Palovit yaylasının dünü ve bugünü

75 Yaşında Ahmet Pirim 55 senedir yaylacılık yapıyor.Emekli Pirim Palovit Yaylasının dünü ve bugünü hakkında kaçkar53.com'a açıklamalar yaptı.

YAYLALARIMIZ 8.10.2014 10:13:10 439 0
Palovit yaylasının dünü ve bugünü
 Kaçkar53.com olarak yöremizin her bölgesini sizlere tanıtmaya çalışıyoruz.Özellikle Turizm ve Kültür haberlerine daha çok önem veriyoruz.Bu hafta sizler ve bizler için, 75 yaşına merdiven dayamış emekli,hoş sohbet ve küçüklükten bu yana yaylalarda hayatını geçiren Ahmet Pirim ile PALOVİT ve bağlı yaylalar hakkında sohbet ettik.Ahmet Pirim PALOVİT yaylasının dünü ve bugünü hakkında bugüne kadar hiç bilinmeyenleri anlattı.

'Burası Çamlıhemşin'e bağlı Palovit Yaylasıdır.Ben bu yaylada rahmetli nenem ile yaylacılık yaptım.Eskiden bu evler ahırlar ile birlikteydi.Nenemin elinde biraz para kalmıştı.Onunla bu evi yaptık.

Bu yaylaya karşıda Çayeliler,Çelenger,arsovos ve Çatak'tan gelenler var.Çaneva ve Ortaköy'den de gelmişler.Kışın kalan yoktur.

Çinçivadan inenlerin yaylasıdır.Karşıdaki Çayeliler Çinçivadan Çayeline inmişler,biz Çinçivadan meleskur'a inmişiz,diğerleri de ortaköy'e inmişler.

Bu yaylada olanların hepsi bu yaylaya ortak değiller.

Benim dönemimde her evde 8,9 adet hayvan vardı.5 aileninde küçükbaş hayvanı vardı.Günümüzde ben biraz devam ettim.Artık yaşlandım.Bunu para için değil,yaylaların özü olduğu için zevk için yaptım.

Burada kuzuların melemesi benim için büyük zevktir.Bu köyde en yaşlı benim.Burada eskiye oranla göçler oldu.Ama bugün hayvancılık üzerine değil de turizm üzerine geriye dönüşler oluyor.

Yayla demek o hayvanı orada yaylatmak demektir.Yani hayvanı serbest bırakmak demektir.

Eskiden yolumuz yoktu.Zor gelir gidedik.Bu yaylayı ben çok iyi biliyorum TEMMUZ AYINDA 2 KAYIŞ KAR YAĞDI.

Yaylaya aşağıdan Mayıs ayı sonu ve Haziran başında gelirler.Ekim ayındayız artık herkes toparlanıp yavaş yavaş dönüyorular.

Biz bırakamıyoruz işte.Buraya öyle kar yağar ki,evleri göremezsiniz.Eskiden küçükbaş hayvanlar varken çok kurt vardı.16 yaşındaydım.Buzağı boğarken bizzat görrdüm.Şimdi hayvanlar için elverişli değil,geçici kurtlar gelir.Ama ayı çok var.

Ben burada balcılık yapıyorum.500 kilo bal aldığım bile oldu.Şimdi yapamıyorum.

Buranın balı çok meşhurdur.Gençler buraya gelip doğanın düzenini bozuyorlar.Torpil atarak yabani hayvanları ürkütüyorlar.Bunlara dikkat etmeleri gerekir.

Bu yaylanın en çok ihtiyaç duyduğu YOLLARIN BAKIMIDIR.Yol doğayı bozmaz.Gelen insanlar doğayı bozuyor.'dedi.


kaçkar53.com paylaşan: ogunuzun
Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI