Tarih: 15.05.2020 08:43

RAMAZAN GÜNLÜĞÜ (“Kimler fitre verecek?”)

Facebook Twitter Linked-in

Biz sizi yalnızca Allah rızası için doyuruyoruz. Sizden herhangi bir karşılık, hatta

Bir teşekkür dahi beklemiyoruz.

(İnsan: 76/8-9)

“Veren el alan elden daha hayırlıdır.”

(Buhari, Zekât, 18)

Soru:

Hocam, fakir akrabalar varken fitre, fidye ve zekâtımı başkalarına verebilir miyim? “Başkalarına verirsen kabul olmaz” diyorlar?

Cevap:

Allah rızası için yapılan tüm ibadetler elbette kabul olur. “Allah hiç kimsenin zerre kadar iyiliğini zayi etmez.” Ancak, Müslümanlar olarak Peygamber Efendimizin tavsiyelerine uymak zorundayız. Hz. Peygamber (sav) şöyle buyurmuştur:

“Yoksula verilen sadaka bir sadaka, akrabaya verilen sadaka ise iki sadaka yerine geçer: Biri sadaka sevabı, öteki de akrabayı koruyup gözetme sevabıdır.”

(Tirmizi, Zekât, 26)

Soru:

Aile olarak belli miktarda gelirimiz var. Gelirlerimiz ise giderlerimizi ancak karşılıyor. Bunun yanında bir de inşaatımız var. Bize “FİTRE” vermek vacip midir?

Hanefi mezhebine göre Fitrenin bir Müslümana vacip olması için günlük ihtiyaçlarının dışında Nisap miktarı yani (81 gr. Altın veya değeri parası) bulunması gerekir.

Zahiri ve Hanefi mezhebinde, fitre sadece “zekât vermekle yükümlü olan Müslümanlara” vaciptir.

Hanefilerin dışındaki üç mezhebe göre, zekâtın vacip olması için gerekli görülen nisap miktarı bir mala sahip bulunma şartı fitrede aranmaz. Buna göre,

Mesken, ev eşyası ve temel ihtiyaç maddelerinden başka kendisi ve bakmakla yükümlü olduğu kimseler için bayram günü ve gecesinin (yirmi dört saatlik) yiyeceğinden fazlasına sahip olan her Müslüman fitre ile mükelleftir. (Tdvia, Fitre md.)

Soru:

Namaz kılmayana fitre, zekât verilebilir mi?

Cevap:

Namazın farziyetini inkâr etmeyen kimse namaz kılmasa da Müslümandır. Eğer fakir ise fitre, fidye ve zekâtımızı verebiliriz.

Namazı, orucu inkâr ediyor, dini değerlerle alay ediyor, Müslümanlara kin güdüyorsa başkası tercih edilmelidir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —