İDAM EDİLDİ.KAOS BEKLİYOR.

Bangladeş'de, Cemaat-i İslami liderinden Abdülkadir Molla idam edildi. Abdülkadir Molla kimdir?

YURT VE DÜNYA 13.12.2013 07:47:47 236 0
İDAM EDİLDİ.KAOS BEKLİYOR.




Bangladeş'te Cemaat-i İslami Partisi Genel Sekreter Yardımcısı Abdülkadir Molla'nın idam edildiği bildirildi.


Abdülkadir Molla kimdir?

Bangladeş'te 1971 yılındaki bağımsızlık mücadelesi sırasında savaş suçu işlediği iftirasıyla hakkında idam cezası kararı çıkan Cemaat-i İslâmi Partisi liderlerinden biri olan Abdülkadir Molla, partinin genel sekreter yardımcılığı görevini yürütüyordu. Geçmişte The Daily Sangram gazetesinin yayın yönetmenliğini de yapan Abdülkadir Molla, 1986 ve 1996 yıllarında iki kez parlamentoya girebilmek için aday oldu.

Bangladeş'te 2009 yılında kurulan Uluslararası Suçlar Mahkemesi'nde yargılanan, 5 Şubat 2013'te savaş suçları ve insanlığa karşı suçlarla bağlantılı 6 iftiranın 5'inden mahkûm olan Abdülkadir Molla, bağımsızlık savaşı sırasında El Bedr milis gücünün üyesiydi.

Kararın açıklanmasının ardından savaş suçlarından yargılananların idamla cezalandırılmasını isteyen Şahbag protestoları başladı. Dakka'da başlayan protestolar, ülkenin diğer kesimlerine sıçradı. Protestocuların talepleri arasında Cemaat-i İslâmi Partisi'nin yasaklanması da bulunuyordu. Bunun üzerine Cemaat-i İslâmi Partisi, mahkûm olan ve suçlanan liderlerinin serbest bırakılması talebiyle karşı gösteriler başlattı. Bangladeş Yüksek Mahkemesi, 17 Eylül 2013 tarihinde Abdülkadir Molla'ya verilen ömür boyu hapis cezasını idam cezasına çevirdi. 



Bangladeş için kaos planı

Bangladeş'te savaş suçu işlediği iddiasıyla yargılanan ve idam cezasına çarptırılan Cemaat-i İslami Partisi Genel Sekteret Yardımcısı Abdulkadir Molla'nın infazı gerçekleştirildi. Molla, geçtiğimiz şubat ayında ömür boyu hapse mahkum edilmişti. Ancak Anayasa Mahkemesi, müebbet cezasını bozdu. Mahkeme, Molla'nın idam edilmesi yönünde karar verdi.

Önceki gece idam edileceği açıklanan Molla'nın infazı tepkiler üzerine ertelendi. Mahkeme bir karar alınana kadar idamın ertelendiğini açıkladı. Molla'nın avukatlarının, cezanın yeniden gözden geçirilmesi talebini geri çeviren mahkeme, cezayı dün öğlen saatlerinde onayladı. İnfaz ise TSİ 18.00 civarında gerçekleştirildi.

DEVLET AFFINI REDDETTİ

Dün sabah gerçekleştirilen temyiz duruşmasında hakim karşısına çıkarılan Cemaati İslami liderinin idam kararı onanırken, mahkeme heyeti, Molla'ya 15 gün içerisinde Devlet Başkanı'ndan af talep etme hakkı verdi. Molla'ya duruşma sırasında af talebinde bulunup bulunmayacağı sorulduğu öğrenildi. Avukatlarının yaptığı açıklamaya göre Molla yine af talebinde bulunmayı reddetti.

SMS'Lİ PROVOKASYON

Molla'nın idam edilmesinin Bangladeş'te bir kaosa neden olmasından korkuluyordu. Avukatların, önümüzdeki ay gerçekleşecek genel seçimler öncesinde şiddetin baş gösterebileceği gerekçesiyle kararın askıya alınması için mahkemeyi ikna etmeye çalıştığı belirtiliyordu. İdam kararı sosyal paylaşım sitelerinde de sert dille eleştirilirken, bir çok cep telefonu kullanıcısına bilinmeyen yerden, 'Molla öldü. Bangladeşte iç savaş çıktı' şeklinde mesaj gönderildiği kaydedilmişti.

İDAM BİR SEÇİM YATIRIMI!

