Pazarlı Salim Usta Canlı yayın konuğu oldu

Kayın mantarı yetiştiriciliğinin kızılağaç, ıhlamur ağacı ve çay lifinde denemelerini gerçekleştiren Pazar MYO Ar-Ge sorumlusu Salim Pınarbaş, Artvin Orman Bölge Müdürlüğü’nden tohumları alarak çalışma başlattıklarını belir

YÖREDEN HABER 8.04.2014 21:38:33 128 0
Pazarlı Salim Usta Canlı yayın konuğu oldu
Yaptığımızı çalışmalarda kızılağaç ve ıhlamurda da olumlu neticeler aldık. Bununla da yetinmedik ve çay fabrikalarımızdaki atık çay liflerini değerlendirme anlamında bir deneme de bunun üzerinde yaptık. Başarılı sonuçlar aldık. Okulumuzda gayet güzel yetişiyor ve yakında burada bir de mantar yetiştiriciliğiyle ilgili seminer düzenlenecek. Üreticilerimizin arasında yaygınlaşması için okulumuzda düzenlenecek eğitim seminerine 20’ye yakın bir müracaat yapıldı.” diye konuştu.
Yetiştirdikleri mantarı özel geliştirilmiş bir değirmende öğüterek toz haline getirdiklerini söyleyen Pınarbaş, “Aynı zamanda kurutup toz haline getirmeyi de başardık. Hem ilaç sanayinde kullanım için hem de çorba yapımında toz hali değerlendirilecek. Ünlü bir çorba markası araştırmamızla ilgileniyor. İlk kez denemesi gerçekleştirilen mantar tozu, hiçbir katkı maddesi içermeden belki de yakında raflarda bir paket çorba olarak satışa sunulacak.” dedi.
Salim Pınar Radyo 08’in canlı yayın konuğu olarak “Sami Özçelik’in hazırlayıp sunduğu “Güncel” programında “Kayın mantarcılığı ve Artvin” konulu söyleşide bulundu.   Artvin Kadın Girişimciler Turizm Geliştirme ve İşletme Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hatice Nur Ersöz ile birlikte konuk olan Pınarbaş, Artvin’in kayın mantarcılığında bırakın Türkiye’yi dünyada söz sahibi olabilecek coğrafya ve iklime sahip olduğuna vurgu yaparak şunları söyledi:
“ Bu benim mantarcılık konusunda Artvin’e 5. Kez gelişimdir. Kayın mantarcılığını Artvin Orman Bölge Eski Müdürü Ömer Naci kaya ile birlikte öğrendik. RTE Üniversitesi Ziraat MYO’nde bunun çalışmalarını yaptık. Olumlu sonuçlar aldık. Ancak Rize’nin ve sahilin kilimi mantarcılığa pek uygun değil. Çabuk çürümesi ve kurtlanması söz konusu. Ancak Artvin bu iş için adeta biçilmiş kaftandır. Buradaki mantar verimi sahile göre beş kat daha fazladır. Çünkü burada çok güzel mantarcılık yapabileceğiniz, çok özel, iklimiyle coğrafyasıyla muhteşem vadileriniz var.

Biz Hatice hanım, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sayın İshak Hacıkamiloğlu ile birlikte bir araştırma gezisi yaptık. Ben bu konuda hayli bilgiye sahip olmuş bir insan olarak gördüm ki Artvin gelecekte Mantar Vadisi” kurabilecek çok özel ve bu sayede önemli kazanç elde edecek potansiyele sahip bir il. Gittiğimiz vadi kayın mantarcılığı için tek kelimeyle muhteşem. Buraları maalesef göç sonucu terk edilmiş, viran bir yer haline gelmiş. Orman olmuş. Yazık değil mi? İnsanlar büyükşehirlere göç ediyor. Oralarda zor şartlar altında yaşıyorlar. Yaptığımız araştırma ve fizibilite çalışmalarında Kayın mantarının Avrupa ülkelerinde çok değerli olduğunu gördük.
Yani burada üreteceğiniz mantar ihracat için yetmez. Kayın mantarı üç gün ancak dayanabiliyor. Bu üretici için bir dezavantaj. Bu haliyle o bölgelere ulaştırmak d zor. O halde mantarın kurutularak değerlendirilmesi ve Pazar noktasında üreticilerin yaşadığı soruna çözüm bulunması için çalışma yapmamız gerektiğini açıkça gördük. Kayın Mantarının Karadeniz’de adını duyuran Artvin Orman Bölge Eski Müdürü Ömer Naci Kaya ile bu konuda halen istişareler yapmaktayız. Ben özellikle şunu üzülerek söylemek istiyorum ki;
Benim tanıdığım, bildiğim Artvinliler çok çalışkan, üretken insanlardı. Şimdi maalesef tembelleşmişler. Zenginliğin içinde çarıklı milyoner gibi yaşamayı kabul etmişler. Artvin’in iklimi, toprağı, ormanları milyarlarca dolar zenginlik barındırıyor. Sadece mantarcılık mı yapılır. Hayır; Burada aynı bölgede arıcılık da yapabilirsiniz. Organik üretimde Artvin pekâlâ bir marka ve üretim odağı olabilir. Yeter ki bu bilinci beyinlere yerleştirelim ve hayata geçirebilelim.
 Kayın mantarı hususunda Rize’de 10 mantar üreticisine seminer, kurs verdik. O arkadaşlar Artvin’de üretime başladılar. Ben hepsini ziyaret ettim. Şavşat, Yusufeli, Ardanuç, Murgul Merkez gibi yerlerde üretim başladı. Ancak dediğim gibi ürünün tanıtılması ve pazarlanması noktasında sıkıntılar yaşandı. İşte bundan sonra kurutulması ve yurt dışı pazarı sürecini de başlatmış olduk. Türkiye bu ürünü henüz tanımıyor. Ancak Avrupa bunun tadını çok iyi bilmekte ve bizden ürettiğimiz ürünleri istemektedirler. ”dedi.
 Daha sonra söz alan Artvin Kadın Girişimciler Turizm Geliştirme ve İşletme Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hatice Nur Ersöz, Salim Pınarbaş’ın Karadeniz için, Artvin için büyük bir şans olduğunu, onun fikirlerinden herkesin mutlaka faydalanması gerektiğini, herkesin mutlak suretle Pınarbaş ile tanışma şansı yakalamasını dilediğini belirterek; “Salim ağabey ile Kayın mantarı vesilesiyle tanışmış olduk.  
Biz çok zorlu bir surecin ardından kooperatifimizi kurduktan sora çalışmalara başladık ve dayanışma mutfağında kooperatifimize gelir getirmek için mutfak açtık. Burada çalışmalarımız sürüyor. Biz kooperatif olarak Artvin’de Salim Beyin dediği gibi bir Mantar vadisi kuracağız. Artvin’in toprağından bereket fışkırıyor. Ama ne yazık ki bu sadık dosttan uzak durduğumuz için bu haldeyiz. Biz girişimci kadınlar Kooperatifi olarak bunun öncülüğünü yapacağız. Bugün Tarım İl Müdürümüz ve Salim Beyle birlikte dolaştık. Çok olumlu bir çalışma oldu. Bunun hayata geçirilmesi noktasında önümüzdeki günlerde çalışma başlatacağız. Zannedersem bu Ankara-Artvin günlerinden sonraya kalacak.” dedi. 

Anahtar Kelimeler:

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor