Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'nin Patent Başarısı

RTEÜ Üniversitesi son yıllarda göstermiş olduğu başarılarına patent tescili ile yenilerini eklemeye devam ediyor.

EĞİTİM 4.08.2022 13:11:23 316 0
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi

Üniversitemiz son yıllarda göstermiş olduğu başarılarına patent tescili ile yenilerini eklemeye devam ediyor açıklamalrının yer aldığı Basın duyurusunda; 

5 FALKÜTE ÖĞRETİM ÜYELERİNİN BAŞARISI

'Üniversitemiz Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vagif Nevruzoğlu, Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Tomakin, Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Şaban Beriş, Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Altuntaş ve Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Elemanı Öğr. Gör. Yasin Karan’ın buluş sahibi olduğu “Mekanik ve antibakteriyel özellikleri arttırılmış polimer temelli emilebilir cerrahi sütürlerin eldesi için kaplama yöntemi” başlıklı patent başvurusu Türk Patent ve Marka Kurumundan patent tescili aldı.

Söz konusu buluş, gümüş (Ag) esaslı nano boyutlu biyouyumlu katmanların, soğuk altlık yöntemi kullanılarak, sütür yüzeyine kaplanması ile ilgilidir. Soğuk altlık yöntemi kullanılarak sütür yüzeyine yapılan Ag kaplaması ile tekniğin bilinen durumunda var olan sütürlardan çok daha iyi mekanik ve anti bakteriyel özellikli çok telli (multi filament) yapılı sütürler elde edilmektedir.'

TÜRK PATENT VE MARKA KURUMUNDAN PATENT TESCİLİ

'Üniversitemiz Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vagif Nevruzoğlu ile Doç. Dr. Ercüment Yüzüak, Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Tomakin ile Dr. Öğr. Üyesi Rasim Volga Ovalı, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yılmaz Demir ve Tıp Fakültesi Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Eren ile Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Altuntaş’ın buluş sahipleri olduğu “Bir Üriner Sistem Taş Fragmantasyon Yöntemi” başlıklı patent başvurusu Türk Patent ve Marka Kurumundan patent tescili aldı.

Söz konusu buluş, düşük enerji bağlantılı kristal düzlemlerin kullanılması prensibine dayalı bir üriner sistem taş fragmantasyon yöntemi ve bu yöntemin kullanıldığı sistem ile ilgilidir. Söz konusu yöntemde yoğunluk fonksiyonu teorisi ve XRD analiz verileri kullanılarak, böbrek taşlarının kristal yapısı tanımlanmakta, enerji yoğunluğu ve bağ sağlamlığı en yüksek olan düzlem hesaplanarak, böbrek taşlarına bu düzleme paralel doğrultuda lazer ışını gönderilerek taşın belirlenen doğrultuda kırılması sağlanmaktadır. Buluşa konu yöntem sayesinde; ameliyat esnasında taş kırılmasına bağlı olarak ortamda uçuşan taş parçacıklarının monitörde oluşturduğu görüntü kirliliği önlenmekte ve hastanın anestezi altında kalma süresi azaltılmaktadır.

Geliştirmiş oldukları bilimsel buluş dolayısıyla öğretim üyelerimizi tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.'


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI