Pazar Şehrinin İhyası Çalışmaları

Pazar Şehrinin İhyası Çalışmaları....

YAŞAM 22.05.2024 14:41:00 1228 2
Pazar Şehrinin İhyası Çalışmaları

MUSTAFA BABAL: İnşaat Yüksek Mühendisi (İTÜ) Raylı Sistemler Uzmanı

Pazar Şehrinin İhyası Çalışmaları

Kurulduğundan bu yana Pazar Belediye’sinde başkanlık yapan Belediye Başkanları ilçenin çehresini değiştirmek, sosyal ihtiyaçları karşılamak, bazılarını projelere dayandırarak bazılarını ise ihtiyaçlara binaen çalışmalar yaptılar.

Buna rağmen yıllardır ilçe dışına çıkmak zorunda kalan bürokrat, memur ve işçilerin yanısıra ticaretle iştigal edenler, memleketlerinde döndüklerinde ilçede yapılanların yetersiz olduğunu dile getiriyorlar.

O zaman akla şu soru geliyor. Yapılanlar var ama çağa hitap edecek, ilçenin görünümünü değiştirip sosyal bir konuma getirecek düzeyde değildir.

Geçmişi artık maziye bırakalım. Gelecek nesillere biz neler yaparak miras bırakmalıyız. Bunun için çalışma yapanlar elbette vardır. Ve de olacaktır.

Konuyla ilgili bir basın mensubu olarak bu değerli kişilerle sürekli görüşüyorum. İstişarelerde bulunuyoruz. Ortak Kanaatlar çoktur. Ben bunlardan biri olan Rize/Pazarlı bürokratlarımızdan Mustafa Babal ile görüştüm;  “PAZAR ŞEHRİNİN İHYASI ÇALIŞMALARI” ilgili yapılması gerekenler konusunda hazırlamış olduğu 3 konuyu içeren somut projelerini bizimle paylaştı. Bende sizlerle paylaşıyorum.

Bu hedeflere ve projelere göre Belediyede oluşturulması gereken birimler

İlk Çalışma Planı:

 

  1. Eylem planı, Stratejik plan, Mastır plan yapılması gerekir.

Bu planlar için, belediyede yeni oluşturulacak bilimler ile ilgili, Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesinden veya Üniversitelerden hizmet alınabilir.

 

  1. Pazar, Doğu Karadeniz’in en eski ilçelerindendir, bunun tarihi misyonu ortaya çıkarılması için, Belediye, Kaymakamlık ve Valilikten tarihi bilgileri toplanarak. Böylece, hem tarihsel, hem kültürel, hem eğitim, hem yapılaşma mimarisi, özgün ve otantik yapısı ortaya çıkacak ve buna göre bir çalışma yapılması gerekir.

Çıkacak sonuçlar, yapı estetiği ve şehir estetiği uygun hale getirilmesi sağlanacak. Kız kulesi ile Hemşin Deresi arası denizden dümdüz bağlanacak deniz doldurulacaktır. Ayrıca Hamidiye sahilde T dalgakıranlarla yüzme plajları yapılması da gerekir.

 

Belediyede Oluşturulacak Yeni Birimler:

-Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü

-Şehir Estetiği Müdürlüğü (Şehir estetiğinde her Sokak bir mimara verilecek ve çalışma yapılacaktır) 

-Yerel İnsanlar İhtiyaçları Müdürlüğü

-Pazar Ziyaretçisi-Misafirler Müdürlüğü 

-Kültür Müdürlüğü

 

Ulaşım Projeleri:

  1. Pazar’ın batı sınırı Melyatderesi nde, Balıkçı Barınağı ve Marina birlikte inşa edilerek. Pazar sınırları olan Melyatderesi ile Fırtına Deresi arasında nostaljik trenle sürekli zigzag yolcu taşınması sağlanıp (ÇAY EKSPRESİ NOSTALİK TRENİ adıyla trenbüs imal ettirilebilir), bunlardan bazıları Ayder’e kadar çıkacak, her saat başı sefer konması sağlanacaktır. 
  2. Yine Pazar’ın sınırları olan Melyatderesi ile Fırtına Deresi Hamidiye arasında sürekli tekne gezisi yapılabilir. Bununla ziyaretçilere ilçenin tanıtımı sağlanacak ve turizm içinde önemli bir katkı sağlayacaktır.. 

Bütün bunlar, Pazar havaalanına gelen-giden yolcuların faydalanacağı şekilde organize edilerek, Kız Kulesinin önünde “Havaalanı Dinlenme Tesisleri” yapılarak, havaalanı ile gelen yolcular buradan dağıtılacak, nereye gidecekse buradan gidecek şekilde bir yapılanmaya gidilmesi sağlanacaktır.

SİZDE GÖRÜŞLERİNİZİ BİZİMLE PAYLAŞIN, BİZDE İLGİLİLERE DUYURALIM..

Mustafa BABAL

1962 Rize-Pazar doğumludur. Lisans eğitimini İTÜ İnşaat Mühendisliği bölümünde, yüksek lisansını Gazi Üniversitesi’nde tamamladı, doktora dersleri aldı.

Bir süre özel sektörde çalıştıktan sonra, 1988’de TCDD’ye Mühendis olarak atandı. Statik proje, demiryolu mühendisi, sanat yapıları ve altyapı yatırımlarında görev aldı. 1993 yılında Yol Mekanik ve İnşaat Atölye Müdürü, 2001 Yol Dairesi Şube Müdürü, 2003 yılında Emlak Dairesi Bşk. Yrd., 2005 yılında TCDD 2. Bölge Müdürü ve 2008 yılında hızlı tren inşaatlarını gerçekleştiren Demiryolu Yapım Dairesi Kurucu Başkanı olarak atandı. 2013 yılında kamudan emekli oldu. 

Rize RTE Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Danışma Kurulu üyeliği yapmaktadır.

Halen, sektörde ve özel bir şirkette Raylı sistemler ve Altyapı yatırımları konusunda yönetici Mühendis olarak çalışmaktadır.


Bakihazir
22.05.2024 20:01:36
Önemli olan kaldırımlardaki dükkan önüne bir dükkan daha çıkaranlara çare bulunmaktır onu bunu ayırt etmeden yapılması gerek bir husustur

Uğur Terzi
23.05.2024 11:47:08
Öncelikle emeği geçen ve geçecek olandan Allah razı olsun. Pazarın eksiklerini dile getirmişsiniz bende gönlümce ek yapayım Hayvan barınağı acilen harekete geçilmeli ve Belediyemize güzel yeteneklerden Bir kademe (Tamirat) ve demir çelik doğrama gibi bir kısım açılmalıdır. Kendi araçları ve bazı işlerini kendi görebilir ve bu Belediyemize hem tasarruf hemde isdihdam sağlar.

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor