İSTANBUL'DAN ARHAVİ'YE HES DESTEĞİ

BURADA OTURAN ARHAVİLİ KARDEŞLERİME SESLENMEK İSTİYORUM

YÖREDEN HABER 30.01.2014 20:09:09 42 0
İSTANBUL

Arhavi-Kamilet Vadisi’nin Arhavi’nin ve Arhavi’de yaşayan insanların, hayvanların, bitkilerin yaşam alanı olduğunu, bu vadiyi para karşılığı kişi veya şirketlere verilemeyeceğini, kamunun ve doğanın olduğunu haykırdılar.

Gerek Arhavi içinden gerek Arhavi dışında yaşayan Artvinli ve Arhavililer akın akın Arhavi’ye gelerek Kavak’taki HES projesinin yapılacağı yerde toplandı. Eylem için yaklaşık 2 bin 500’den kişi ilçeye gelmişti. Kalabalık hep bir ağızdan  “HES’lere karşı olduğunu haykırdı.
Eyleme katılanlardan birisi de İstanbul-Bağcılardan gelen çevreci Emine Uyanık’tı. Uyanık, ‘Arhavi’nin en zor gününde Arhavi’nin yanında olamayacaksam ne zaman Arhavi’nin yanında olacağım’ diyerek şunları kaydetti; “ Ben Arhaviliyim. Bu mahallede büyüdüm. Burada evim, tarlam, bahçem var. Biz bu vadi sayesinde, bu dere sayesinde yaşadık, var olduk. Bu dereler bize dededen, babadan emanettir. Geleceğe aynı şekilde verilmek üzere emanet edilmiştir.
 
 Şimdi kalkmışlar derelerimizi, vadimizi bize sormadan, Ankara’da oturmuş, anlaşmışlar satmışlar.  Kimin deresini, kimin vadisini kime satıyorsunuz. Burada yaşayan insanlara hiç mi saygınız yok? Bu insanlar bu doğanın bir parçasıdır. Bu dere doğanın ta kendisidir. Bizden bunu aldınız mı, kurşun sıkmanıza gerek yok, toplu yok ediş yapan biyolojik saldırı yapmış olursunuz. Bugüne kadar yapılan HES’leri gördük. Suyun %90’nını borulara alıp %10’unu bırakacaklarını söylediler. Ama  zaten 9 ay can suyudur. Bunu nasıl bırakacaklar. Bırakamıyorlar. Dereler kuruyor. Su şirketlere kullanım hakkıyla verildiği için öncelik onların oluyor. Ben bin beş yüz kilometre yolu kız çocuğumla gelerek bu eyleme destek veriyorum. Memleketime sahip çıkıyorum. Beni üzen ise burada oturup da pencerelerden, perdenin arkasından dışarıyı izleyen Arhavililer oldu. Demek ki nasıl bir tehlike ile karşı karşıya olduklarını henüz öğrenmemişler, haberleri yok.
 
 
Ben her yıl en az 5 ay burada kalıyorum. İstanbul beni boğuyor. Ama işimizi orada mecburen oradayız. Emekli olduktan sonra hep burada kalacağız. Eşim TIR sürücüsüdür. Bazen bu tarafa işi düştüğünde ben de geliyorum, memleketin havasını alıyorum, sonra tekrar gidiyorum. Arhavili kardeşlerime şunu söylemek isterim; ne olur etraflarına baksınlar, memlekete sahip çıksınlar. Kim geliyor, kim gidiyor, ne yapıyorlar takip etsinler.
 
 
Biz burada olamadığımız için çok şeyden geç haberdar oluyoruz. İş işten geçmiş oluyor. Sağ olsun gençler interneti çok iyi değerlendiriyorlar da haberimiz oluyor. Bugün bu kadar insan bu sayede bir araya geldi. Bülbülü altın kafese koymuşlar yine de ah vatanım vah vatanım demiş. Beni o bülbül farz edin. ”dedi. 08 HABER(ARTVİN)

Anahtar Kelimeler:
1

ÇAYMER sezonu açtı, kendi yaş çay fiyatını açıkladı

2

Macaristan’dan getirdiler, Rize’de denenmeye başlandı

3

Projenin ilk ayağı Rize Pazar’da başladı.

4

İSTANBUL’DA DÜZENLENEN YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI SONA ERDİ.

5

BATUM’DA SINIR TEMSİLCİLERİ TOPLANTISI YAPILDI