Karadeniz'de Yayla Göçü Başladı

Rize’nin Çamlıhemşin İlçesine bağlı Sıraköylerde yaşayan yaylacıların göçü, Koronavirüs salgını ve yolların kapalı olması nedeniyle gecikmeli olsa da başladı.

YAYLALARIMIZ 19.04.2020 10:37:41 233 0
Karadeniz

PAZAR-Karadeniz Bölgesi’nde havaların ısınmasıyla birlikte yayla sezonu da açıldı. Rize-Pazar sahilden sürüleri ile yola çıkan besiciler, zorlu yolculuğun ardından yaylalara ulaştı.

Rize’nin Çamlıhemşin İlçesine bağlı Sıraköylerde yaşayan yaylacıların göçü, Koronavirüs salgını ve yolların kapalı olması nedeniyle gecikmeli olsa da başladı.

Çığ nedeniyle kapalı bulunan yollarının İl Özel İdaresi ve Köy Hizmetleri çalışanları tarafından mesai saati gözetmeksizin yoğun çalışma temposu ile 3 günde açıldığını” dile getiren, Köy Muhtarı ve yaylanın en büyük hayvancılarından Bekir Altun” “Karadeniz'de, asırlardır yaşatılan yaylacılık geleneği sürüyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl da vatandaşlar, köylerden küçük ve büyükbaşları ile birlikte yaylalara göç etmeye başladı. Rize-Pazar-Ardeşen ve Çamlıhemşin de ikamet edenler, havalar düzelip karlar kalktıktan sonra sahilde yılın 4 ya da 5 ayını geçirdikten sonra, Özellikle hayvanlarını otlatmak amacıyla yaylalara çıkıyorlar, buralarda kaldıkları süre içerisinde hem kış aylarında tüketecekleri süt ürünlerini elde ediyor hem de hayvanlarının tüketeceği otları biçiyor. Yaylada, ineklerin sütünden tereyağı ve peynir çeşitleri hazırlayanların kimi ürününü satarak geçimine katkı sağlarken, kimi de ailesinin kış mevsimindeki yiyeceğini elde ediyor. Karadeniz'de Nisan ayı ortalarında yaylalara göç edenler, ekim ayı ortalarında ise geri dönüşe geçiyor” dedi.

ÇOBAN SIKINTISI VAR'

Rize ili Çamlıhemşin ilçesine bağlı olan Sıraköy Çamlıhemşin’e 45 km uzaklıktadır. Rakım 2008 dir. Yaklaşık 100 Büyükbaş hayvanıyla Yaylası'na giden Bekir Altun (55) çoban bulamamaktan yakındı. Devletin besicilere çoban ve yem desteğinde bulunduğunu ve bunun daha da artması gerektiğini isteyen Altun, “Yaylalarda artık sıkıntılarımız kısmen yok. Ailece baba mesleği çorbacılığı sürdürüyoruz. Şimdiki nesil çobanlık yapmak istemiyor. Yem giderleri yüksek. Yaz döneminde başka çobanlara hayvanlarımızı katıyoruz. Çoban sigorta ve 5 bin liranın üzerinde maaş istiyor. Bunu verecek gücümüz olmadığı için mecburen kendi hayvanlarımızı kendimiz bakmaya çalışıyoruz. Eskiden besiciler oldukça fazlaydı. Fakat bu gittikçe her yıl azalıyor. Gençler çobanlık yapmak istemiyor. Elde ettiğimiz gelirle eskisi gibi çok kazancımız yok, maliyetler artık yüksek” ifadelerini kullandı.


Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI