Kar Kış, Yabani Hayvanların Mekanı Doğal Bir Yaşam Köyü Maden(Bazgiret)

YAYLALARIMIZ 11.11.2019 15:19:11 501 0
Kar Kış, Yabani Hayvanların Mekanı Doğal Bir Yaşam Köyü Maden(Bazgiret)

DOKADAK Doğa Sporları Kulübü Başkanı Dursun Ali Demiroğlu başkanlığında Artvin merkezden yaklaşık 100 km uzaklıkta ki Şavşat Maden köye (bazgiret) gezi düzenlendi.

Ardeşen’den kalkan 2 araçla 4 saatte Şavşat’a ulaşıldı. Zirvede Kurulmuş Bakir Kalan Maden (Bazgiret)Köyüne varıldı..

Kar Beyaz filmi Maden Köyü’nde çekildi. Birçok belgesel ve kısa filme konu olan köy dünyada adını duyuran ender köylerden birien geldiğimizi söyleyen Demiroğlu “Yaz biter sonbahar gelir. Bazgiret'e gelen bir daha gelir. Bazgiret Sonbaharda Gerçek olamayacak kadar güzel. Bu manzaraları göremeyenler için seneye yine buradayız. Her hafta farklı yerlere gezi düzenliyoruz. Dağlar çağırıyor ve bizde gidiyoruz. Doğaseverleri gezilerimize davet ediyoruz. Ne mutlu ömrünü bu dağlarda, yaylalarda geçirenlere” dedi.

GİZMELİ MADEN(BAZGİRET) KÖYÜ

Maden (Bazgiret) Köyü

Maden köyü, Şavşat’a uzaklığı 37 km. ve ortalama rakımı 1900 metre olan bir yerleşimdir. İlçeye olan uzaklığı ve ulaşımdaki zorluklardan dolayı doğal dokusunu korumaktadır. İmerhev bölgesinin bütün tipik özelliklerini Maden Köyü’nde bulmak mümkündür. Kışın yaklaşık 200 kişi olan köyün nüfusu yaz aylarında 500 kişiyi geçmektedir. Geleneksel dokusu bozulmadan günümüze kadar gelmiş olan bu köyde evler tamamen ahşaptır ve ortak mimari özellikler göstermektedir.

Bazgiret Yaylası Kar Beyaz filmi Maden Köyü’nde çekildi. Birçok belgesel ve kısa filme konu olan köy dünyada adını duyuran ender köylerden bir tanesidir.

KÖYLÜLER NELER DEDİ NELER…!

2000 yıllık bir geçmişe sahip, tarih içerisinde yörede yaşamış çeşitli uygarlıkların izlerini taşıyan Şavşat, Doğu Karadeniz Bölgesi’nin en doğu kesiminde bulunan Artvin’e bağlı, Gürcistan sınırındaki bir yerleşimdir.

Yerleşim bölgesi, Müslüman, Yahudi, Hıristiyan vb. farklı inançların yanında Çerkez, Laz, Gürcü, Hemşinli gibi Kafkas ve Karadeniz halklarının yüzyıllar boyunca dinsel ve kültürel boyutta birlikte yaşamanın örüntülerini kentsel ve kırsal yerleşimlerine yansıttığı bir karaktere sahiptir.

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde evler birbirine benzer gibi görünse de, detaylı bir yaklaşımla yerleşim ve mimarlık açısından farklar görülmeye başlar. Gürcü evleri ise temelden çatıya dek ahşap yapı elemanları ve malzemelerinden oluşur. Çok daha mekânsal detaylara sahiptir.

Şavşat yöresinde tümüyle ahşaptan yapılmıştır.

Şavşat Gürcüleri, köy geleneklerini koruyan bir halktır. Kış şartlarının çok ağır olması ve uzun sürmesi, yılın geri kalanında insanların yoğun biçimde çalışmasını gerektirir. Şavşat köylerinde yaşayan insanların temel geçim kaynağı, küçük ölçekli bitki tarımı ve hayvancılıktır. Çeşitli işlerin yardımlaşma, dayanışma yoluyla yapılması köklü geleneklerden biridir. Evler hep birlikte imece usulü yapılır. Çok eski çağlardan beri bağ ve bahçecilik yöre insanı için çok önemli bir uğraş olmuştur.

Evi tamamlayan yapılar, merek, ambar veya “bagen” denilen yüksekçe bir tahıl sundurmasıdır. Bazen bu yapıların altı, “köm” adı verilen koyun-keçi cinsinin kışın barındığı alanlar olarak da kullanılmıştır.


Anahtar Kelimeler:

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor