Tarih: 28.04.2014 22:29

Gökten Hoş Bir Sada Geliyor: Üç Aylar

Facebook Twitter Linked-in

Peygamber Efendimiz (sas) Recep ayına girince, “Allah’ım Recep ve Şaban’ı bize mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.” diye dua edermiş. Bu örnek dua, müminin salih ameller işleyebilmesi için faziletli vakitlere ulaşmayı dilemesinin müstehap olduğunu gösteriyor. Peki, böylesine kıymetli hazineleri nasıl idrak edebiliriz?

Hayatın yoğun temposu içinde akıp giden zamanı değerlendirmek isteyenler için dua ve niyaz mevsimi başlıyor. Bu çarşamba günü itibarıyla ‘üç aylar’ olarak isimlendirilen, manevi birçok zenginliği içinde barındıran aylara girmiş bulunacağız.

Kıymetli gün ve gecelerin birbirini takip ettiği Recep, Şaban ve Ramazan aylarını bereketlendirmek ve değerlendirmek için bir fırsata daha kavuşacağız. Nitekim, beş mübarek geceden dördü bu aylarda bulunuyor.

Recep ayının ilk cuma gecesi Regaib Kandili, namazın farz kılındığı Miraç Kandili, aklanma, arınma, affedilme manasına gelen Berat Kandili, bin geceden hayırlı Kadir Gecesi, üç aylarda idrak ediliyor.

Bediüzzaman Hazretleri de bu kutlu kameri aylardan bahsederken “Her hasenenin sevabı başka vakitte on ise Receb-i Şerif’te yüzden geçer, Şaban-ı Muazzama’da üç yüzden ziyade ve Ramazan-ı Mübarek’te bine çıkar ve cuma gecesinde binlere ve Leyle-i Kadir’de otuz bine çıkar.” diyor.

Üç aylar, mü’minin hayatında dikkat etmesi gereken en önemli manevi mevsimler. Zira bu mevsim, Allah Rasulü’nün (sas) hayatında çok önemliydi. O, Recep ayının girişiyle birlikte ibadet hayatını daha da derinleştirip, ahlaki özelliklerini güzelleştirmekteydi.

Bireysel anlamda bu şekilde hareket ederken, etrafındakileri de uyarıp, bu ayları kulluk bilinci içinde geçirmeye özendirirdi. Efendimiz’deki bu manevi hazırlık bizler için de örnek teşkil ediyor.

Zira üç aylar, insani özelliklerin olgunlaşması ve iradenin kontrol altına alınmasında büyük rol oynayabilir. Receb ve Şaban aylarının feyzinden ve bu aylarda bulunan Regaib, Miraç ve Berat gecelerinin rahmetinden istifade etmek, bir mü’min için büyük fırsat. Ramazan ayında da her türlü kötülükten kendini uzak tutan ve insani vasıflarının artmasına gayret edenler, Kadir Gecesi’nde yapacağı ibadet ve tevbe ile manevi hazza ulaşabilir.

Recep ayı: Hazırlanma

Recep, ulvi bir yolculuğun başlangıcı gibi, ilk perşembe gecesi Regaib Kandili’yle karşılar insanı. Veda etmek üzereyken bir de Miraç heyecanı yaşatır insana. Peygamber Efendimiz (sas), beş gecede duaların reddedilmeyip kabul edildiğini ve bunlardan birisinin de Recep ayının ilk gecesi olduğunu buyuruyor. Regaib Kandili’nde yapılan duaların Allah katından geri çevrilmeyeceğini müjdeliyor.

Recep ayının sonunda da Miraç Kandili idrak ediliyor. Bediüzzaman Hazretleri, “Miraç Gecesi, ikinci bir Kadir Gecesi hükmündedir. Bu gecede mümkün oldukça çalışmakla kazanç birden bine çıkar.” sözleriyle bu gecenin kıymetini ifade ediyor. Nitekim Allah Resulü’nün (sas) yaşantısının her anını büyük bir dikkatle izleyen sahabe efendilerimiz, bu konuda bize pek çok bilgi aktarmış.

Mesela Recep ayıyla ilgili olarak İbn Abbas (ra) şunları anlatıyor: “Allah Resulü (sas) Recep ayında bazı yıllarda peş peşe öyle oruç tutardı ki biz, ‘Galiba hiç yemeyecek (bütün bir ayı oruçlu geçirecek)’ derdik. Bazı yıllarda da öyle oruç tutmazdı ki biz ‘Galiba hiç oruç tutmayacak’ derdik.”

Şaban ayı: Hayır

Üç ayların ikincisi Şaban ayı, ‘dağılan, saçılan’ manalarına geliyor. Bir rivayete göre Efendimiz (sas), Şaban ayında Ramazan için pek çok hayır dağıtıldığı için bu aya bu ismin verildiğini ifade ediyor. Hz. Aişe Validemiz (ra) Hz. Peygamber’in Şaban ayını oruçla değerlendirdiğini, “Ben, onun Ramazan dışında bir ayı tam olarak oruçlu geçirdiğini görmedim.

Herhangi bir ayda, Şaban ayında tuttuğundan daha fazla oruç tuttuğunu da görmedim.” şeklinde anlatıyor. Yine mü’minlerin annelerinden Ümmü Seleme (r.anha) de, “Ben, Rasulullah’ın (sas) Şaban ve Ramazan dışında iki ayı peş peşe tam olarak oruçla geçirdiğini görmedim.” diye aktarıyor. Şaban ayı içerisinde de yapılan duaların geri çevrilmeyeceği müjdesinin verildiği mübarek Berat Kandili bulunuyor.

Ramazan ayı: Bereket

Üç ayların sonuncusu olan Ramazan, on bir ayın sultanı ve ayların en faziletlisi. Zira bu aylarda Kur’an nazil olmaya başlamış ve ay boyunca oruç tutmak farz kılınmıştır. Kur’an-ı Kerim’deki ifadesiyle bin aydan daha hayırlı olan ‘Kadir Gecesi’ de Ramazan ayı içinde yer alıyor.

Yenilenme için neler yapabiliriz?

Üç aylar, her şeyden önce bir nefis muhasebesi yapabileceğimiz aylar. Bu faziletli vakitleri kendimizi yenileme için bir fırsata dönüştürebiliriz.
Recep ayına girmeden basit bir çizelge oluşturulabilir, her gün bir hadis ve dua ezberlenebilir. Hatta her ay olumsuz davranışların değiştirilmesi hedeflenebilir.

Manevi hayatın yenilenmesi için dini içerikli okumalar yapılabilir.

Peygamber Efendimiz (sas) “Bütün vakitlerde hayrın peşinde olun. Rabb’inizin rahmet rüzgarlarına isabet etmeye (yakalamaya) çalışın; çünkü Allah’ın rahmet rüzgarları eser. İsteyen kullar ona isabet eder. Allah’tan ayıplarınızı örtmesini ve korkularınızdan emin kılmasını isteyin.” tavsiyesinde bulunuyor. Bu tavsiyeden yola çıkarak bol bol lafzen ve hayalen tevbe istiğfar ederek beğenmediğimiz yönlerimizi böylesine güzel bir atmosferde törpüleyebiliriz.

Peygamber Efendimiz’in okuduğu sabah-akşam duaları, hacet duası ve Cevşen okunabilir.

Pazartesi ve perşembe oruçlarıyla Ramazan ayına hazırlık yapılabilir.

Orucun yanı sıra namaza, namazı cemaatle eda etmeye, özellikle sabah ve yatsı namazları camide kılınmaya çalışılabilir.

Kur’an-ı Kerim öğrenilebilir, bilenler tecvit ve meal üzerinde tefekkür edebilir. Kur’an okumanın yanı sıra mutlaka tesbihata, zikrullaha, içli yakarışlara yönelebilir.

İş arkadaşları, komşular ve akrabalar arasında mukabele grupları oluşturularak Kur’an-ı Kerim hatmi yapılabilir.

Kaza namazları, teheccüt, evvabin, kuşluk ve hacet gibi nafile namazlar kılınabilir. Bunlar alışkanlık haline getirilebilir.

Zekat ve sadaka gibi ibadetlerin özellikle bu aylarda yerine getirilmesiyle bu kutlu zaman dilimleri daha da bereketlendirilebilir.

Zekat ve fıtır sadakasının senede bir kez, sadaka kapısının her an açık olduğunu da unutmadan her gün bir sadaka verilebilir. Efendimiz’i (sas) “Mü’min kardeşine tebessüm etmen sadakadır.” buyuruyor.

Yakın çevre, akraba ve arkadaşlar arasındaki küslükler ortadan kaldırılarak bu ilişkiler yeniden gözden geçirilebilir.

Hayır kuruluşlarına yardım yapılabilir. Yakınımızdaki yardıma muhtaç komşularımıza, öğrencilere yardım edilebilir. Çok yardım edemiyorsak bile evimizde pişen yemekten birazı ikram edilebilir.

Peygamber Efendimiz (sas), “Recep Allah’ın ayı, Şaban benim, Ramazan ümmetimin ayıdır.” hadis-i şerifiyle üç ayların faziletini ve önemini hatırlatıyor. Efendimiz, “Allah’ım Recep ve Şaban aylarını hakkımızda bereketli kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.” duasıyla üç aylara girermiş. Recep, Şaban ve Ramazan aylarını kapsayan bu mübarek vakitleri biz ne kadar biliyoruz?

KEVSER KULAKSIZ

Kaynak : Zaman  


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —