Hayati Akbaş
ARTVİN-Artvin Kredi Yurtlar Kurumu İl Müdürlüğünün düzenlediği Çınar Altı Gençlik Söyleşileri programına konuşmacı olarak katılan İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay program öncesi basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
Karatay, hiçbir programında diyet konuşmadığını dile getirerek “Ben doğal sağlık beslenmeyi anlatıyorum. İnsanın vücudunda neye ihtiyaç vardır, insanın vücudunda ne eksik olursa, ne girerse insan sağlığına zarar verir bunu anlatmanın gayreti içindeyim. Kesinlikle şu diyeti yapın, bu diyeti yapın demiyorum.” dedi.
Şeker hastalığının en önemli nedeninin yanlış beslenme olduğunu söyleyen Karatay, “ Şeker hastalığı yanlış beslenmenin göstergesidir. Şeker hastalığı kesinlikle genetik değildir. Buradaki doğal tereyağı, doğal peynirler, fındık, fıstık hepsi sağlıklı beslenme için çok önemli. Gençlerimizi bizim geleceğimizdir. Bundan dolayı gençlerin sağlıklı olması lazım. Uğun ki programda gençlerimize sağlıklı beslenmenin yollarını anlatacağım. Sağlam kafa sağlam vücutta olur. Ruh sağlığı ayrı, beden sağlığı ayrı düşünülemez. Hepsi bir bütün olarak düşünülmeli.” ifadelerine yer verdi.
Kahvaltıda çağ döner yenebileceğini kaydeden Karatay, “Kahvaltıda et yemiyor muyuz? Kahvaltıda ev sucuğu, kavurma yemiyor muyuz? Elbette kahvaltıda çağ döner de yenir. Artvin döneri çok meşhur, bol bol yiyebilirsiniz ama yanında ekmek, pilav, makarna, patates kızartması yemeyin diyoruz. Sağlıklı bir yaşam için sağlıklı beslenme şart. Bol bol çağ kebabı, bol bol köy tavuğu ve Trabzon yağı yemeniz şart.” diye konuştu.
-Artan kanser vakalarının nedeni Çernobil
1987’de meydana gelen Çernobil faciasının tüm Avrupa ve Türkiye’yi etkilediğini kaydeden Karatay, özellikle Karadeniz Bölgesinde artan kanser vakalarındaki en önemli faktörün Çernobil faciası olduğunu ileri sürdü.
Karatay, “ Karadeniz bölgesindeki kanser vakalarının artmasını Çernobil’e bağlıyorum. Yetkililerimiz böyle bir şey yok dedi ama radyasyon bulutu üzerimizden geçti. İsrail, Fransa önlem aldı ama Türkiye’de hiç bir şey yokmuş gibi davranıldı. Karadeniz Bölgesi her şeyi ile doğal bir yer. Burada hamsi, fındık, çay var. Bunlar radyasyonla etkileşim içine girmiş olabilir ama maalesef hiçbir tedbir alınmadı.” ifadelerine yer verdi.
Karalahananın da Karadeniz Bölgesinde önemli bir besin maddesi olduğunun altını çizen, Karatay, Eskiden karalahana tiroit, guatır hastalığı yapıyor deniyordu. Böyle bir şey asla yok. Bu hastalıklar karalahanadan dolayı değil, yediğimiz un ve bazı zehirli maddelerden dolayı vücuda iyot girmiyor. Girse de kullanamıyor. İyot eksikliğinden, meme kanseri, tiroit kanseri ve guatır hastalıkları ortaya çıktı. Bunun karalahana ile ilgisi yok.” dedi.