Bilgin, yaptığı açıklamada, Karadeniz`in Türkiye kıyılarında 1985 yılından itibaren avlanan hamsi popülasyon parametreleri üzerinde çalışma yapıldığını belirterek, 'Su ürünleri istatistiklerine göre 2002 ile 2011 yılları arasındaki veriler incelendiğinde, bazı yıllarda hamsi av miktarında düşüş olduğu görülmektedir. 2004`de 340 bin ton olan av miktarının, 2005`de 138 bin ton civarına düştüğü gözlenmiştir. Hamsi av miktarının düştüğü yıl, palamut av miktarı ise 10 bin ton civarından 70 bin ton civarına yükseldi' dedi.
Yıllık ortalama 250 bin ton civarında olan hamsi av miktarının, 2012`de 164 bin tona gerilediğini belirten Bilgin, stoklardaki azalmanın nedenlerinden birinin de hamsi üzerinden beslenen palamut popülasyonunun artması olduğunu vurguladı.
Bilgin, Karadeniz`de, bu sezon daha çok Hopa`dan Sinop`a kadar bölgede hamsi avlandığını ifade ederek, 'Son iki haftadır deniz suyu sıcaklığının 17 derece olmasına rağmen Doğu Karadeniz`de hamsi avı devam etmektedir. Bu yıl hamsi avının Bereketli geçeceğine inanıyoruz. Avlanacak hamsi miktarının 250 bin ton civarına ulaşmasını bekliyoruz. Av miktarına baktığımız zaman palamudun ise geçen yıla oranla biraz daha az olduğunu görüyoruz' diye konuştu.
-'Hamsinin göçü için su sıcaklığı çok önemli'
Hamsinin, deniz suyu sıcaklığı dolayısıyla açıkta bulunduğuna ve bu durumun da balıkçılar açısından zor olduğuna dikkati çeken Bilgin, şöyle devam etti:'Hamsinin göç yapabilmesi için su sıcaklığı çok önemli. Özellikle kar yağışının ardından deniz suyu sıcaklığının 14 derece seviyelerine düşmesiyle yaz boyu yağ oranı artan hamsi, Karadeniz`in Türkiye kıyılarına göç etmeye başlayacaktır. Karadeniz`de bu yıl deniz suyu sıcaklığındaki düşüş, geçen yıla oranla daha düzenli. Kar yağışlarıyla birlikte hamsi kıyılarımızda daha bol avlanacaktır.'
-'Açıkta olması masrafı artırıyor'
Rize Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Mesut Rakıcı ise av sezonunun hamsi açısından Bereketli geçtiğini dile getirerek, 'Geçen yıl palamut fazla, hamsi azdı. Bu sene ise hamsi bereketi yaşıyoruz. Hamsi bol olunca vatandaş da ucuz hamsi yeme fırsatı yakalıyor' dedi.
Hamsinin şu sıralar yaklaşık 30 mil açıkta avlandığını belirten Rakıcı, 'Hamsinin çok açıkta bulunması balıkçıların masrafını artırıyor. Deniz suyu sıcaklığının düşmesiyle hamsi kıyılarımıza gelecektir. Böylece balıkçılarımız daha rahat ortamda ve daha az masrafla avlanabilecekler. Bu sayede vatandaşımız da ucuz hamsi yiyebilecek' diye konuştu.
Rize ve çevre illerde hamsinin kilosu ortalama 2.5 liradan satışa sunuluyor.