Fotoğraf; Adem Genç;
Haber; Kaçkar53.com
Kaçkarlarda Yaban Hayatı
Çengel boynuzlu Dağ Keçisi
(ÇBDK),Başta Doğu Karadeniz dağları(Kaçkarlar) olmak üzere, Doğu Anadolu’daki dağların birçoğunda yaşayan, Alpin ekosistemin vazgeçilmezi ve kayaların usta tırmanıcısı olan otçul bir memelidir.
Beslenme
Otçul bir hayvandır ve genelde sabahın erken saatleri ile öğleden sonra akşama kadar beslenirler diğer zamanlar dinlenirler. Gündüzcül bir otçuldur ancak otlarken çok seçici bir hayvandır. Su ihtiyacını yediği besinlerden karşılar. Kışın ağaç ibreleri, eğreltiler, çalılar ve yosunlar ile bahar ve yazın ise taze sürgünler ve alpin bitki türleri ile beslendiği bilinmektedir. Dolunay olduğu veya ortamın aydınlık olduğu zamanlarda gece beslenen bireylerde görülmüştür.
Tehditler
En büyük tehditlerden biri özellikle Rize-Fındıklı-Ardeşen-Çamlıhemşin, Trabzon, Karçal dağlarının bazı yaylalarında ve Erzurum-İspir, Verçenik dolayları ile Bingöl, Erzincan-Munzur dağları ve Sansa deresi civarında rastlanan kaçak avcılıktır.
NOT; Bu fotoğraf yayla gezisi sırasında Fotoğraf sanatçısı Adem Genç tarafından çekildi. Kötü niyetli kişilerden doğal hayatı korumak adına yer konusunda açıklama yapmıyoruz.