OSB KURULUYOR

ÜST DÜZEYDE TÜRK-GÜRCÜ ORTAKLIĞI YAPILIYOR

YÖREDEN HABER 25.07.2013 09:02:02 107 0
OSB KURULUYOR




Ömer Faruk ZENGİNAL

Bilindiği gibi Batum Havaalanı’nın ortak kullanılması, bir tur iki ülke programı ve Sarp Sınır Kapısı’ndan nüfus kağıdı belgesi ile geçiş ve benzeri başarılı uygulamalar iki ülke arasında yeni bir ortaklığa daha kapı aralandı. 
Gürcistan`ın Acaristan Özerk Cumhuriyeti`nin Gonia bölgesinde Türk ve Gürcü ortaklığında hayata geçirilmesi planlanan organize sanayi bölgesi için taraflar karşılıklı görüşmede bulundu.Acaristan`ın daveti üzerine gerçekleşen görüşmeye Gürcistan tarafından Acara Özerk Bölgesi Maliye ve Ekonomi Bakanı Davit Baladze ve Bakan Yardımcısı Beso Bolguçdze katıldı.

Türkiye tarafından da Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, Artvin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kurtul Özel, DOKA Planlama Stratejik Planlama ve Programlama Birimi Onur Adıyaman, Artvin Yatırım Destek Ofisi Uzmanı Berna Kiriş Turna katıldı.
Görüşmede, Türkiye`deki OSB uygulamaları yasal dayanakları ile uygulanmakta olan teşvikleri kapsayan ayrıntılı dokümanlar DOKA tarafından Gürcistan tarafına sunuldu.
Heyeti kabulde yaptığı konuşmada Acara Özerk Bölgesi Maliye ve Ekonomi Bakanı Davit Baladze, organize sanayi bölgeleri konusunda Türkiye`nin ve Trabzon`un bir başarı elde ettiğini düşündüklerini, bu bakımdan fikirlerinizi dinlemenin Acaristan için önemli olduğunu söyledi. Bu ilk toplantının Acaristan`da, bundan sonraki görüşmenin ise Trabzon`da organize sanayi bölgelerini yerinde görerek yapmayı uygun gördüklerini aktardı.
Heyeti davet edip kabul ettikleri için teşekkür eden Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, gündeme gelen Organize Sanayi Bölgesi konusunda gelişmelerin olmasının kendilerini sevindirdiğini kısa zamanda somut adımlar atıldığını söyledi.Bu bölgeyi ortak düşündüklerini kaydeden Kaldırım, ortak işbirlikleri, ortak ekonomik hedefler ve ortak yatırımlar ile güzel bir işbirliği arzuladıklarını vurguladı. Kaldırım, Doğu Karadeniz Bölgesi altı ilden oluştuğunu anımsatarak Batum ile güzel bir işbirliği ile Kafkasların, Orta Doğu`nun, Doğu Avrupa`nın ve Avrasya`nın önemli bir merkezi olmayı arzuladıklarını dele getirdi.
Acara Bölgesi ile çok yakın ilişkide bulunulduğunu aktaran Kaldırım, “Malum Artvin ile akrabalık derecesinde bir yakınlığımız var. Onun yanında çok sıcak ilişkilerimiz var. Biz bunun ekonomi, turizm, tarım sektörlerine de yansımasını ve daha derinlere ilişkimizin inmesini istiyoruz. Organize Sanayi Bölgeleri konusunda oldukça iyi bir altyapımız var. Bu alanındaki tecrübemizi gerekse bölgemizdeki çok iyi iş adamlarının bulunmasının birer artı olduğunu ifade eden DOKA Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, 'Çok tecrübeli odalarımız var. İş dünyamız çok güçlü. Hem Ticaret ve Sanayi Odaları, hem de Bakanlıkla işbirliği yaparak burada belirlenen alanda ortak bir altyapı kurarak hem Gürcistan hem de Kafkaslara ve diğer bölgelere ciddi bir üretim merkezi yapmayı hedefliyoruz.' dedi.
Kaldırım, böyle bir yapının kurulması iki tarafında gerek iş dünyasının işbirliği yapması, gerek üretimin artması ve istihdamın artması noktasında katkı sağlayacağını söyledi. Alanın planlanması, yönetiminin belirlenmesi, firmaların seçimi, üretim alanlarının belirlenmesi gibi konularda karşılıklı görüşmeler sonucunda sağlanacağını vurguladı. Buradaki OSB`nin iç ve dış pazara üretim yapmasını arzuladıklarını kaydetti.
Bu yapının kurulması halinde bir başlangıç olacağını vurgulayan DOKA Genel Sekreteri Kaldırım, bunun devamında da güzel potansiyeller bulunan Gürcistan`da işbirliği alanlarının tarım ve turizm gibi diğer alanlara yaygınlaşacağını aktardı. Kaldırım, alanın tahsis edilmesi durumunda da yapımına hazır olduklarını bildirdi. Konunun düşünce safhasını geçip karar verilip uygulama safhasına geçilmesini arzuluyoruz. Gerek Acara gerekse DOKA Bölgesi ciddi bir üretim üssüne kavuşmuş olacağını dile getirdi.
Bugüne kadar Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası olarak dört tane organize sanayi bölgesi kurduklarını aktaran Trabzon TSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, bu konuda tecrübelerinin çok fazla olduğunu söyledi. 
Organize Sanayi Bölgeleri aslında üretim ve istihdam dışında kuruldukları bölgelere bir üretim kültürünü de getirdiklerini ifade etti. Hacısalihoğlu, 'Bu tür bölgede kurulacak olan fabrikaları diğer vatandaşların görmesi ile imalatın kolay bir iş olduğunu ve diğer vatandaşlarında buna hızlı bir şekilde yönlendiğini görmekteyiz. Biz bunun örneklerini gördük. Acaristan`da kurulacak olan OSB tüm Gürcistan`da hızlı bir şekilde bir kaç tane daha kurulmasına örnek olacaktır.' dedi.
Türkiye bu konuda güzel bir örnek olduğunu kaydeden Başkan Hacısalihoğlu, komşu ülkelerine de güzel örnekler uyguladığını belirterek, ' Umarım ki kısa zamanda Acaristan`da güzel bir örnek ortayla hep birlikte vakit kaybetmekten kurarız..'ölgemizde zaten altı, sadece Trabzon`da dördüncü kurulmak üzeredir. Yapılmakta olan iller ile birlikte DOKA bölgesinde OSB sayımız sekizi, dokuzu bulacaktır. Ciddi bir altyapımız var.” dedi.
Gerek OS şeklinde konuştu.
Hacısalihoğlu, Acaristan`daki imalatın Türkiye`ye ihracat olarak kabul edileceği için ticari ilişkilerde daha fazla potansiyel sağlanacağını sözlerine ekledi. Hacısalihoğlu şöyle konuştu: 'Benim arzum bir an önce Türkiye`deki gibi ve benzer teşvikler sağlanması ile Acaristan`da hep birlikte bu sistemin hayata geçirilmesidir. Yer ve teşvikler konusunda adımlar atılırsa Türkiye`nin proje destekleri de burada kurulur ve hızlı bir şekilde hayata geçer. Şunu vurgulamak gerekir ki öncelikle yer ve teşvik konuları Organize Sanayi Bölgeleri`nin dolması konusunda en önemli adımdır. Türkiye `de OSB`lerin altyapısını devlet olarak yapılmaktadır. Ve üst yapıyı bedava yatırımcılara veriyoruz. Devlette teşvikleri uyguladığı için hızlı bir şekilde doluyor ve yatırımcılar üretime geçiyor. Artık bundan sonrası için sizlerde basit dediğimiz üç dört maddeyi yerine getirdiğiniz de OSB`nin adımları hızlı bir şekilde ilerler.'
Artvin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kurtul Özel`de Batum Havalimanının Türkiye ve Gürcistan tarafından örnek kullanılmasını örnek göstererek, organize sanayi bölgesinin de bu model etrafında şekillenebileceğini söyledi. Özel, ' Burada herki tarafta kazanıyor. Siz istihdamda kazanacaksınız. İç piyasaya ve Kafkasya bölgelerine mal satışı gerçekleştireceksiniz. Belki de sizin yatırımcınız ve girişimciniz de gelecek bu bölgede yatırım yapacaktır. Bölgenin bir üretim üssü gibi olacaktır.' dedi. 
Batum`un bir turizm kenti olduğunu anımsatan Özel, kurulacak ortak organize sanayi bölgesinde ağır sanayinin olamayacağını, bölgenin dokusuna ve potansiyel ihtiyaçlara yönelik sektörlerde üretimlerin yapılacağını ifade eti.
Görüşmelerin ardından Acaristan`ın Gonia bölgesinde bulunan 92 dönüm araziyi inceleyen DOKA Bölgesi heyeti arazinin yatırım için elverişli bir düzeyde olduğunu söylediler. Türk-Gürcü ortak Organize Sanayi Bölgesi`nin planlandığı arazinin yanı başında Gümrük alanı, Sarp Sınır Kapısı, Havaalanı ve Batum merkezine yakınlık gibi avantajları bulunuyor.  

Anahtar Kelimeler:

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor