Rize- Kaçkar Dağları Doğu Karadeniz’in ve Türkiye’nin en yüksek rakımlı doğal güzellikleri de 4 mevsim beraberinde barındırıyor.
Bu güzellikler arasında yöre halkı arasında “ ağlayan gelin” olarak adlandırılan “Ters Lale’leri Kaçkarların eteğinde ve Verçenik dağı vadisinde 2800 rakımlı yüksekliklerde bulunan yaylalarda Haziran ayı içerisinde görmek mümkün.
Haziran ayının ilk haftasından başlayarak, 15 gün hayat süren TERS Lale’leri fotoğraflamak için doğaseverler yollara düşüp, zorlu parkurları aşmaya çalışıyor.
Rize ile Pazar İlçesinde Doktorluk yapan Erhan Balta,2830 rakımlı Verçenik Dağı yamaçlarına giderek TERS Lale’lerin fotoğraflarını çekti.
Kaçkar Dağlarının eteklerinde daha çok 2 bin rakımdan başlayarak 3 bin 500 rakımlara uzanan yaylalarda papatyalar, dağ sümbülleri, bataklık nergisler, çan çiçekleri ve ters laleler ile çok sayıda değişik tür bulunmakta olduğunu ifade eden Dr.Erhan Balta, “Haziran ayının ilk haftasından ortaya çıkarak ve 15 gün sonra hayata veda eden, yörede nadir olarak yetişen, dağ ve doğa gezginleri ile yaylacılar tarafından “Ters Lale”le olarak bilinen rengi ve adından da anlaşılacağı gibi ters durmasından dolayı ilgi odağı oluyor. Fotoğraf tutkunlarının 2800 ve üstü rakımlarda ve Verçenik Dağı yamaçlarında büyüyen Ters lale, yemyeşil yapraklarıyla birlikte ikiz kardeş misali ayrılmadan ilgi odağı olmaya devam ediyor. Bizlerde her Haziran ayı geldiğinde, buralara gelerek bölgemizin en önemli endemik türünü fotoğraflamaya çalışıyoruz” diye konuştu.
Rize ili Pazar İlçesi Ziraat ve Doğa Bilimler Fakültesi Dekanı Prof Dr.Fatih Seyis, Hüznün Sembolü bilinen en eski süs bitkisi olan, Ters Lale (Fritalliaria cinsine ait bir bitki) , soğanlı bitkiler familyasındandır. Birçok din ve kültür için hüznün sembolü kabul edilmiş, efsanelere konu olmuştur.” Dedi.
Ters lalenin dünya genelinde 167 türü bulunmakta ve en fazla tür çeşidi de Türkiye'de bulunmaktadır. Türkiye’ de araştırma ve incelemelerde 43 ters lale türüne rastlanmış ve bu türlerden 20'sinin Türkiye'de endemik olduğu tespit edilmiş olduğuna dikkat çeken Prof Dr.Fatih Seyis, Rize’ de halk arasında ağlayan gelin olarak ta adlandırılmaktadır. Rize’ de Kaçkarların eteğinde olan yaylalarda kendisine rastlamak mümkündür” ifadesini kullandı.
Ters lalenin süs bitkisi olarak park ve bahçelerde yetiştirildiğinin görülebileceğine dikkat çeken Pazar Ziraat ve Doğa Bilimler Fakültesi Dekanı Prof Dr.Fatih Seyis, şöyle devam etti.
“Kesme çiçek olarak pek önemi olmadığı bilinmekte, zira bitkinin kendine has bir kokusu bulunmaktadır. Bu kokunun fare, köstebek gibi kemirgenleri ve diğer bazı hayvanları kaçırıcı-uzaklaştırıcı etkisi vardır. Bunların zararına karşı çit bitkisi olarak da kullanılmaktadır.Fritillaria cinsine dahil bitkiler, geleneksel Çin tıbbında binlerce yıldır yaygın olarak kullanılan birçok farmasötik olarak aktif bileşen içermektedir. Tıbbi amaçla değerlendirilebilecek Fritillaria genetik kaynaklarına bilimsel ilginin gitgide artması sonucu çeşitli Fritillaria türlerinde bilinenden farklı alkaloid, terpenoid, saponin ve diğer birçok bileşiğin keşiflerine ve bunların kemotaksonomisi, moleküler filogenisi ve farmakolojisi üzerinde çalışmalara yol açmıştır. Bununla birlikte, 165 türün yaklaşık% 80'inin fitokimyası araştırılmamıştır, ki bu Fritillaria’ dan geliştirilen ürünlerin kalite kontrolünü ve tedavi amaçlı kullanımını aksatmaktadır.”