Lazer Yöntemiyle Göz Ameliyatı.

Rize’de, gözyaşı kanal tıkanıklığı ameliyatı lazer yöntemi ile yapılıyor

SAĞLIK 2.01.2014 10:41:41 149 0
Lazer Yöntemiyle Göz Ameliyatı.
Doğu Karadeniz Bölgesinde sadece Rize’de bulunan Multidiode Lazer DCR cihazı ile hastaya genel anestezi gerekmeden gözyaşı kanal tıkanıklığı (dakriyosistorinostomi) ameliyatı yapılabiliyor.
2013 yılında Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesine bir proje kapsamında alınan lazer DCR cihazı ile bugüne kadar birçokhastaya başarılı operasyonlar gerçekleştirildi.

Genel anestezi uygulanmadan, kanama gibi istenmeyen durumlarla karşılaşmadan, herhangi bir cilt kesisi ve dikiş atılması gerekmeden yapılabilen lazerle gözyaşı kanal tıkanıklığı ameliyatı, hastaların estetik kaygısı taşımadan ve ameliyat sonrası zaman kaybı yaşamadan günlük yaşantılarına dönebilmesine imkân tanıyor.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd.Doç.Dr. Kemal Türkyılmaz,yaptığı açıklamada, göz yaşı kanal tıkanıklığı doğumdan itibaren her yaşta görülebilen bir rahatsızlıktır ve gözlerde sulanma en önemli şikâyettir. Hastalığın ileri evrelerinde gözyaşı kesesinde şişlikle seyreden gözyaşı kesesi iltihaplanması olabileceğini söyleyen

Türkyılmaz, şöyle devam etti:

“Bu hastalığa karşıbir yaşına kadar olan çocuklarda günde 30- 40 defa masaj yapılmasını ve gerektiğinde antibiyotikli damlalar öneriyoruz. Bir yaşına kadar düzelme olmazsa sondolama yöntemiyle gözyaşı kanalını açıyoruz. 2-3 yaşındaki çocuklarda gözyaşı kanalı açıldıktan sonra kapanmaması için ayrıca kanal içeresine silikon bir tüp koyuyoruz. İleri yaşlardagözyaşı kanal tıkanıklıklarında iki şekilde cerrahi tedavi uygulanıyor. Biri açık yöntem ve bunda cilt kesisi yapıldığı için dikiş atılması gerekiyor. Burun bölgesinde bir kemik pencere açtığımız için orada bir şekil bozukluğu oluyor. Ayrıca açık yöntem için genel anestezi gerekiyor. Buda özellikle yaşlı hastalarda beraberinde bir risk getiriyor” dedi.
Türkyılmaz, ”son zamanlarda sıkça kullanılan lazerle gözyaşı kanal ameliyatı sayesinde tıkalı kanalları açabiliyoruz. Lazer yönteminin diğer yönteme göreavantajları var. Bunlardan birisi işlemi bölgesel anestezi ile yapabiliyoruz. İkinci bir avantajı ise kanama riskinin bulunmaması. Kan sulandırıcı ilaç kullananlar ve tansiyon yüksekliği olan hastalarda kanama ameliyatın seyrini ve başarısını etkilemektedir. Bu yüzden kan sulandırıcı ilaç kullananlarda ameliyattan günler önce hasta için oldukça gerekli bu ilaçları kesmek gerekebiliyor. Genç hastalarda ise önemli bir sorun cilt kesisi yapılması. Göz çevresi insanın dikkat çeken bir bölgesi olduğu için cilt kesisi ve dikiş sonrası bu bölgede iz kalıyor. Lazer yönteminde ise kesinlikle iz kalma ihtimali yok. Lazer yöntemiyle ameliyat olan hasta operasyondan hemen sonra normal hayatına dönebiliyor. Diğer yöntemde ise iyileşmesi için belli bir dönem gerekiyor” diye konuştu.



-Rize’de yapıldığını duyan hastalar şaşırıyor
Yakın zamanda çevre illerden birinden gözünde sulanma nedeniyle uzun zamandır müzdarip olan bir hasta ameliyat olmak istemiş, fakat genel anestezi yapılamadığından ameliyat olamadığı için lazer DCR yapılan büyük illerden birine yönlendirmiş. Ankara’da bu ameliyatı yaptırmak için bir merkez ararken bu ameliyatın Rize’de yapılabildiğini duyunca hasta ve yakınları oldukça şaşırmışlar. Bizimle bir şekilde irtibata geçen hastanın ameliyatını gerçekleştirdik ve hastamız memnun ve sağlığına kavuşmuş bir şekilde bizden ayrıldı. Kliniğimizde bulunan lazer DCR cihazı sayesinde bu yöntem için hastaların merkezi büyük şehirlere gitmesine gerek kalmıyor“ dedi.

-Başarı oranı %85

Türkyılmaz, “Lazer DCR cihazını 2013 yılı başında bir proje ile hastanemize kazandırdıklarını söyleyerek, cihaz alındığı dönemde göz doktorları arasında bir takım çekincelerinin olduğunu, fakat zamanla başarılı ameliyatlarla bu çekincelerin yersiz olduğunun farkına varıldı. Açık anestezi yöntemiyle bu ameliyatın hala yapılıyor olmasının ana sebebi başarı yönteminin daha yüksek olmasıdır. Başarıdan kasıt kanalın tekrar tıkanmamasıdır. Genel olarak lazerle yapılan ameliyatların başarı oranı %75 iken, açık anestezi ile yapılan ameliyatlarda daha geniş bir kanal açıldığı için bu oran % 95 civarındadır.Bizim lazer DCR yönteminde başarı oranımız ise %85 civarındadır.Sonuç olarak her iki yönteminde avantajı ve dezavantajları söz konusudur. Bununla birlikte açık yöntem yapılan ve tekrar kanal tıkanması olan hastalara bile rahatlıkla lazer DCR yapmaktayız” dedi.
-15-20 dakikalık operasyonun ardından hasta taburcu oluyor

Ameliyatın nasıl yapıldığında da bahseden Türkyılmaz, cihaza bağlı olan fiber optik kablo ile gözyaşı kanalında giriyoruz. Burundan girilen endoskop ve kablo önündeki ışığın yardımıyla doğru yerde olduğumuzdan emin oluyoruz ardından koblo önünden etrafa verilen lazer ile o bölgede bir kanal açıyoruz. Daha sonra açılan kanalı genişletiyoruz. Bu operasyon 15- 20 dakika sürüyor. Hasta operasyonun hemen ardından evine ve işine dönebiliyor” dedi.

-Gelin ameliyatını oldu ardından düğüne gitti

İlginç bir hikâyesini de anlatan Türkyılmaz, evlenmek üzere olan bir bayan her iki gözünde kanal tıkanıklığı olduğunu ve devamlı gözü sulandığı için ağlamaklı göründüğünü ameliyattan çekindiği için bugüne kadar beklediğini ama düğünde bu durumunkendisi için sorun olacağını belirtti ve ameliyat olmak istediğini bize söyledi.Biz de lazer yöntemiyle ameliyatını yaptık, ardındanhastamızı düğüne gönderdik.haberci.com
   

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI