Pahalı kıyafetlere aksesuar oldu

Rize'de 80 yıl öncesine kadar kadınların bağlama ipi olarak kullandığı binlerce yıllık Türk motifli Dizbak yeniden üretilmeye başlandı. Pahalı kıyafetlere aksesuar oldu.

KULTUR-SANAT 9.10.2023 10:26:59 404 0
Pahalı kıyafetlere aksesuar oldu
Rize'de 80 yıl öncesine kadar kadınların bağlama ipi olarak kullandığı binlerce yıllık Türk motifli Dizbak yeniden üretilmeye başlandı. Pahalı kıyafetlere aksesuar oldu.
HABER ÇİĞDEM HACIFAZLIOĞLU
Rize Çayeli Kültür Sokağında el sanatçılarının dokumaya başladığı yörede Dizbak denilen ve 80 yıl öncesine kadar yörede pek çok alanda kullanılan binlerce yıllık Anadolu motifli şeritli dokuma ipi son yıllarda ilgi görmeye başladı. Çok eski ve köklü Anadolu dokuması olan Dizbak, modern tasarımlarla buluştu ve mağazalarda yüksek fiyatta yerini aldı.
Üreticiler ünlü modacıların da talep ettiği ürünü yetiştirmekte zorlanıyor. Üretimin artırılmasıyla bölgeye ekonomik yönden ciddi kazanım sağlayacağı öngörülüyor.
Dizbak'ın çok eski ve köklü bir Anadolu dokuması olduğunu söyleyen Kültür sanatçısı Abdul malik Safi 'Son yıllarda bu köklü motifli bu dokuma günlük hayata revize ediliyor. Modern tasarımlarla buluştu, yeni amaçlar için kullanılmaya başlandı. Şuanda elbise biyeleri, elbise aksesuarları ,bileklik, gözlük ipi, cep kapakları gibi modanın pek çok alanında kullanılmaya başlandı.
Ürünün bulunduğu kültüre göre isim değiştirebildiğini kaydeden Safi 'Üzerinde ki renk motif kombinleri isimlendirmeler, enleri, uzunluklarına saçaklarına göre hangi yöreye ait olduğunu anlayabiliyoruz. Rize'de yüz yıllar boyunca yük ipi, hayvan bağlama bele bağlama kuşak bağlama gibi her türlü toplama bağlama ipi olarak kullanılıyordu. Üzerinde ki dokuma inceliği dokuyan kişinin maharetini gösteriyordu. Kuşakların saçak uçlarına ve üstlerine dikilir ve ağır işçiliklerle yapılırdı.Burada ki süslemenin amacı da kişinin evlimi bekarmı, hangi yörenin insanı olduğunu gösterirdi' dedi

Farklı illerden de siparişler gelmeye başlandığını söyleyen Abdul Malik safi '.Hatta yaptığımız siparişten kesip alanlarda oluyor. Beklemeye dahi fırsat verilmiyor. İlk başta halk oyunları ekipleri istiyordu ancak şimdi modacılar dahil, ünlü terziler sipariş vermeye başladı. Bununla birlikte özel tasarımlarda talep edilmeye başlandı. Yapan sayısı az olduğu için siparişleri yetiştiremiyoruz. Bu ürünü dokuyanların sayısının artırılması gerekiyor .İlimize ekonomik yönden ciddi kazanım sağlayacağı aşikar. Burada Anadolu'nun pek çok yöresine göre çok daha güzel ve özel işçilik çıkarabiliyoruz.' şeklinde konuştu


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI