Tarih: 26.10.2022 10:10

"Pileki Taşı Oymacılığı" Kursu Açıldı

Facebook Twitter Linked-in

Yüzyıllar boyunca Karadeniz'e özgü mısır ekmeği ve çeşitli ürünleri pişirmek için kullanılan pileki taşının çıkarılmasıyla oluşan tarihi Pileki Mağarası'nı ziyaret eden Vali Kemal Çeber, İyidere İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünün pileki taşı oymacılık kursu kapsamında 12 öğrencinin katılımıyla Pileki Mağarasının yanında oluşturulan atölyede Pileki Ustası Mustafa Yılmaz’ın öğrencilere vermiş olduğu eğitimi izledi. Pileki taşının çıkarılması, üretim aşamaları hakkında Usta Mustafa Yılmaz’dan bilgiler aldı.

Ziyaret ve incelemelerde Vali Çeber’e; Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Yılmaz, İyidere İlçe Kaymakamı Hasan Musab Okatan, İlçe Belediye Başkan Vekili Tevfik Ali Kavalcı, İl Milli Eğitim Müdürü Engin Emen, İl Genel meclis Üyeleri Talat Tüfekçi ve Sabit Karafazlı eşlik etti.

Vali Çeber, ayrıca köyde üzüm pekmezi pişiren vatandaşları da ziyaret ederek, pekmez yapımı hakkında bilgiler aldı.

“Yeni yetişen ustalarla yok olmakta olan kültürel mirasımıza sahip çıkacağız”

Zaman içinde unutulmaya yüz tutmuş pileki kültürünü yeniden canlandırma adına çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Vali Çeber,” Pileki bizim için çok önemli bir kültürel mirastı, fakat zamanla buranın artık yok olmaya yüz tutuğunu görmüştük. Ama sahip çıkılması gereken ve ilimiz için çok önemli bir mirası olduğunu düşündüğümüz için çalışmalara başladık. Önce bu alanda, mağaranın içinde düzenlemeler yaptık. Daha sonra en eski ustalarımıza ulaştık, Sabri ve Mustafa ustalarımız bizi yalnız bırakmadılar. Tecrübeleriyle bize destek verdiler.

İnsanlar burada yüzlerce yıl pileki taşından ürünler üretmiş, 1960’larda içerde 50 kişi dışarda 100 kişi civarında insan çalışırmış. Buradaki üretilen taşlar bölgemizin her yerine gider ve çok sayıda insana ekmek kapısı olurmuş. Çıktığımız yolda yeni ustalar yetiştirmeyi hedefliyoruz. Bunun da sağlanması için onlara her türlü desteği vereceğiz. Ayrıca pileki taşımızın coğrafi işaretini alıyoruz. Bunda da son aşamaya geldik. Coğrafi işaretimizi aldıktan sonra yeni yetiştireceğimiz ustalarla yok olmakta olan kültürel mirasımıza sahip çıkmış, onu yeniden canlandırmış olacağız” dedi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —