Bilgi-iletişim teknolojileri vasıtasıyla bireylerin tehdit edilmesi veya cinsel objeler içeren resim ve mesajların gönderilmesi olarak tanımlanan siber zorbalığın ulaştığı boyutları Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nden Yardımcı Doç. Dr. Naim Nur ile Öğretim Görevlileri Şükran Ertekin, Pınar ve Büşra Cesur yaptıkları araştırmayla ortaya çıktı.
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi fakülte ve yüksekokullarında öğrenim görmekte olan toplam bin 812 öğrenci ile görüşüldü. Araştırmaya katılan öğrencilerin yüzde 40.7’si interneti her gün kullandıklarını ve araştırma yapmak (yüzde 70), iletişim kurmak (yüzde 63), zaman geçirmek (yüzde 54) amacıyla sanal dünyada vakit geçirdiklerini belirtti.
ERKEKLERDE DAHA ÇOK
“Siber zorbalık uyguladınız mı?” sorusuna katılımcıların yüzde 22.2’si “evet” derken, öğrencilerin yüzde 64’ü siber zorbalığa maruz kaldıklarını söyledi. Araştırmada, erkeklerin kadınlara göre daha fazla sanal zorbalık eylemleri uyguladığı belirlendi.
DÜZENLEME GEREKLi
Doç. Dr. Naim Nur, sanal ortamda kısa sürede çok sayıda kişiye ulaşılabilmesi nedeniyle başkalarına zarar verecek davranışlar sergileyen kişilerin, bu amaçlarını gerçekleştirmede zorlanmadığını belirtti. Sanal zorbalık eylemlerinin, genç erişkin bireylerde yalnızlaşmaya neden olabildiğine değinen Nur, “Sanal zorbalık yeterli destek alınmadığında bireylerin sağlığında risk teşkil ediyor” dedi.