Pazar İskelesinde Balık tutma zevki

Tarihi Pazar İskelesi hafta sonları amatör balıkçıların uğrak yeri haline geldi.

YÖREDEN HABER 1.06.2014 15:21:35 184 0
Pazar İskelesinde Balık tutma zevki

Bir zamanlar ilçenin ismini almasına da neden olan, bölge ticaretinin kalbinin attığı Pazar İskelesi, şimdilerde boş zamanları değerlendiren Pazarlı vatandaşlar için 'misina atılıp balık tutulan yer' oldu.

Zaman içerisinde ticari cazibesini kaybetmesi ve yıkılmaya yüz tutmasının ardından sahil yolu nedeniyle girişine kayalarla dolgu yapılması da, tarihi iskelenin işlevini tamamen kaybetmesine tuz biber ekti.

Balıkçılar tarihi yaşatıyor
Ticaretin kalbinin attığı dönemlerde tarihi iskelede sabahlara kadar canlılık olduğunu dile getiren Pazarlı vatandaşlar, “Eskiden ticari yük gemilerinin yansıra askeri gemiler de yanaşırdı iskeleye. Tamamen ışıklandırmalı ve bakımlı olan iskelede sabahlara kadar insanlar olta atar balık tutardılar. İskele aynı zamanda yüzme yarışmalarının yapıldığı sosyal bir yerdi. Ancak zaman içerisinde gelişen şartlar nedeniyle hem ticari hem de sosyal anlamda değerini kaybeden Pazar İskelesi şimdi sadece geçmişten kalan balık tutma kültürü ile yaşıyor. Zaman zaman eski günleri aratmayacak kalabalıklar, iskelede sabahın ilk ışıklarından gece geç saatlere kadar lamba yakıp olta ile balık tutuyor. Özellikle hafta sonlarında Pazar İskelesi'nde balık tutmak ayrı bir lezzet veriyor. Kahve köşeleri yerine iskelede balık tutup hoşça vakit geçiriyoruz” şeklinde konuştular.







GEÇMİŞTE PAZAR İSKELESİ HAKKINDA HİSSİYATLARINI DİLE GETİRENLERİN YORUMLARI
PAZAR İSKELESİ RESMİ ALTINDA YAZILANLAR

mehmet03 Ağustos 2008 Pazar 18:01iskele
Bu aralar oltaya pek bir şey çıkmıyor....

hudisali bere01 Ağustos 2008 Cuma 20:55
bu iskeleye bir zamanlar bende alışmıştım ama nedense bir sebeple gitmez oldum çok eğlenceli bir iş balık tutmak iskelemizinde tarihi bakımından büyük bir önemi var neyse artık balık tutmayı sizlere tavsiye ederim tüm hudisali ve pazarlılar
sadece balikmi

01 Ağustos 2008 Cuma 17:39hey gidi gunler
Simdilerde o iskelede sadece balik tutulur oldu,bir zamanlar yukleme bosaltma yapan geminin motorun hatta yabanci bayrakli gemilerin eksik olmadigi,yanasamayan gemilerin tahmil tahliyelerinin mavnalarla yapildigi gunlerde tarih oldu,ilk denize girmeler,yuzmenin ilk ogrenildigi yerler,denizcilik bayramlari gibi daha neler neler nostalji oldu,denizle insanlarin arasina simsiyah asfaltida dosediler nostalji olmakla kalmadi tum bunlar tarih oldu.yeni nesil yeni etkinlikler uretmeli bukerteden sonra.

pazardan01 Ağustos 2008 Cuma 14:28***
birde akşam gün batarken bakın siz onlara uzaktan..gerçekten de çok güzel bir manzara ortaya çıkıyor.. birde iskelenin etrafı korunaklı olsa olurmu olmazmı bilmiyorum bu güne kadar ordan düşende olmadı sanırım ama ben yinede gördükçe tedirgin oluyorum ..restgele arkadaşlar...

kamkull01 Ağustos 2008 Cuma 12:14:)
hade rasgele ıyı bakın oralara ıyı kefall olurr bakınn bakımm varrdır bakın bakın X)

*******************************

Hamiyet asar (13.11.2011 23:14:02)
cok güzel resim beni aldigötürdu eski yillara,1956 senesiniz hatiralarina

mehmet YENİLMEZ (24.07.2011 20:29:28)
eygidi iskele ne balıklar tutardık 80 lerde o iskelede anasını ağlattılar o güzelim sahilin.postahanenin dibi ve kız kulesi aile mekanıydı deniz zamanı.karpuz kabuğu suya atılınca herkes uçardı denize o zaman karpuz haziranda olurdu şimdi martta hormonlu karpuzlar atılıyor suya.iskele bakkalı HİLMİ SAĞBAŞ herkesin fenomeniydi, yarım ekmek arası 100 gr kaşar alan herkes koşardı iskeleye. ZABITA OSMAN, KEL YILMAZ,HAYRULLAH DEDE,ALİ HOCA,ESAT ABİ, DELİ TURGUT,RAHMETLİ ARAP ZEKİ,CAMCI HÜSEYİN,PELE,DRAGON YAŞAR VE BEN VE DAHA NİCELERİ HEPSİNE SELAM OLSUN.ÖLENLERE RAHMET KALANLARA SELAMET.


NECDET AYDIN (30.03.2011 14:02:51)
Çocukluk dönemimin geçtiği bu güzel sahili nasıl unuturum, iskeleye gelen gemilere çıkıp en yüksek direklerinden denize atlardık, akşamları saatlerce balık tutardık. İskeleden denize girip çoğunun adını unuttuğum kayalara (midyeli,karataş,merdivenli,vapurlu,kanapeli,palamut gibi) çıkarak Kızkulesine kadar yüzerdik, kayalardan midye toplayıp o sahilde iki taş üzerine koyduğumuz paslı teneke parçaları üzerinde pişirip yerdik, o kadar çok anı varki....şimdilerde memlekete gidip yeni yapılan yoldan geçerken ve hele hele iskeleden kalan kısma gidip onun denize doğru çökmüş halini görünce yüreğim sızlıyor.....


gülnur arslan (25.08.2010 18:04:15)
inanılmaz bir foto gerçekten çok şaşırdım ne güzel iskelemiz varmış tam yüzmelik nasıl olduda o halden bu hale geldi gerçekten anlaşılmaz bi durum bu fotoyuda nerden bulmuşlar hayret valla ama en azından geçmişimizi gördük vay beeee!!!!


adnan erim (26.06.2010 16:19:29)
ortaokul arkadaşım ferıt senı uzun zamandır arıyorum ıstanbulda olduğunu duydum eğer ıstanbuldaysen goruşelım 0542 631 42 68


şuayip (27.05.2010 12:36:24)
fotoğraf çok güzel birde benim lazar kardeşimden(abimden)lazca nın alfabesi elinde bulunurmu eğer varsa benim maile ata bilir mi çok teşekkür ederim.



FARUK TUNÇSAN (27.04.2010 12:58:49)
Eski noğayi herkes ister ama bazi çikar çevreleri parselleyip sattiklari için pek mümkün olmacak ancak doğa kendi kendine belki insanlarin yapamadığını yaparak bu yanlişi telafi edecek.


BÜLENT SİNAN (08.01.2010 21:50:19)
Yıl 1954 ulaşım gemi ile yıl 2010 bu kadar teknolojik gelişime rağmen bu deniz karayoluna alternatif bile olamıyor.


lazar (08.01.2010 00:36:27)
lazonashi lalatsi kva.
zugas va farfalams ashkva.
uca zugas nana varugun va.
nakon kovidi nakon chagana.
icoden lazona mtsika mtsika.
gza doyes torci eyoncaman zuga.
muntxaman balyozi doloxuman noga.
gogutsxasen andga ncirishe ucazuga.
golacxasere tsari cishkvasere him gza.


Hayrettin OĞUZ ( Zelekli ) (07.01.2010 21:40:56)
Lazlar adı altında yazı yazan kardeşime yıllardır söylediğim bir atasözümü duyurmak istiyorum.

Sahil Yolunu Yapanlara Hakkımı Helal Etmiyorum.
Ben Eski Noğami Geri İstiyourm.


lazar (06.01.2010 01:55:35)
daha 70 li 80 li yillarda o iskelede ve sahilde yazlari igne atsan yere dusmezdi,cakil sahilde guneslenecek yer arardik.taa kizkelesi hatta kukulata kadar sahil denize girenlerle doluydu.ciplak ayakla kiz kulesine dogru yururken simsicak cakil taslarindan ayaklarimiz yanmasin diye atlayarak ziplayarak yururduk..30 yil icinde pazarda ne iskele kaldi,ne sahil,nede ayaklarimizi yakan sicak cakillar kaldi.


Savaşır Günday (03.01.2010 22:06:04)
Önce bu güzel fotoğrafın buraya taşınmasını sağlayan herkese teşekürler
Hayrettin Oğuz kardeş yazdığın 6 satır ama ben sanki koca bir roman okudum gibi neleri, ne yaşanmışlıkları sıdırmışsın. Bilemiyorum hiç yazdınmı yazmadıysan muhakkak denemelisin. ben yazdıklarından etkilendim.


Hayrettin OĞUZ (03.01.2010 17:14:29)
Şimdi olmadı.İçimdeki kıpırdamayı anlatamam.Deniz ile ilgili herşey beni çok ama çok etkiliyor.Hele hele bu iskele beni eskilere götürdü.O iskeleye bir dışarıdan bakmak var birde ona denizden bakmak var.İnanın aynı görünmüyor.Bir insanı yüzünden görmek ve arkasından görmek kadar farklıdır.Ben o iskeleye çok halat bağladım.Ben o iskeleye çok balık boşalttım.Ben o iskele üzerinden yürüyerek pazarı gezmeye gittim ve akşamda o iskelede bağlı kayıkta uyudum.Deniz insanı tedavi eden çok büyük bir ilaçtır.Lütfen ama lütfen denize bakarken onu seyrederken boş boş bakmayalım deniz ile konuşalım ona göz kırpalım oda size göz kırpacaktır.Pazarıma ve pazarda taş yığını gibi görünen ama ana kucağı gibi şevkatle inasana kucak açan o iskeleye selam ediyorum.


MUHAMEMT BİRİNCİ (03.01.2010 00:34:38)
Böyle cevherlerı olan abılerım lutfen gelecektekılere sunarlarse sevınırız resım kımın sandıgından cıktı ıse cok tskr ederız.... saygılar...







 

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI