Hocam, Ramazan akşamları iftardan sonra çay faslı, meyve faslı derken gece yarısını buluyoruz. Sonra sahur yemeğimizi yiyip yatıyoruz. Bunun bir sakıncası var mı?
“… Size de orucu Farz kıldık ki, (oruç sayesinde) umulur ki takvaya ulaşırsınız.”
(Bakara: 2/183)
“Din bütünüyle samimiyettir.”
(Müslim, İman, 74)
Soru:
Hocam ayet-i kerimede ifade edilen takva nedir? “Takvaya ulaşmak, muttaki insan olmak” bize neler kazandırır?
Cevap:
Takva, kelime-i şahadet getirerek şeytan ve şeytani dürtülerden gelecek imana saldırılar karşısında kendini Rabbinin korumasına almak demektir.
Takva, Rabbinin emirlerini tam olarak yerine getirememe korkusu, yasakladıklarından uzak kalamama endişesidir. Ve nihayetinde “Allah’ın sevgisinden mahrum kalma korkusuyla” tüm davranışlarına dikkat etmektir.
Bize bu bilinci aşılayacak ibadetlerin birisi de oruç tutmaktır. Kur’an’ı Kerim de “Takva sahipleri için bir rehberdir.”(Bakara: 2/2)
Rabbimiz her birimize “Gücünüzün yettiğince takva sahibi olmayı”(Teğabun: 64/16) emir buyurmaktadır. Ve bu bilince ulaşanlara şu müjdeleri vermektedir:
“Kim Allah’a karşı gelmekten sakınırsa Allah ona (sıkıntılardan) mutlaka bir çıkış yolu gösterir/onun için bir kapı aralar.”(Talak: 65/2)
“Onu hiç ummadığı/hiç hesap etmediği yerden rızıklandırır.”(Talak: 65/3)
“Kim Allah’a karşı gelmekten sakınırsa Allah ona her işinde bir kolaylık sağlar.”(Talak: 65/4)
“Kim Allah’a karşı gelmekten sakınırsa Allah onun günahlarını örter ve ona muazzam bir ödül verir.”(Talak: 65/5)
Netice: “… Kim tevekkül edip Allah’a güvenirse Allah ona yeter.”(Talak: 65/3)
Soru:
Hocam, Ramazan akşamları iftardan sonra çay faslı, meyve faslı derken gece yarısını buluyoruz. Sonra sahur yemeğimizi yiyip yatıyoruz. Bunun bir sakıncası var mı?
Cevap: Ramazan ayı ve oruç ibadeti bizleri “nefsimizin bizi götürmek istediği yanlış yollardan çekip Allah ve Rasulünün razı olduğu çizgiye, yani sırat-ı müstakime ulaştırmayı” hedeflemektedir.
“Gündüz bunca saat aç kaldık daha ne yapacağız” anlayışını çağrıştıracak davranışlardan kaçınmak gerek. Gece yarısına kadar oturup sonra sahur yemeğini yiyip yattığımızda “sabah namazımız ne oluyor?”
Eğer bu şekildeki hayatımız bize “meleklerin şahitlik ettiği sabah namazını” kaçırtıyorsa tuttuğumuz oruç bizi tutamıyor demektir ki, bundan vazgeçmeliyiz.
Ayet-i kerime ve Peygamberimizin (sav) ifadesiyle “Güneşin bile secdeye gittiği bir hakikatte”(Hac: 22/18) bizler bunu terk edersek halimiz nice olur?
Oruç tam da bu manada “Müslümana sorumluluk bilinci yani takvayı kazandıran ibadettir.”
Selam ve dua ile…