Hayati Akbaş
HOPA- HOPAPORT’u ziyaret eden emekli Hızlı Demiryolu Yapım Daire Başkanı Yüksek İnşaat Mühendisi Mustafa Babal “Türkiye haritasına bakıldığı zaman Doğu Karadeniz’in Demiryolu konusunda ne kadar mağdur edildiğini göreceksiniz. Şimdi önceliğimiz Trabzon-Rize-Hopa ve Hopa-Batum arasında demiryolu projesinin yatırım programlarına acilen alınmasına geldi” dedi.
HOPAPORT Genel Müdürü Meriç Burçin Özer “Ülkemiz bu coğrafyadaki 100 milyar Euro ‘lük pastadan pay almak istiyorsa, kendisine yük olmadan bulunacak dış kaynaklarla Hopa-Batum ve Hopa-Rize-Trabzon Demiryolu projesi için geç olmadan çalışmalara başlamalıdır” diye konuştu.
HOPAPORT Genel Müdürü Meriç Burçin Özer tarafından sıcak ve samimi bir ortamda misafir edilen Babal, Hopa’da bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade ederek “Bu ziyaret belki de unutturulmaya çalışılan bir projenin raflardan indirilip fizibilite çalışmalarının başlatılmasına neden olabilir” dedi.
Genel Müdürü Meriç Burçin Özer “Sayın Babal’ı Hopa’da misafir etmekten ve engin bilgilerini paylaşmasından büyük mutluluk duyuyorum. Bizler zaten Hopa TSO ile ilgili Hopa-Batum Demiryolu projesi ile ilgili çalışmalar ve girişimlerde bulunduk. Defalarca Ankara’ya gidip bakanlık ve TCDD nezdinde girişimlerde bulunduk. Projenin tozlu raflardan indirilip gündeme getirilmesi noktasında çabalar sarf ettik ama bir noktadan sonra fazla bir gelişme sağlayamadık. Aslında bu projenin hayata geçirilmesi ile devamında Rize Limanın ve Rize Lojistik merkeze bağlanması, Trabzon OSB ve Trabzon Limanı’na kadar uzaması ve daha da ilerisi Trabzon Erzincan hattında Orta koridor dediğimiz Ulusal Demiryolu ağına bağlanmasının Ülkemiz ekonomisine katkısı yeniden değerlendirilmelidir Bu projenin hayata geçirilmesi demek bölge ekonomisini adeta uçuracak, yatırım ve istihdam sağlayacaktır. Mustafa Beyle bu konularda bilgiler paylaşmanın ve bölgenin yeniden ufkunu açmada ve Trabzon-Rize-Hopa ve Hopa-Batum Demiryolu projesinin yeniden masaya yatırılarak Kamuoyu gündemine taşınmasında önemsiyorum” ifadelerini kullandı.
Mustafa Babal’da kendisinin Rize-Pazarlı olduğunu, ailenin işlerinden dolayı bölgeyi yakından tanıdığını, Trabzon –Rize-Hopa ve Hopa-Batum Demiryolu projesi ile ilgili çalışmalar yaptığını ama gerek siyasi konjonktür, gerekse değişik etkenlerden dolayı projenin değerlendirilemediğini ifade ederek “Projeyi ilgili olarak gerek TCDD ve Altyapı Yatırımlar Genel Müdürlüğü tarafından İTÜ ve gerekse Karadeniz Teknik Üniversitesine geniş kapsamlı Ön projeler ve ön fizibilite çalışmaları yaptırılmış ve raporlar hazırlattırılmıştır. Her ne hikmetse bu çalışmaların devamı getirilmemiş ve raporlar raflara kaldırılmıştır. Gerek Bölgedeki siyasiler ve gerekse iktidarlar bu projeyi sözde her fırsatta dile getirmiş ama konuşulanlar hep sözde kalmış, fiiliyatta somut bir adim (üzülerek söylüyorum) atılmamıştır. Hükümetimizin ortaya koyduğu Demiryolu Yük taşımacılığı hedefini %6’lardan %20’ye çıkartılması hedeflenmektedir. Bu kapsamda Doğu Karadeniz Demiryolu projesi gerek TSO’lar ve STÖ’ler ve gerekse limanlar ve OSB’ler tarafından yeniden gündeme getirilmelidir. Proje Hopa, Rize ve Trabzon iş dünyası ve siyasileri tarafından sahiplenilirse hayata geçirilmesi ve yatırım programlarına alınması daha da kolay olacaktır. Bugün burada belki de bunun ilk fitilini ateşlemiş olacağız” dedi.
Özer, yaklaşık 20 yıldır Hopa, Batum Demiryolu projesi için girişimlerde bulunduklarını, danışman firmaları kanalı ile projeler üretip ilgili birimlere ilettiklerini, amaçlarının öncelikle Ülke ekonomisi ve bölge ekonomisine katkı sunmak olduğunu ifade ederek “Bugün Orta Koridor üzerinde yer alan Demiryolu projemsimizde ısrarcı olmamızın en önemli nedenlerinin başında bu coğrafyada Mustafa beyin ifadesi ile 100 milyar Euro’luk bir Pazar olduğunu ve pazardan Ülkemiz ve Bölgemizin de hak ettiği payı almasını istememizdir. Bundan Hopa’da, Rize’de, Trabzon’da yararlanacaktır. Biz kendimiz açısından projeyi sahiplenmiyoruz, Bölgemizin komple projeyi sahiplenmesi, gerekiyorsa her kanalı devreye sokarak proje de adım atılmasını istiyoruz. Demiryolu Yük taşımacılığı %6’lardan %20’lere çıkartılması hedefinde mutlaka Trabzon-Rize-Hopa Demiryolu projesi olmak zorundadır diyoruz. Global düşünüldüğünde yük taşımacılığında maliyet hesapları önceliklidir. Denizyolu, demiryoluna göre 3’te 1 daha ucuzdur. Hopa-Rize veya Trabzon limanına gelen bir yük buradan aktarmalı olarak Denizyolu ile Avrupa’ya daha az maliyetle ve daha kısa sürede ulaştırmak mümkündür. Bundan dolayı Ülkemiz Çin’e kadar uzanan bu coğrafyada mutlaka bu projeyi öne çıkartmak durumdadır. Bundan da ötesi az önce dediğimiz gibi Devletimizin Doğu Karadeniz’e Demiryolu yatırımı anlamında bir borcu vardır ve bu borcu da bölgeye bu yatırımı hayata geçirerek ödemelidir diye düşünüyorum” diye konuştu.
Mustafa Babal’da konu üzerine çalışmalarına devam edeceğini ifade ederek, kendisinden istenecek her türlü desteği seve seve vereceğini vurgulayarak “Sayın Genel Müdürümüzün yaklaşımını çok önemsiyorum. Bölge olarak ben değil, biz söylemi önemlidir. Vakit geçirilmeden bu konuda adım atılmalıdır. Proje devlete ekonomik olarak yük olmadan da hayata geçirilebilir. Bu konuda yaptığımız çalışmalarda olumlu yönde devam ediyor. Yeter ki adımlar atılabilsin. Genel Müdürümüze sıcak ve samimi karşılama için teşekkür ediyorum” dedi.
Ziyaret Babal’ın konu üzerine yaptığı çalışmaları içeren bir sunum yapması ardından sona erdi.