2010 yılında Başbakan Şeyh Hasina, 1971'de Pakistan'a karşı bağımsızlık savaşı sırasında savaş suçu işleyen şüpheliler ile ilgili özel bir çalışma başlatmıştı. Hükümet, savaş sırasında Pakistan ile işbirliği yapan, savaş suçu işlemekle suçlanan Abdülkadir Molla ve 5 Cemaat-i İslami mensubunu, 3 milyon askerin ölümünden sorumlu tutmıştı Molla ise hakkındaki iddiaları reddetmişti. İdam kararı ile hükümetin, yaklaşan seçimlerde oy oranını artırmayı amaçladığı iddia ediliyor.

Bize kul ol, dediler ben de asın dedim

Abdülkadir Molla dün sabahki temyiz duruşmasından önce karısı Sanara Cihan ve çocukları ile son kez görüşme imkanı buldu. Molla, görüşmede ailesine şunları söyledi: 'Suçum Allah'tan başkasına kulluk etmemekti. Bize kulluk et, dediler. Ben de 'asın' dedim. Ben kesinlikle masumum. İslami harekete mensup olduğum için öldürülüyorum. Şehitlik herkese ihsan edilmiş bir kader değildir. Yüce Allah bana şehitlik nasip ederse, kendimi en şanslı olarak düşünürüm. Şehitlik hayatımın en büyük başarısı olacaktır. Benim kanım İslami hareketi ayağa kaldıracak ve otokratların sonunu getirecektir.

HİÇBİR ADALETSİZLİĞE BOYUN EĞMEM

Kendim için endişeli değilim. Ben bu milletin ve İslami hareketin akıbeti hakkında endişe duyuyorum. Yüce Allah'ın lütfuyla başımı hiçbir adaletsizliğe asla eğmeyeceğim. Dünyevi bir makam önünde af ve hayat hakkı aramak asla söz konusu olamaz.' Bu arada Molla'nın oğlu Hasan Cemil, görüşmede babasının annesine 'beni doğum yerim olan Faridpur köyüne gömün' dediğini söyledi.

Ülkede iç savaş çıkabilir

Abdülkadir Molla'nın avukatı Tajul İslam, Bangladeş Anayasası dikkate alındığında bu yaşananların 'inanılmaz' olduğunu belirterek 15 günlük sürenin beklenmediğini vurguladı.

Uluslararası Ceza Mahkemesine başvuracaklarını bildiren İslam, Cemaat-i İslami üyelerine yönelik davaları bir bütün olarak mahkemeye götüreceklerini belirtti. İslam, bunun zaman alacağını ve bu süreçte ülkede karışıklıklar çıkabileceğini kaydetti.

İNFAZLAR SÜRECEK

'Molla'nın idamının diğer idam kararlarına emsal teşkil edeceğini' anlatan İslam, Bangladeş Mahkemesinin bugün yeniden toplanarak haklarında idam kararı verilen diğer Cemaat-i İslami üyelerinin cezalarını infaz etmeye çalışacağını bildirdi.

İnsanların Bangladeş sokaklarında birbirlerini öldürdüğünü söyleyen İslam, bu durumun Suriye'deki gibi bir iç savaşa dönüşebileceğinden endişe ettiklerini söyledi. İslam, hükümetin gücünü kaybetmekten korktuğu için bu tür eylemler gerçekleştirdiğini ve bu idamın hükümet açısından daha da kötü sonuçlar doğuracağını kaydetti.

İdam utanç verici

Uluslararası Af Örgütü, Abdülkadir Molla'nın idamını kınadı. Örgütten yapılan açıklamada, 'Molla'nın idamı utanç verici bir durumdur. İdamın infazı daha fazla şiddeti tetikleyebilir' denildi. BM Genel Sekreter Sözcüsü Martin Nesirky de Molla'nın idamını eleştirerek, 'BM idam cezasının uygulanmasına karşı. Bu görüşü defalarca belirttik' diye konuştu. Pakistan Cemaat-i İslami Partisi liderlerinden Liyakat Beluç ise Molla'nın idam kararının infaz edilmesinin 'adaletin ve insafın infazı' olduğunu söyledi. Beluç, 'Bu, ülkede şiddet olaylarının yaşanma riskini daha da arttırdı. Molla'nın yöneltilen suçlamaların temeli yok' dedi.

15 kişi öldü

Abdulkadir Molla'nın infazı Bangladeş'i karıştırdı. Başkenti Dakka olmak üzere infaz ülke genelindeki gösterilerle protesto edildi. Bir çok kentte çatışmalar çıktı. Ülkeden gelen ilk bilgilere göre çatışmalarda 15 kişi öldü, çok sayıda kişi de yaralandı. Destekçilerine direniş ve şiddetten uzak durmaları çağrısı yapan Cemaat-i İslami, ülke çapında 15 Aralık Pazar günü genel greve gitme kararı aldı. Ayrıca bugün tüm bölgelerde bölgelerde gıyabi cenaze namazı kılınacağı, vurgulandı.Yeni Şafak 

Anahtar Kelimeler: