Hafta sonu bu kez Ayder çıktık.Oradan Galler düzüne ve ardından Kavrun yaylasına geçtik.
Bu güzelim yayla bomboş.Bir iki tesis ve evin kış ayında tahrip olan kısımları onarılıyordu.
Yayla da insanlar olmadığı gibi Hayvanlar da yok.
Bir zamanlar Küçükbaş ve büyükbaş hayvan ambarı olan Rize ile Çamlıhemşin'e bağlı Kavrun yaylasında artık hayvancılık bitmiş.
Günebirlik gelen gidenler ile birkaç günlüğüne kalmak isteyenler için Yalçın ve Hüseyin kardeşler gibi onarılacak yerlerin yapımı hala devam ediyor.
Dedelerinden bu yana Kavrun'da yaşayan Hüseyin Şahin Aşağı ve Yukarı Kavrun ile ilgili çok önemli açıklamalarda bulundu.
Aşağı Kavrun'da 1960 yılında büyük bir yangın çıkmış.
Yangınla ilgili birçok araştırma yapmasına rağmen belge ve kanıtlara rastlamamış.
Aşağı Kavrun'da hayat stop etmiş.Yazın dahi kalan yok.
Eskilerde Kavrunlular hayvanlarla yola çıktığında ilk durakları Aşağı KAVRUN olurmuş.
Burada 1 ay kaldıktan sonra Yukarı Kavrun'a çıkarlarmış.
Bugün artık Aşağı Kavrun yok.Sadece adı kalmış.Yukarı Kavrun'da 24 Mayıs 2014 Cumartasi günü itibarıyla kimse yok.
Havalar da müsait değil.Sabah açan hava öğleden sonra yağışa yerini bırakıyor.Bu da yaylacıları olumsuz etkiliyor.(
Kaçkar53.com)
RİZE'NİN EN BÜYÜK YAYLASI KAVRUN
Rakım: Yukarı Kavrun 2360 m / Aşağı Kavrun 2020 m
Ev: Yukarı Kavrun 150-160 Aşağı Kavrun 15-20
Çamlıhemşin'e Bağlı
Çamlıhemşin ilçesinin 19 km. güney-doğusunda yer alan Ayder yaylasından 10 km. toprak yolla Aşağı Kavrun yaylasına varılır. Ayder'den minibüs bulunabilir. Aşağı Kavrun - Yukarı Kavrun arası üç kilometredir. Kavrun yaylasına daha çok Vice'liler yaylacılık yapmaktadır.
2350 m. rakımlı Yukarı Kavrun Yaylası Kaçkar Dağlarının en yüksek doruğu Kaçkar Kavrun Dağı'na (3932 m.) yaklaşık 8 km. mesafededir. Bu yayla, Kaçkar Kavrun Dağına tırmanış yapacak dağcıların ilk kamp yeridir. Altyapısı bulunmayan yayladaki bakkaldan bazı gıda malzemeleri temin edilebilir. Kaçkar Kavrun Dağına tırmanışta yük taşımak için katır kiralanabilir. Konaklama yeme içme Aşağı ve Yukarı Kavrun'da konaklama yeri bir kaç pansiyonla sınırlıdır. Yörede bu yaylanın adına 'Kavron' da denilmekte.
Aşağı Kavrun Yaylası
Aynı zamanda milli park sınırları içerisinde bulunan ve en önemli buzul vadilerinden biri olan Kavrun Vadisi’nin son bölümlerinde 1950-2000 m’ler arasında kurulmuş olan ve iki mahalleden oluşan Yayla, ilçe merkezine 26 km mesafededir. Kavrun Yaylaları Yukarı Çamlıca, Kavak, Sırt, Yukarı Şimşirli, Güroluk ve Pazar-Akbucak Köylüleri tarafından kullanılmaktadır. Kışın meskun olmayan yaylada yaz nüfusu 70 civarında olmaktadır. Mayıs sonunda yaylaya çıkışlar başlamakta, Ekim ortasında ise yayladan inişler tamamlanmaktadır. Aşağı Kavrun’da sağlam olarak 30 mesken bulunmakta ancak bunlardan sadece 11-12 kadarı kullanılmaktadır.
Konutlar ve hayvan barınakları Ahşap ve taş-ahşap malzemeden yapılmış olup tamamen taş malzemeli evler de mevcuttur.
NERELERE GİDİLEBİLİR
Bu yayla 2360 metre rakıma sahip ayderden araç ile 1 saat yaya olarak 3,5 saatlik bir mesafededir.Araçla varılan son noktadan sonra yaya olarak ‘Göller Bölgesine’ 2-2,5 saate varılabilir.Bu rotadan devam edilerek Olgunlar yaylasınada geçiş yapılabilir.Kavrun Yaylasından 1,5 saat uzaklıkta olan Öküz Yatağı ve Öküz Yatağı Gölüne gidilebilir.
Göller Bölgesinden Öküz Yatağına yaklaşık 2 saatlik bir sürede geçiş yapılabilmektedir.
Öküz Yatağından devam edilerek Kaçkar Kuzey rotasından Küçük Buzul ve Büyük Buzuldan Zirve tırmanışı yapılabilmektedir.Bu yayladan Palovit-Amlakit-Haçivanak yaylalarına geçiş yapılabilir.