“Köyde Mimari Doğu Karadeniz” Sergisi 18 Ocak’ta Açılıyor
Zaman ve Doğanın Şekillendirdiği Mimari
“Köyde Mimari Doğu Karadeniz” Sergisi 18 Ocak’ta Açılıyor
“Köydeki mimarinin arkasında iki kuvvet var: zaman ve doğa. Hepimizin esiri olduğumuz zaman ve kusursuz doğa. Aklıselim sahibi köylü, bu iki kuvveti çok iyi kullanıyor.” – Orhan Özgüner
Rize Araştırmaları Vakfı (REVAK), mimari birikimimizin önemli isimlerinden Orhan Özgüner’in “Köyde Mimari Doğu Karadeniz” başlıklı fotoğraf sergisini, 18 Ocak Cuma günü, Türk ve İslam Eserleri Müzesinde meraklılarıyla buluşturuyor.
“Köyde Mimari Doğu Karadeniz” başlıklı sergide, Doğu Karadeniz’in taş ve ahşap evlerine ait yüz fotoğraf yer alıyor. Bu sergiyle; doğaya karşı duyarlı ve doğayla uyumlu yaşam tarzını bir kez daha hatırlatarak bu kıymetli mirası korumak amaçlanıyor.
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün katkılarıyla gerçekleşecek serginin açılışı, saat 14.00’te gerçekleşecek. Sergi, 15 Şubat’a kadar Türk ve İslam Eserleri Müzesinde ziyaret edilebilir.
Sergiden örnek görseller için link: Köyde Mimari
İrtibat tel: Ömer Erdoğan-0532 277 8338
Orhan Özgüner Hakkında:
Orhan Özgüner 1946 Galatasaray Lisesi, 1951 Devlet Güzel Sanatlar Akademisi mezunudur. Kendi ifadesiyle üniversiteye giriş “kabiliyet imtihanlarına” Sultanahmet’te bulunan III. Ahmet Çeşmesi’ni çizerek girer. Özgüner bu çizimiyle Sedat Hakkı Eldem’in dikkatini çeker. Eğitimi süresince Sedat Hakkı Eldem sayesinde Türk mimari geleneğini, özellikle de Türk evini sever. Seyfi Arkan ve Pennsylvania Üniversitesi’nden Louis Kahn, Özgüner’in etkilendiği diğer hocalarıdır.
Eğitim sürecinin ardından Orhan Özgüner’in hocalık dönemi başlar. Özgüner, 1958-1980 yılları arasında ODTÜ Mimarlık Fakültesi’nde öğretim üyeliği (1963-67 bölüm başkanlığı, 1970-73 dekanlık); 1980-1990 yılları arasında King Fahd University Mimarlık Bölümü’nde öğretim üyeliği (1985-1986 bölüm başkanlığı) yapar.
Orhan Özgüner’in “Köyde Mimari Doğu Karadeniz” isimli bir de kitabı bulunuyor.