Soğangiller ailesinin üyesi olan
pırasanın, sağlığa faydalı çok sayıda birleşik içerdiğini, bunların başında flavonoidlerin geldiğini söyleyen Diyetisyen&Yaşam Koçu
Gizem Şeber, “İçerdiği kamferol ile kan damarlarındaki hasarları azaltmaya yardımcıdır, yüksek orandaki folat kalp sağlığını korur. Antioksidan etkili gallik asit ile yaşlanmayı geciktirir. İçerdiği sülfürlü diğer birleşikler ile özellikle kolon kanseri başta olmak üzere kansere karşı koruyucu etkilidir” dedi.
1 porsiyonu ilaç gibi
1 porsiyon pırasa; kanın pıhtılaşmasında önemli rolü olan K vitamini ihtiyacının yüzde 30’unu, manganez ihtiyacının yüzde 13’ünü, C vitamini ihtiyacının yüzde 6’sını karşılıyor. İçerdiği oksalatlar sebebi ile çok yüksek miktarda tüketildiğinde kalsiyumun vücutta kullanılmasını olumsuz etkileyebilir. Gaz yaptığı için sindirim sistemi sorunları yaşayanların çok iyi pişirerek ve az miktarlarda tüketmesi gerekir.
Keyifli hale getirmek için
*Salatalara
soğan yerine doğranabilir.
*
Patates ile birlikte pişirilip püre haline getirilerek, çorba hazırlanabilir.
*Keskin tadını kırmak için az et suyu ilavesiyle pişirilebilir.
*Omlet ve melemene ilave edilebilir.
Sevdirecek bir tarif
Pırasalı omlet. Malzemeler: 2 adet yumurta, 1 adet büyük boy pırasa, 2 diş sarımsak, 1 çay bardağı tavuk suyu, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, tuz, kırmızı pul biber. Yapılışı: Pırasaları enine çok ince doğrayın. Sarmısakları çentin. Zeytinyağında pırasa ve sarımsakları çevirin. Tavuk suyunu ilave edin ve pırasalar yumuşayıncaya kadar pişirin. Yumurtayı üzerine kırın. Kırmızıbiberle süsleyip servis yapın.
SERDA KIVILCIM - BUGÜN GAZETESİ