İstanbul Pazarlılar Birliği'nde Kitap ve Söyleşi günleri devam ediyor

Pazar Kültür Sanat Evi Kalbimizin Kıyısından ve Kalbimizden Sesler başlıkları adı altında iki seri halinde hayata geçirdiği eserlere yenilerini eklemeye devam ediyor.

KULTUR-SANAT 16.01.2023 09:49:55 397 0
İstanbul Pazarlılar Birliği

PAZARLILAR BİRLİĞİ’NDE KİTAP TANITIMI VE SÖYLEŞİ

Pazar Kültür Sanat Evi Kalbimizin Kıyısından ve Kalbimizden Sesler başlıkları adı altında iki seri halinde hayata geçirdiği eserlere yenilerini eklemeye devam ediyor.

Pazara bağlı Kalbimizin Kıyısından serisinde 48 köyün tamamının kitaplaştırılması yolunda altı eser hayata geçti. Kalbimizden Sesler sersinin 3. Ve yeni eseri olan Havva Başusta Tozan’ın Paniçi Öyküleri isimli kitabı yayınlandı.

VİDEO İÇİN TIKLA

https://youtu.be/Z7Vs9-XrTQo

PAZAR SANAT EVİ- PAZARLILAR BİRLİĞİ VE KÜLTÜRE DESTEK

Paniçi Öyküleri isimli kitabım tanıtılması ve imza günü adı altında Kadıköy’de bulunan Pazarlılar Birliği Derneği’nde güzel bir etkinlik düzenlendi. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan İstanbul Pazarlılar Birliği Dernek Başkanı Mustafa Atar, İstanbul Pazarlılar Birliği’nin çalışmalarından söz etti. Kültürün ve sanatın sanatçının her zaman yanında olduklarını vurguladı. Pazar Kültür Sanat Evi’nin hayata geçirdiği eserlerden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Paniçi Öyküleri isimli kitabın yazarı Havva Başusta Tozan’ın eseri için, katılımcılara da destekleri için teşekkür etti. Kitap serisinin fikir babası olan Sol Parti Meclis Alper Taş yapılan çalışmanın Pazar için önemini vurguladı. Kitap serilerine eserleriyle destek olan yazarlara, kitapların hayata geçmesinde büyük emeği olan Şair Yazar İbrahim Karaca’ya, Pazarlılar Birliği Dernek Başkanı Mustafa Atar ve destek olan herkese teşekkür etti. Rize Masası Başkanı Necati Ekşi Yaptığı konuşmada böyle güzel bir etkinlikte yer almaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Yapılan kısa giriş konuşmalarının ardından Havva Başusta Tozan, Kadriye Müftüoğlu’nun moderatörlüğünde yapılan söyleşi de Paniçi Öyküleri kitabının hikayesini davetlilere anlattı.

AMAÇ KÜLTÜRÜMÜZÜ GELECEK KUŞAKLARA AKTARMAK

Havva Başusta Tozan kitabının girişinde şu bilgilere yer veriyor: Temel insan problemlerini doğup büyüdüğüm yörenin kültürüyle anlatma fikri zihnimi birkaç yıldır meşgul ederken, “Kalbimizden Sesler” gibi bir projenin varlığından haberdar olmak hayal gücümü kamçıladı. Öykülerimin çekirdeğinde yaşanmışlıklar olmakla birlikte çoğu kurgusal niteliktedir... Velhasıl hemen hepsinin ruhu, size neresinin gerçek neresinin kurgu olduğunu fısıldayacaktır. Kültürümüzü gelecek kuşaklara aktarma amacıyla başlayan bu harekette yöresel yazar ve okuyucu kazandırma tarafının biz yazanlar için çok daha heyecan verici olduğunu söylemek isterim. Bu fikrin öncüsü olan Pazar Kültür Sanat Evi’ne, Alper Taş’a, İbrahim Karaca’ya ve ilk okuyucum Kadriye Müftüoğu’na sonsuz teşekkürlerimle.

HAVVA BAŞUSTA TOZAN KİMDİR?

1969 Çayeli doğumludur. 1986 yılında Pazar Lise sinden mezun olmuş aynı yıl İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümüne girmiş, 1990 yılında mezun olmuştur. 1991 yılında Düzce Gümüşova Lisesi’ne atanmış, Arsal Anadolu Lisesi ve Düzce Öğretmen Lisesinde (Turgut Özal Anadolu Lisesi) uzun yıllar görev yapmıştır. Halen İstanbul Ataşehir Anadolu Lisesi’nde edebiyat öğretmenliğine devam etmektedir. Tiyatro, tarih ve felsefe özel ilgi alanları olmakla birlikte, öğrenmeyi öğretmekten daha çok seviyor. Evli ve bir kız çocuğu annesidir.

KALBİMİZİN KIYISINDAN HAYAT BULAN KİTAPLAR

“Kalbimizin Kıyısından” adı verilen kitap serisi kapsamında şimdiye kadar altı köyün kitabı kendi içinden çıkan yazarlar tarafından yazıldı: 1-Sapu’nun Ayak İzleri (Kadriye Müftüoğlu), 2-Bir Avuç Haçapit (İbrahim Karaca), 3-Carcivat Avlaşkimi (Recep Memişoğlu), 4-Kvakçe’den Beyaztaş’a, (Mustafa Korkmaz), 5-Lamgo’nun Öyküsü (Ahmet Şahinbaş) ve 6- Başköy Tarih Seçere Hatıra (Murat Hiçyılmaz).

KALBİMİZDEN GELEN SESLERE KULAK VERİN

Bu seri devam ederken, bölgeden beslenen edebi çalışmaları içeren ve “Kalbimizden Sesler” adını taşıyan bir başka seriye başlandı. İlk önce Yaşar Çelik imzasını taşıyan “Helun ile İbali” adlı öykü ve şiirler yayınlandı, daha sonra Kadriye Müftüoğlu imzalı “Nana, Nusa, Nena” (Anne, Ses, Gelin) adlı, yaşanmış beş adet öyküden oluşan bir kitap hayata geçti. Bu serinin yeni ve 3. Kitabı Havva Başusta Tozan’ın Paniçi Öyküleri adını taşıyor.

KALBİMİN KIYISINDAN KİTAP SERİSİ

Kalbimizin Kıyısından 1

SAPU’NUN AYAK İZLERİ KADRİYE MÜFTÜOĞLU

Sapu Köyü’e iki yoldan da gidilebildiği için, iki Sapu vardır: Boda Sari denilen yerden başlayıp yol boyu Papilat (Sessizdere) köyüne doğru uzanan Sapu 1 ve Bölge Trafikten yukarıya doğru çıkılan Sapu 2 köyünün Ardeşen tarafında, karşısında Sukita (Derebaşı) köyü yer alırken Pazar tarafında İlastas (Yemişli) köyü bulunmaktadır. Köy 2015 yılında mahalle olmuştur. Kadriye Müftüoğlu kitabında köyde iz bırakmış insanların hikâyelerini yarınlara taşıyor.

Kalbimizin Kıyısından 2

BİR AVUÇ HACAPİT İBRAHİM KARACA

Resmiyetteki adı Subaşı olsa da halk arasında geleneksel olarak Haçapit diye bilinen köy, sahile en yakın (9 km) Hemşinli köyüdür. Oldukça büyük bir köy olan Haçapit, birçok mahalleden meydana gelir. Üniversite öğrenimi görmüş insan oranı oldukça yüksek olan bu köyde, hayatın her alanında önemli yerler edinmiş çok sayıda isme rastlanır. İşte bu isimlerden biri olan İbrahim Karaca köyünün tarihine kültürüne gündelik hayatına ışık tutan bir esere imza attı.

Kalbimizin Kıyısından 3

CARCİVAT AVLAŞKİMİ RECEP MEMİŞOĞLU

Recep Memişoğlu eserinde Carcivat folkloru, kültürü, geleneğini ele almış. Carcivat’ın dünü ve bugünüyle doyumsuz bir yolculuğa çıkarmış. “Carcivat bizi çağırıyor; annelerimizin, dedelerimizin doğduğu evlerin avluları, suları her derde deva soğuk pınarlar bizi çağırıyor”.

VİDEO LİNKİ

https://youtu.be/Z7Vs9-XrTQo

Kalbimizin Kıyısından 4

KVAKÇE’DEN BEYAZTAŞ’A MUSTAFA KORKMAZ

Eski adı Kvakçe olan Beyaztaş Mahallesi, Pazar’ın yeni sayılabilecek yerleşim yerlerindendir. Ağırlıklı olarak Çamlıhemşin’in Kale-i Bala (Hisarcık / Kale) Köyü kökenlilerden oluşan Kvakçe, 1960’lı yılların sonunda yapılan halk oylamasıyla “Beyaztaş Mahallesi” adıyla şehir yönetimine katılmıştır. Mustafa Korkmaz bu kitabıyla Beyaztaş Mahallesi’nde yaşayanların kültürel değerlerinde, çokça hasretlik, gurbetlik kokan türkülerinde, manilerinde tarihi 1500’li yıllara kadar uzanan Kale-i Bâlâ’nın izlerini gözler önüne seriyor.

Kalbimizin Kıyısından 5

LAMGO’NUN ÖYKÜSÜ AHMET ŞAHİNBAŞ

Lamgo; Papatya (Papat), Ortayol (Meleskur) ve Elmalık (Kuzika) köyleriyle çevrilidir. Köyümüzde bir tarihi kale (Cixa) vardır, yeni ismi bu kaleden esinle “Yücehisar” olarak belirlenmiştir. Lamgo, geçmişinde ilk ve ortaokulu olan, bölgeye hizmet eden tarihi bir köydür. Köyün dere kenarında “Lamgoaltı” olarak bilinen yer, iki tane okulu, postanesi, fırını, demirci, tuhafiyeci, bakkal, berber, un mamulleri dükkânları, değirmenleri ve kahveleriyle o vadinin kültür başkenti olacak şekilde tarihe tanıklık etmiş bir yerdir. Ahmet Şahinbaş bu çalışması ile Lamgo’nun tarihini kültürünü iz bırakan isimlerinin gözler önüne sermiştir.

Kalbimizin Kıyısından 6

BAŞKÖY TARİH SEÇERE HATIRA MURAT HİÇYILMAZ

2011 yılında köyünü kitaplaştıran ve alanında güzel eserlere imza atmış olan Murat Hiçyılmaz, geçen süre içinde yeni bilgilere belgelere ulaştı. Bu bilgiler ışığında eser Kalbimizin Kıyısından serinin altıncısı olarak yayınlandı.

KALBİMİZDEN SESLER KİTAP SERİSİ

Kalbimizden Sesler 1

HELUN İLE İBALİ YAŞAR ÇELİK

'Dört Mevsim', 'Gitmeyen Ayakların Yorgun Düşünceleri' ve 'Yorgun' adlı üç adet şiir kitabı olan Yaşar Çelik’ın bu kitabı, baştan ayağa Hemşin kokuyor. 'Helun ile İbali' ve 'Sevelukli Çocuk' adlı roman tadında iki öykü, arkasından bir avuç 'Saklı Şiir' yer alıyor. Yaşar Çelik kendisini şöyle analatıyor: 'Bu adam sıradan bir demirci, gurbetçi, pastacı, ihtiyacı olana hizmetçi, yarı buçuk tulum çalan, iyi horon vuran, güzel türkü diyen bir Çamlıhemşinlidir. Şimdi ise bir yanı yatak bir yanı tekerlekli sandalye, tam 30 yıldan beri kendi düşünceleriyle cebelleşiyor. Her ne kadar Mikrunkavak'ta doğup okula gitmiş olsa da, babası sayesinde 'Lazlık' denilen 'Yağmurlu Mahalle'de oturmaktadır.

Kalbimizden Sesler 2

NANA NUSA NENA KADRİYE MÜFTÜOĞLU

Kadriye Müftüoğlu, bu çalışmasında yüreğe dokunan bir anlatımla coğrafyamızın yaşanmış kadın öykülerini aktarmaktadır. Kitapta, “bir insan, bir kadın bunca şeyi nasıl yaşar, neden yaşar, bir hayat neden böyle yaşanır” sorularını sordurtan ve her biri yüzünüze en az diğeri kadar bir şiddetle çarpan öyküler yer almaktadır.

Kalbimizden Sesler 3

PANİÇİ ÖYKÜLERİ HAVVA BAŞUSTA TOZAN

Bu kitapta yöremizden çıkıp gelen on üç öykü yer alıyor. Bu öykülerde kendimizi bulup geçmişe gülümsüyoruz. Bazen ilkel yönümüzü görüyoruz ve yüzümüz kızarıyor, bazen gururlanıp duygulanıyoruz.

Not: Bu yazıyı hazırlarken bilgilerinden yaralandığım İbrahim Karaca ve her kitabın yayınlandığı haberini bir müjde gibi aldığım Alper Taş ağabeylerime, Pazarlılar Birliği Derneği Başkanı Mustafa Atar’a ve emeği geçen herkese teşekkürler…

Haberin videosu

https://youtu.be/Z7Vs9-XrTQo

Fatih Sultan KAR / İST.


Anahtar Kelimeler:

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor