RAMAZAN GÜNLÜĞÜ
“Her toplumun hayatına yön veren, değer yargılarını oluşturan bir inanç sistemi, yöneldiği bir kıblesi vardır. O halde sizler hayırlı işlerde yarışın!”(Bakara: 2/148)
“Oruç hariç, Âdemoğlunun her ameli kendisi içindir. Oruç ise Benim içindir, onun ödülünü de Ben vereceğim.”(Hadis-i Kutsi, Buhari, Siyam, 9)
Soru: İftarda acele etmek mi yoksa ezan bitene kadar beklemek mi sevaptır?
Cevap:
İftarda acele etmede sevap vardır. Akşam namazını geciktirmek istemeyen kimse orucunu açtıktan ve bir miktar yedikten sonra namazını kılar sonra yemeğe geçer. Hz. Peygamberden (sav) bir rivayete göre o şöyle buyurmuştur:
“İnsanlar iftarlarını erken yaptıkları (iftarda acele ettikleri) sürece hayır üzeredirler.”(Ebu Davud, 2353)
Buna göre akşam ezanı başlar başlamaz oruç açılmalıdır. Ezan bitene kadar beklemek gerekmez. Sahurda da sabah ezanı (imsak saati) başlar başlamaz yemeğe son verilmelidir.
Soru: Ramazanın ilk günlerinde alışkanlık sebebiyle unutarak yiyip içme durumu oluyor. Orucumuz bozulur mu?
Cevap:
a)-Oruçlu olduğunu unutarak yiyip içenin orucuna bir zarar gelmemiştir. Hatırladığında yiyip içmeye derhal son verip orucuna devam etmelidir.
b)-Hata ile (Mesela abdest alırken boğazına su kaçması, akşam ezanı okundu zannederek yiyip içmek veya sabah ezanı okunmadı zannederek yiyip içmek gibi) yiyip içme durumunda “Orucu bozulur ama sadece güne gün kaza etmelidir.”
Ve “Nasıl olsa orucum bozuldu diye” yiyip içmemeli, orucuna devam etmelidir.
c)-Oruç tutmaya niyet ederek başladığı Ramazan orucunu hiçbir mazereti olmadığı halde “bilerek, isteyerek, kasten bozan” kimseye hem kaza hem kefaret gerekir. (60+1)
Rabbim gayretimizi ve gayretlerimizde samimiyetimizi artırsın ve müminlere vadettiği güzelliklere hepimizi nail eylesin…