci aynı anda herhangi bir gün gidip yurt dışındaki üniversitede öğrenim görebiliyorlar. Ayrıca yurt içindeki üniversite ile ikili anlaşmalarımız vardır. Herhangi bir programımızda okuyan bir öğrenci gidiyor İstanbul’da ki üniversite de okuya biliyor veya Antalya’da bir üniversite okuya biliyor. Bu anlamda hem Mevlana, Farabi gibi değişim programları sayesinde öğrencilerimiz bir çok farklı hem ülke, hem de üniversitede eğitim alma imkanına sahiptirler. Ayrıca sınıf öğretmenliğinde okuyan bir öğrenci çift anadal yaparak, yan dal yaparak farklı bir programdan da mezun olabiliyorlar. Yine üniversitemizin güçlü bir alt yapısı vardır. Hem bölüm labaratuarları merkezi labaratuarlar. Ayrıca son yıllarda üniversitemizde farklı ülkeden öğrenciler eğitim gördüğü için 20 farklı üniversiteden öğrenci üniversitemizde eğitim öğretim alabiliyorlar. Böylece uluslar arası eğitim alma imkanıda elde etmiş oluyorlar. Tabi ki burada son günlerde medya da çok gündeme gelen bir burs konusu var bundan da bahsetmek istiyorum. Çünkü üniversitelerin özellikle bu sene ve gelecek sene öğrencilere sunduğu burs imkanı öbür üniversiteler de sunulmayan bir imkandır. Şu anda üniversitemiz iki farklı şekilde öğrencilerimize burs imkanı sunuyor vakfımızın destekleriyle beraber. Belirli puan türüne göre, belli yüzdelik dilimde olanlara aylık 1500 tl varacak şekilde bir burs imkanı sunuyor. Bunun yanında biz her yıl vakfımızın da katkılarıyla ihtiyaç bursu veriyoruz. Her yıl 500 öğrenciye vakfımız burs veriyor. Yani başarı bursumuzun yanında ihtiyaç bursumuz da var.

Yeni bir üniversite olarak görünebiliriz, doğrudur 2006 yılında kurulan ama hızlı bir şekilde kuruluşunu tamamlamakta olan genç ve gelişen bir üniversiteyiz. Bu açıdan da baktığımızda öğretim üyesi kadrosu gayet iyi durumdadır. Yani 20 yıllık fakültelerimiz vardır. Tıp fakültemiz bu anlamda çok önemlidir. İlahiyat fakültemiz, Su Ürünleri fakültemiz, Fen Edebiyat fakültemiz çok iyi yetişmiş kadroya sahiptir.

Nitelikli eğitim almak istiyorlarsa gelsinler gerçekten hocalarla birebir yüz yüze görüşerek yeterli bilgi alarak, alanlarında kendilerini yetiştirmek isteyen gençlerimizin bizi tercih etmesini arzu ediyorum.


Sayın rektörüm recep Tayyip Erdoğan üniversitesinde hangi bölümler var ve bu sene hangi bölümler açıldı?

Biz inşallah Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesi aktif ediyoruz. Orada Peyzaj Mimarlığına öğrenci alıyoruz. Bunu dışında bu sene yeni alacağımız bir bölümümüz yoktur. Bunun dışında tabi öğrenci aldığımız dokuz tane daha fakülte var. Tıp fakültesi, Diş Hekimliği, İlahiyat, Eğitim, Fen edebiyat, Su Ürünleri, Ziraat doğa bilimleri bunlara zaten geçen seneden öğrenci alıyorduk. Bu senede alıyoruz. Güzel sanatlar ve Mimarlık fakültesine ilk defa bu sene öğrenci alacağız.

GELİŞİMTV HABER MERKEZİ/UTKU DEVRİMSEL
 

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI