Çaykur Genel Müdürü ve YK Başkanı Yusuf Ziya Alim, Çaykur Ziraat Botanik Çay Bahçesinde düzenlediği basın toplantısında, 1. Sürgün kampanya değerlendirmesi ve bu ayın ortalarında başlayacak olan 2. sürgün kampanyası hazırlıklarıy
Çaykur Genel Müdürü Ve YK Başkanı Yusuf Ziya ALİM, Rize de görev yapan yazılı ve görsel medya mensuplarıyla Çaykur Ziraat çay bahçesinde bir araya gelerek, Çaykur Mayıs ayında üreticilerden satın aldığı 123.715 ton yaş çay ödemelerinin genel toplamı olan; 468 Milyon 155 bin TL’nin üreticilerin hesaplarına aktarılmaya başlandığını, Haziran ayında satın alınan 190.785 ton yaş çay bedeli toplamında 738 milyon TL. olduğunu ve bir sonraki ay ödemesine başlanacağını açıkladı.
HABER: BAYRAM ALİ KAVALCI
Çaykur Genel Müdürü Yusuf Ziya ALİM, “Üreticilerimize Mayıs ayı yaş çay alacaklarının ödenmesine başlandığı müjdesinin yanında, ikinci bir müjde de kurban bayramı öncesi destekleme paralarının da bayram öncesi ödeneceği haberiyle başlıyorum. 1. sürgün yaş çay kampanyamızı huzurlu bir ortamda tamamlamış olduk. Çaykur tarihinin en yüksek yaş çay alımı olan, 314 bin 500 ton yaş çay alarak tarihi bir rekora imza atmış olduk. 1. Sürgünü 33 günde tamamladık. 2020 yılında 30 günde tamamladığımız 1. sürgünde üreticilerimizden 246 bin ton yaş çay satın almıştık. Eskiden 1. sürgün yaş çay hasadı ortalama 45 günde tamamlanırdı. Günlük kapasitemiz 9.050 ton olmasına rağmen, üreticilerimizin tercihlerinin Çaykur olması neden ile yine ilk defa bu kapasitenin çok üstüne çıkarak bu sezon 11 bin ton, 12 bin ton kapasitesine yakın alımlar gerçekleştirdik. Bazen bir gün ertelemeyle ama hiçbir şekilde çayı yakmadan, çayı zayi etmeden işlemeyi başarmış olduk. Gençliğimden bu yana çay muhtasil olarak çayı iyi bilen ve halen çay toplayan bir üretici olarak hep söylerim, çay Allah’ın bize lütfettiği önemli bir nimettir. Ve yine derim ki, çay bölgemizde damarlarımızdaki kan gibidir. Sizlerde biliyorsunuz ki, bölgede Çaykur olmadığı zaman çayımızında değeri olmaz. Son birkaç yıldır yaş yaprağın yanında çaydan artan tüm atıkları değerlendiren ve ekonomimize kazandıran tesisleri hayata geçirdik. Çay atıklarını değerlendiren çay ekstratı üretimini kuruluş olduk. 17 Mayıs’ta başlayan kampanyamızda 50 bin ton kuru çay stokumuz vardı. 2020 yılında gelen stokumuzla 58 bin ton kuru çay satışı gibi bir rakam başarısı elde ettik. Teşekkülümüz çalışanları hakkında kısa bilgi verecek olursam, 1193 memur personelimiz, 10 bin 150 çalışan işçimiz mevcuttur. Her yıl emekli olan sayısı kadar işçi alımı gerçekleşiyor. Yılda 700 ile 900 arasında çalışanımız emekli oluyor. Bütün bu verimli çalışmalarımızı 2 yıldır ülkemizde ve dünyada devam eden pandemi ortamında yürütüyoruz. Çaykur olarak koranavirüs riskine karşı devletimizin almış olduğu tüm kural ve kaideleri başlangıcından bu yana tavizsiz uyguluyoruz. Bu zamana kadar Kovit-19 hastalığında her hangi bir personelimizi çok şükür kaybetmedik. Zaten tarlada çay toplamak kornadan uzak kalmak demektir. Bölgemizde sıcakların yüksek seyretmeye başladıgı bu günlerde tüm çay fabrikalarımızda 2. sürgün bakım ve onarım çalışmalarımız 24 saat devam etmektedir. Bütün fabrikalarımızda ve çay alım yerlerimizde 1 kilogram çayı bile değerlendiriyoruz. Hiçbir noktada israfa asla izin vermiyoruz. İnşallah yakın bir tarihte başlayacak olan 2. sürgün kampanyamızın, Mayıs ayından daha iyi olmasını Allah’tan diliyorum. ”diye konuştu.