Tarih: 18.10.2018 08:59

İNŞAAT MÜHENDİSLERİ ODASI YUSUFELİ BARAJINDA İNCELEMELERDE BULUNDU

Facebook Twitter Linked-in

Yusufeli Barajı inşaatı ile Yusufeli İlçesi yeni yerleşim alanına İMO Artvin Temsilciliği üyeleri 25 üyesiyle ile teknik gezi gerçekleştirdi.

Hayati Akbaş

YUSUFELİ-Yusufeli ilçesinde çift eğrilikli beton kemer kategorisinde Türkiye’nin en yüksek, dünyanın ise üçüncü en yüksek barajı olacak Yusufeli Barajı inşaatı ile Yusufeli İlçesi yeni yerleşim alanına İMO Artvin Temsilciliği üyeleri 25 üyesiyle ile teknik gezi gerçekleştirdi.

İlk olarak Yusufeli barajı ve HES inşaatı alanına gidilirken DSİ personellerinden Harita Mühendisi Kerim Ataman’dan sunum ofisinde teknik bilgiler alındı. Bu bilgiler doğrultusunda Kurulu gücü 558 MW, yıllık enerji üretimi 1 milyar 888 milyon kWh/yıl olacak barajın tamamlanması ile yıllık yaklaşık 600 milyon TL milli bütçeye katkı sağlanacağı, 13 Ağustos 2012 tarihinde ihalesi yapılan Yusufeli Barajı ve HES projesinin inşaat çalışmalarına 21 Aralık 2012 tarihinde başlandığı, 30 Mart 2018 tarihinde ise ikmal ihalesi yapılan Yusufeli Barajı ve HES projesinde inşaat çalışmalarına 20 Nisan 2018 tarihinde başlandığı, sözleşmeye göre iş bitim tarihinin ise 4 Nisan 2021 olduğu bilgileri alındı. Yusufeli Barajı ve HES inşaatında geçici bağlantı yolları, baraj ulaşım yolları tamamlanırken, 1 Nisan 2014 tarihinde Çoruh Nehrinin derivasyonu yapılmış. Baraj gövdesi kazı ve destekleme çalışmalarına 20 Haziran 2014 tarihinde başlanmış, 21 Haziran 2018 tarihinde temel kotuna ulaşılmış olduğu bilgileri alındı. Temel enjeksiyon çalışmaları tamamlanan projenin enerji kırıcı havuz kazısına başlanırken, kazı ve destekleme çalışmaları devam etmekte olduğu öğrenildi.

11 Temmuz 2018 tarihinde baraj gövde betonu döküm çalışmalarına başlanırken, bugüne kadar 140 bin m3 baraj gövde betonu dökülmüş olduğu, enerji yapıları ulaşım, kablo ve havalandırma amaçlı tüm tünel ve galeriler tamamlandığı ifadeleri verildi. Santral binası kazı ve destekleme çalışmaları ile tavan kemer betonu inşaatlarının sona erdiği, santral binasında gömülü parça montajları ile kalıp, donatı ve beton dökümleri koordineli olarak devam etmekte olduğu, enerji şaftı kazısının da tamamlandığı, su alma yapısı beton imalatları tamamlanırken, tünel kısmında kaplama betonlarına başlandığı, şalt sahası kazı çalışmaları tamamlandığı, şalt sahası binası inşaatına başlandığı öğrenildi.

Bu bilgiler sonrasında sahada teknik incelemeler yapıldı. Görevli Mühendislere sorulan sorulara sahada yapılan imalatlar gösterilerek cevaplar alındı. DSİ yemekhanesinde verilen yemek sonrasında Yusufeli yeni yerleşim bölgesini incelemek üzere temsilcilik üyelerimizle ilgili arkadaşlara teşekkürlerini sunarak baraj inşaatı sahasından ayrılındı.

Yusufeli ilçesi yeni yerleşim yerine varıldığında ilk olarak DSİ personellerinden İnşaat Mühendisi Suat Köse’den sunum odasında teknik bilgiler alındı. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından yapılmakta olan Yusufeli İlçesi Yeniden Yerleşim Üstyapı çalışmaları İnşaatlarının devam ettiği, Yusufeli İlçesi Yeniden Yerleşim Yeri Üstyapı Çalışmaları kapsamında 3 bölge olarak planlandığı, 3. Bölgede (Tekkale Köyü Tarafı) inşa edilecek olan 334 adet konut, 6 adet işyeri, 1 adet 24 derslikli lise, 1 adet sağlık ocağı, 1 adet ilçe jandarma komutanlığı binası ile altyapı ve çevre düzenlemesi işlerinin yer aldığı öğrenildi. Daha sonrasında Şantiye sahalarına gidilip yapılan çalışmalar izlendi. 3. bölgedeki yapımı tamamlanan örnek konutlar gezildi. Bu gezi esnasında Yusufeli İlçe Kaymakamı Sayın Eyüp Kaykaç ile da karşılanırken kendisi ile şantiye sahasında karşılıklı bilgi alışverişinde bulunuldu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —