Evde izolasyona alınan koronavirüs hastası ve temaslı kişilerin Sağlık Bakanlığınca belirlenen izolasyon koşullarına uymaları amacıyla salgınla mücadelede alınan tedbirlerin sahada etkin bir şekilde uygulanabilmesi amacıyla kurulan “İl Salgın Denetim Merkezleri” bünyesinde mahalle denetim ekipleri teşkil edilmiş, izolasyon koşullarını ihlal eden ya da izolasyon koşullarını sağlama imkânı olmayan kişilerin izolasyon süreçlerinin Valiliklerce tahsis edilen yurt/pansiyonlarda tamamlatılmasına karar verilmiştir.Ayrıca bu kişilere adli ve idari cezalar verilmektedir. açıklamalarının yapıldığı bilgilendirmede şu ifadelere yer verildi.
'Gelinen aşamada koronavirüs tanısı bulunan hastalarımızın temaslılarına ilişkin olarak eksik bilgi verdikleri (ekonomik kaygılarla özel sektörde çalışan temaslı kişiler hakkında, doğru bilgi verilmemesi) bazı durumlarda ise gerçekte temaslı olmayan kişileri (temasta bulunmadığı halde farklı sebeplerle kamu personelinin temaslı bildirilmesi) temaslı kişiler olarak bildirdikleri tespit edilmiştir.
Salgınla mücadelenin en önemli unsurlarından biri olan “filyasyon'' çalışmalarının sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için, tanı konulmuş kişilerin aynı günde temaslı oldukları kişiler hakkında en doğru bilgiyi eksiksiz şekilde vermeleri son derece önem taşımaktadır.
Temaslılarını bildirmeyen, yanlış ve eksik bilgi veren, temaslı olmamasına rağmen temaslı olarak bildiren, temaslı olup saklayan, hasta veya temaslı olup karantina kurallarına uymayan kişiler; 1593 Sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunun 284. Maddesinde yer alan “Sari hastalıklar hakkında tetkikatta bulunmaya salahiyettar memurlara muhalefet eden kimseler TCK’nın 195. Maddesi mucibince cezalandırılır.” hükmü ve TCK’nin 206. maddesi bir resmi belgeyi düzenlemek yetkisine sahip olan kamu görevlisine yalan beyanda bulunan kişi 3 aydan 2 yılı kadar hapis ve adli para cezasıyla cezalandırılacağı hükmüne göre hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunacaktır.'