Rize Valisi Erdoğan BEKTAŞ himayesinde Rize Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 2017 yılında başlatılan KodlaRize Projesi ile ortaokul 5. ve 6. sınıflardaki öğrenciler Bilişim Teknolojileri ve Yazılım dersinde kodlama eğitimi almaktadı
Hızla gelişen teknolojiyle birlikte bilgisayar yazılımları ekonominin ayrılmaz bir parçası haline geliyor. ABD ve Avrupa'da çocuklara 'kodlama dili' öğretmek, hızla yaygınlaşan bir trend haline gelmiş durumda.
21.YÜZYILIN ÇOCUKLARININ DİLİ: KODLAMA nedir?
Kodlama, bilgisayarlara bir işlemi yerine getirmeleri için izlemeleri gereken yolu adım adım yazılan komutlarla anlatmak olarak tanımlanıyor.
Telefonlardan araba göstergelerine, bilgisayarlardan termostatlara kadar birçok cihazın içindeki yazılımlar, yazılımcıların yazdığı kodlar sayesinde çalışıyor.
Proje ile amaçlanan öğrencileri, bilgisayar kullanım becerileriyle donatıp tüketen değil üreten bireyler haline getirmek. Bu çerçevede; teknolojiyi yakından takip eden çocuklarımıza kodlamayı öğreterek, sadece bilişim uygulamaları kullanan değil, yeni uygulamalar üretebilen bir nesil yetiştirmektir.
KodlaRize Projesi Türkiye genelinde kodlama eğitimlerin en yoğun yapıldığı 3 ilden biri olan Rize’de, il genelinde 97 ortaokulda uygulanmakta ve 1.140 öğrenciye kodlama eğitimi verilmektedir. 2016-2017 eğitim öğretim yılında başlatılan projede tüm okullardaki bt sınıfı altyapısı yenilenerek toplam 15.200 öğrenciye kodlama eğitimi verildi. Yapılan çalışmalar neticesinde 30’dan fazla il ve ilçede benzer çalışmalar yürütüldüğü proje ekibi tarafından belirtildi.
Proje kapsamında Rize’nin her ilçesinde hayırseverlerin de desteğiyle kodlama atölyesi kuruldu. Kodlama atölyelerine bilgisayar, robot setleri ve 3 boyutlu yazıcı temin edilerek ortalama 60 bin TL harcama yapıldı. Okullarda yapılan kodlama çalışmalarında öne çıkan ve kodlamaya ilgisi olan öğrenciler kodlama atölyelerine yönlendirildi. Atölyelerde ve okullarda görev yapan bilişim dersi öğretmenlerine yönelik aktif öğrenme eğitimleri verilmekte ve devam etmektedir. Bugüne kadar bilişim Teknolojileri ve Yazılım dersine giren tüm öğretmenlere algoritma, blok tabanlı kodlama, üç boyutlu blok tabanlı kodlama, üç boyutlu tasarım ve robotik kodlama eğitimleri verildi. Eğitimlerde 100 öğretmen toplam 380 saat eğitim alarak bu alanda da farklılıklarını ortaya koymuşlardır.
Okullarda yapılan çalışmalarda farkını ortaya koyan öğrenciler ilçe merkezlerinde bulunan kodlama atölyesine gelerek öğretmenleriyle beraber kendini geliştiriyor ve atölyelerimizde bulunan robotik setler ve 3D yazıcılarla robotik kodlama çalışmaları yapıyorlar. Kendilerinin geliştirdikleri robotik ve yazılım projelerini de yılsonunda bir sergiyle sunan öğrenciler kodlama eğitimi ile geleceğe bir adım daha kendilerini yakın ediyorlar. İlk yıl yapılan şenlikte 36 okuldan 85 farklı proje ile 156 öğrenci katılmıştır.
Projenin ikinci yılında kodlama atölyeleri daha etkin kullanılmaktadır. Öğrencilerin yaptığı yazılım ve robotik çalışmalarının sergileneceği 2. kodlama festivali planlanmış ve bu kapsamda kodlama yarışması düzenlenecektir.Rize Valiliği