Hopa İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne tarafından yapılan açıklamada LSD Hastalığının kontrol altına alındığı ve müdürlükleri bilgi dâhili dışında bir işlem yapılmaması gerektiği açıklandı.
Hayati Akbaş
HOPA- Hopa İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne tarafından yapılan açıklamada LSD Hastalığının kontrol altına alındığı ve müdürlükleri bilgi dâhili dışında bir işlem yapılmaması gerektiği açıklandı.
Konuyla ilgili Hopa İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “ilçemizde çıkışı teyit edilen, zoonoz karakterli olmayan (hayvandan insana bulaşmayan), yalnızca ciddi ekonomik kayba sebebiyet veren LSD hastalığı (Sığırların Nodüler Ekzantemi) ile mücadele çalışmaları kapsamında, sağlıklı hayvanların aşılanması programı tamamlanmış, bugüne kadar tespit edilen ve/veya ihbar edilen hasta (enfekte) hayvanlar toplanarak, itlaf işlemi gerçekleştirilmiştir. Bu andan itibaren görülecek LSD hastalığı belirtisi ya da LSD hastalığı kaynaklı ölümlerde çok ivedi olarak ihbarda bulunulacak, toplama ve itlaf uygulaması İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilecektir. İhbarlar, bizzat Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne yapılabileceği gibi, ilgili köy ya da mahalle muhtarına, 351 41 12 numaralı kurum telefonuna, 155 Polis veya 156 Jandarma İmdat telefonlarına da yapılabilecektir.
LSD hastalığı ile mücadele kapsamında, itlaf amacıyla alınan hayvanların bulunduğu işletmeler dezenfekte edilmiştir. En kısa sürede tüm hayvancılık işletmelerinde toplu olarak dezenfeksiyon çalışması yapılacak olup, çalışma başlayana kadar, hayvan sahiplerinin ahır, ahır çevresi, samanlık gibi ortamları yabancı giriş-çıkışlarına kapatmaları, sönmemiş kireç, dezenfektan madde veya çamaşır suyu kullanarak dezenfekte etmeleri, sığır cinsi hayvanları kesinlikle ahır bölgesinden uzaklaştırmamaları, şüphe görülen hayvanları, görevliler gelene kadar sağlıklı hayvanlardan ayırmaları gerekmektedir.
Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Komisyonu kararı ile Hendek Köyü merkez alınmak üzere, 10 km yarıçaplı karantina bölgesi oluşturulmuş ve bu bölgeye; yani Hopa ilçesinin tamamına sığır cinsi hayvan giriş çıkışları, hastalık sönüşüne kadar yasaklanmıştır.
Toplanarak, imha edilen kayıtlı (küpeli) sığır cinsi hayvanlar için, Kıymet Takdir Komisyonunca belirlenecek rayiç değer üzerinden ve % 100 oranında tazminat ödemesi yapılacak olup, bilgi verilmeden ve Hükumet Veteriner Hekimi görmeden gömülen hayvanlar için tazminat ödemesi yapılmayacak ve cezai işlem yapılacaktır.
Genel aşılama ve akabinde herhangi bir sebeple aşılanamayan hayvanlar için aynı yerleşim birimlerine tekrar gidilmiş olmasına rağmen; yer gösterilmemesi, hayvanların işletmede bulunmaması gibi sebeplerle henüz aşılanmamış hayvanlar bulunduğu değerlendirilmektedir. Henüz aşılanmamış sığır cinsi hayvanların 12 Haziran 2018 Salı günü mesai bitimine kadar bildirilmesi zorunludur. Bu tarihten sonra aşılanmamış hayvan tespit edilmesi durumunda hayvan sahibine 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunun 36.maddesinin (b) bendi uyarınca 9.188 TL idari para cezası uygulanacaktır.
İnternet ortamında, resmi ve bilimsel kaynaklara dayandırılmadan paylaşılan; gerek hastalığın niteliği gerekse resmi uygulamalarla ilgili gerçek dışı bilgilere itibar edilmemeli, doğru bilginin yalnızca Hopa İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden alınabileceği unutulmamalıdır. Kamuoyuna saygıyla duyurulur”.