Hayati Akbaş
HOPA- Hopa TSO ile Kardeş Oda protokolü imzalamak için Hopa’ya gelen Reyhanlı TSO heyeti ziyaret kapsamında HOPAPORT’u ziyaret etti.
Hopa TSO’da düzenlenen Kardeş Oda protokol imza töreni ardından HOPAPORT’u ziyaret eden Reyhanlı TSO Meclis Başkanı Mahmut İri, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cuma Kaynar, Yönetim Kurulu Üyesi, Ali Sidal, Meclis Üyesi-Genel Kurul Delegesi Ahmet Hüseyin Abay, Başkan Danışmanı Hamit Çıkar ve Genel Sekreter Orhan Yüksel, Hopa TSO Meclis üyesi ve Yüksek İstişare Kurulu Başkanı ve HOPAPORT Genel Müdürü Meriç Burçin Özer tarafından karşıladı.
Liman toplantı salonunda konuklarını ağırlayan Özer, burada HOPAPORT’un tanıtımını içeren bir sunum eşliğinde bilgiler verdi. HOPAPORT’un Ülkemiz ve bölgemiz için stratejik önemine değinen Özer, “Deyim yerinde ise Ülkemizin sınır bekçiliğini yapmanın ötesinde, Ülkemizin Dünya’ya açılan bir kapısı durumundayız. Ülkemizin önemli iki grubu CİNER Holding ve İMİKS Holding’in devasa gücünü arkamıza alarak dünyanın bir ucundan diğer ucuna yapılabilen büyük boyutlu projelerin önemli bir geçiş noktasında, önemli bir misyon üstenmekteyiz.
Hopa ve HOPAPORT olarak en önemli beklentimiz Hopa-Batum Demiryolu projesinin hayata geçirilmesidir. Bu projenin hayata geçirilmesi ile Çin’e kadar uzanan coğrafyaya ulaşımda hem ulaşım kolaylaşacak ve hem de maliyetler daha aşağı düşecek, buna paralel Ülkemiz ekonomisine önemli bir katkı sunarken yaratacağımız istihdam ile de önemli bir sorunun çözümüne katkı sunmuş olacağız.
Reyhanlı ile Hopa TSO’nun kardeş oda protokolü imzalamasını çok önemsiyorum. Hopa’mız ciddi anlamda Nakliye sektöründe adından söz ettirmektedir. 1.500’ün üzerinde TIR Potansiyeli ile Ülkemiz ekonomisine ve ihracat ve ithalatına katkı sunarken, HOPAPORT üzerinde Ortadoğu’ya yük aktarılmasında Reyhanlı’nın da önemli bir misyon üstendiğini biliyorum” dedi.
Özer sunumunda HOPAPORT’un Çimento-Tahıl-Tank ve LPG Terminalleri ile hizmet verdiğini, ciddi anlamda kapalı alana sahip olduğu ve aynı anda10 gemiye hizmet verebilecek potansiyele sahip olduklarını da ifade ederek “Biz Ülkemiz ekonomisine katkı sunma adına hiçbir masraftan kaçınmayarak Milyon dolarlık yatırımlar yaptık ve hala önümüzde hayata geçirilmeyi bekleyen projelerimiz var, ancak sıkıntımız liman işletme süremizin sona ermesine 6 yıl kalması bu projelerin bizler açısından Rantabl olup olmadığını düşünmemize neden oldu. Bizim bağlı
bulunduğumuz Bakanlık ve kurumlardan İşletme süremizin uzatılmasını beklemek en doğal hakkımızdır. Eğer bu konuda bir adım atılırsa bizde yine milyon dolarla hitap edilecek yatırımları hayata geçirmeye de başlayacağız” dedi.
Sunum heyet üyelerinin sorularını cevaplaması ardından sona erdi.
Genel Müdür Özer, Reyhanlı TSO heyetine Liman sahasını da gezdirerek, limanda bulunan terminaller ve yaptıkları işler hakkında ayrıntılı bilgiler verilmesi ardından, günün anısına çekilen fotoğraf ardından sona erdi.
KAÇKAR GÜMRÜK VE TİCARET BÖLGE MÜDÜRÜNE ZİYARET
Reyhanlı heyeti daha sonra Kaçkar Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Recep Bilgin ziyaret edildi. Ziyaretin ilk kısmı Bölge Müdürü Recep Bilgin’in makamında gerçekleşirken ikinci kısmı toplantı salonunda Bilgin’in sunumuyla devam etti.
İpek Demiryolu hakkında bilgi veren Bölge Müdürü Bilgin ayrıca tır kuyruklarının oluşmasının sebepleri, Bölge Müdürlüğünün Hopa Limanından Sarp Sınır Kapısına alınma süreci, peronların yükseltilmesi, tek durak sistemi, Vakıfbank ATM’sinin kurulması, saha güvenliği, yolcu önceliği, telsiz sisteminin devreye girmesi ve Gürcistan yetkilileriyle tampon bölgede görüşmeler gerçekleştirdiklerinden bahsetti.
Ziyaret sonunda Bilgin, Hopa TSO Heyeti ve Reyhanlı TSO heyetine gümrük sahasını gezdirerek işleyiş hakkında bilgi paylaşımı ardından sona erdi.