Dünyanın bir çok bölgesinde oruç tutan Müslümanlar sıcak havalar ve susuzluğu sorun ederken, İskandinav ülkelerinde yaz aylarında güneşin batmaması nedeniyle oruç süresi 20 saati aşıyor. İsveç'in başkenti Stockholm'de yaşayan Müslümanlar iftarı Türkiye saatiyle 23.06'da yaparken, imsak vakti ise yaklaşık 4 saat sonrası olan 3.30'da denk geliyor. Ülkenin biraz daha kuzeyine çıkıldığında bu süre daha da uzuyor ve güneş neredeyse hiç batmıyor.
ORUÇTAN SIKINTIMIZ YOK
İsveç'te yaşayan Türklerle dünyanın değişik İslam ülkelerinden gelen Müslümanlar Ramazan ayında ibadetlerini huzur içinde yerine getirmenin huzurunu yaşadıklarını ve oruçla ilgili bir sıkıntılarının bulunmadığını aktarıyor. Ramazan'da Müslümanlar arasında daha fazla kaynaşma göze çarparken, ibadete açık camilere gelip namaz kılanların sayılarında da artış gözleniyor. Stockholm'de cuma günleri minaresinden ezan okunan Fittja Ulu Camii de cemaatle dolup taşıyor. Özellikle cuma günleri camiye sığmayan Müslümanlar caminin önündeki açık alanda saf tutup namazlarını kılıyor.
UZUN AMA SERİN
İsveç'te 40 yıldan bu yana yaşayan İbrahim Okur, her cuma günü Fittja Ulu Camii'nde namazı kıldıklarını söyleyerek, İskandinav ülkelerinde Ramazan günlerinin yaz aylarında uzun ancak serin geçtiğini ve bu nedenle zorlanmadıklarını söyledi. Okur, Ramazan ayını İsveç'te geçirmeyi özellikle tercih ettiklerini belirterek, '
Türkiye'de bu aylar çok sıcak oluyor. Geçen yıl Ramazan ayında 10 gün kadar memleketimiz Konya Kulu'da bulunduk. Ancak çok sıcak olduğu için daha fazla kalamadık ve İsveç'e geldik. Orucumuza burada daha rahat devam ettik' dedi.
600 BİN MÜSLÜMAN
İsveç'te 600 bin Müslüman yaşıyor. İsveç İslam Federasyonu Sekreteri Ruhsar Esmeröztürk televizyonda Türkiye'deki iftar programlarını seyrettikten sonra Stockholm'de iftar için yemek yapıp, sofraları hazırladıklarını söylüyor ve ekliyor, 'İsveç'te Ramazan'da günler uzun ancak insanda ibadet aşkı olduğu zaman, inanç olduğu zaman, Allah kuvvetini de sabrını da veriyor.'
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Stockholm için hazırlanan imsakiyeye göre bazı kentlerde
iftar ile imsak arasında 5 saate yakın süre bulunurken, bazı kentlerde ise bu zaman 2,5 saate kadar düşebiliyor. Stockolm'de 19,5, Oslo'da 20, İsveç'in kuzeyinde kutba daha yakın yeri olarak bilinen Kiruna'da 22 saat oruç tutuluyor.
yenişafak