RİMUFED Başkanı Tuncay Maşalacı, “Çay müstahsili çay kanununun çıkmasını beklemekte iken 2.80 TL üzerinden çay alımları yapılması canımızı acıtmaktadır” dedi.
Rize Muhtarlar Federasyonu (RİMUFED) Başkanı Tuncay Maşalacı, Ramazan Bayramının hemen ardından çay müstahsillerinin bismillah diyerek sezonu açtığını ve ilk mahsulu toplamaya başladığını belirterek, üreticinin biran önce çay kanununun çıkmasını istediğini kaydetti.
“TBMM'deki temsilcilerimizden talebimiz çayımızın kanunlaştırılmasıdır. Kanun ve kamusal açığı değerlendiren özel sektörün önü kesilmelidir” diyen Başkan Maşalacı, 'Ülkemizin güzide ili Rize'mizde olmazsa olmaz bir nimettir çay. Mayıs ayları müstahsillerimiz için umut aylarıdır. Fiyatlar açıklandığı zaman bir yıllık planlar yapılır ve aileler bu planlama üzerine hayatını idame ettirir. Bu yıl yine yakın zamanda açıklanan destekleme ile beraber 4.00 TL'lik rakam ilimiz ve bölgemizde takdirle karşılanmış sevinç sebebi olmuştur. Yakın zamanda müstahsillerimiz bismillah diyerek sezonu açmış ve ilk mahsulutoplanmaya başlamıştır. Fakat henüz bölgenin büyük bir eksiği olan çay kanununun meclise sunulmamasından kaynaklı olduğunu düşündüğümüz özel sektörlerin 4.00 TL altından ve hatta daha da emeğe saygısızlık diye tabir edilecek düzeyde 2.80 TL üzerinden çay alımları yapması canımızı acıtmaktadır. Rize Muhtarlar Federasyonu olarak her sene özellikle değindiğimiz ve çağrıda bulunduğumuz çay kanunu önemli bir durum, kurtarıcı bir karar olacaktır. Müstahsile eziyet edercesine taban fiyatın çok daha altında uygulanan bu fiyat politikasının özel sektörün acımasız temsilcilerinden başka kimseye faydası yoktur. Çaykur'un kapasitenin doluluğu gerekçesi ile uyguladığı kontenjanlı alım müstahsilin çaresizliğini daha da arttırmaktadır. Çaykur gibi köklü ve güçlü bir devlet kurumundan beklentimiz kapasite doluluğu gerekçesi ile çay alımını kısıtlaması değildir. Tam aksine fabrika sayısını arttırarak müstahsilin yanında yer alan bir tutumun içerisinde olmasıdır. TBMM'deki temsilcilerimizden talebimiz çayımızın kanunlaştırılmasıdır. Kanun ve kamusal açığı değerlendiren özel sektörün önü kesilmelidir. Müstahsil canı yana yana özel sektöre mahkum edilmemelidir. Eğer bir konu kanunlaşırsa kanunsuzluk durumunda başvurulacak mercilerin kapısı açık olur. Hal böyle olunca da özel sektör rekabetin içerisinde olur. Beklentimiz özel ve devlet arasındaki fiyat rekabetlerinin müstahsilden yana olduğu durumlardır. Bir kere daha çay kanununun meclisten geçmesini talep ediyor, gerekli olduğu takdirde Ankara'ya her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu beyan ederiz' dedi.